Eksperter advarer: Tredje coronabølge kan være på vej

18. marts 2021 kl. 12:556
Eksperter advarer: Tredje coronabølge kan være på vej
Illustration: Shidlovski/Bigstock.
Flere og mere smitsomme varianter spreder sig i Europa, og beslutningen om at standse brugen af AstraZeneca kan forværre billedet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens Danmark nærmer sig en genåbning med forsigtige trin, stiger smittetallene rundt om i Europa.

I Italien er antallet af dødsfald på sit højeste siden januar, onsdag havde Polen registreret 25.000 nye smittetilfælde i løbet af det forgangne døgn, og i Frankrig har antallet af smittetilfælde også oversteget 25.000 i døgnet.

I Tyskland er genåbningen så småt sat i gang efter en lang nedlukningsperiode, men også her stiger antallet af smittetilfælde, og coronavarianter som B117-mutationen, der startede i Storbritannien, udgør en stadigt større andel. I Danmark udgør varianten også størstedelen af nye smittetilfælde.

Mutation udfordrer kontrollen

Stigningen i antal smittede og fremkomsten af nye smitsomme varianter skaber formodninger om, at en tredje bølge af COVID-19 nu er på vej til Europa, påpeger flere europæiske virologer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver The Guardian.

Eksperterne advarer desuden om, at beslutningen om at stoppe brugen af AstraZeneca i flere europæiske lande formentlig vil føre til en yderligere stigning i smittetilfælde og antal dødsfald.

Læs også: Næste generation covid-vacciner på vej: »Vi er i krig, så vi er nødt til at geare op«

En af dem er den tyske virolog Christian Drosten, der siger, at særligt den britiske variant gør det markant sværere at kontrollere smitten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med mutationerne er virussen nemlig ikke kun blevet mere smitsom, men også farligere, siger han i den seneste udgave af podcasten Coronavirus Update og tilføjer, at det er forventeligt, at smittetilfældene i Tyskland over den næste måned vil stige til et niveau, der svarer til, hvad man så i december, skriver Deutsche Welle.

Standsning af AstraZeneca

I lyset af en stigende smitte er det derfor også problematisk at flere lande har valgt at stoppe brugen af AstraZeneca/Oxford-vaccinen efter flere tilfælde af blodpropper hos mennesker, der netop havde modtaget vaccinen, mener virologen.

»Vi har brug for denne her vaccine,« siger Christian Drosten, og tilføjer, at forekomsten af blodpropper naturligvis skal tages alvorligt og undersøges.

Læs også: Kontakttallet vokser: Genåbningens 870 indlagte står nu til at blive 1400

Også i Danmark har Sundhedsstyrelsen stoppet brugen af AstraZeneca-vaccinen, foreløbigt frem til uge 13, mens vaccinens bivirkninger undersøges nærmere. Vaccinen fremgår dog af Sundhedsstyrelsens seneste vaccinationskalender i både uge 14 og uge 15.

Ifølge den nye kalender forventes det, at alle danskere, der måtte ønske det, er færdigvaccinerede den 25. juli.

På kortet fremgår det, hvor mange smittetilfælde de europæiske lande har registreret over de seneste 14 dage.

Illustration: Nanna Skytte.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
22. marts 2021 kl. 06:46

Flere europæiske lande vil gerne fremstille Sputnik vaccinen, som ikke skulle give bivirkninger. Hvis vaccinen laves i EU har man allerede indarbejdet procedurer QA mm. som er i overensstemmlese med EUs regler - og det ville derfor lette arbejdet med at sikre kvalitet etc.

https://www.svd.se/svenska-bolag-redo-att-tillverka-sputnik-v

Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland er også igang med forhandlinger om at fremstille Sputnik lokalt via lokale medicinfirmaer. De er ikke i modstrid med EUs regler, som nogle gerne vil hævde. Heller ikke at et Et land som Ungarn efter flere måneders evaluering og egne undersøgelser har godkendt vaccinen. Man har allerede vaccineret 700.000 indbyggere.

Hvad venter DK dog på?

3
21. marts 2021 kl. 23:07

I lyset af en stigende smitte er det derfor også problematisk at flere lande har valgt at stoppe brugen af AstraZeneca/Oxford-vaccinen efter flere tilfælde af blodpropper hos mennesker, der netop havde modtaget vaccinen, mener virologen.</p>
<p>»Vi har brug for denne her vaccine,« siger Christian Drosten, og tilføjer, at forekomsten af blodpropper naturligvis skal tages alvorligt og undersøges.

Efterhånden bliver det mere og mere sandsynligt, at der er en sammenhæng mellem AZ-vaccinen og blodpropper, dog er der tale om ganske få sjældne tilfælde set i forhold til, hvor mange der er vaccineret. Problemet er, at Sundhedsmyndighederne endnu ikke kan udpege den eller de særlig(e) gruppe(r) af borgere, der har en særlig risiko for at udvikle blodpropper efter en AZ-vaccination.

Christian Drosten har natuligvis ret i det er problematisk ikke at tage en virksom vaccine i anvendelse under en epidemi, men det er lige så problematisk bredt at anbefale en AZ-vaccine, som sandsynligvis giver en forøget risiko for blodpropper for (formentligt) udvalgte grupper, når man endnu ikke kan udpege disse grupper, og undlade at give AZ-vaccinen til netop dem.

2
19. marts 2021 kl. 11:20

Som små børn stimler de folkevalgte sammen, når talen går på genåbning. Man forstår, at de så gerne vil have æren for det positive. De er så kære, de vil det gode!

Der er dog jokket noget så forfærdeligt i spinaten med alverdens godhed i hele den fri verden.

Sygdommen kunne have været inddæmmet. Men den mulighed blev fra start beskrevet som alt for diktatorisk, dvs. som noget Kina kunne beholde for sig selv.

Antallet af infektioner tales ned nu, hvor de blev talt op lige før og efter første nedlukning, fordi myndighederne af uofficielle og centralistisk politiske grunde gik ind for flokimmunitet via almindelig infektion. Regeringen kunne ikke have overlevet den politik, og handlede derfor imod myndighederne og den europæiske centralmagts anbefalinger. MFs noget EUskeptiske linje blev skabt lige her, og er siden flugt op med flere initiativer.

Vaccinenationalisme, pladderoptimisme, paniske træk i nødbremsen, ævl og kævl, fripas til de bedst egnede, de sædvanlige politiske kampe mellem dem og os!

Den fri verden er offer for sin selvforskyldte umyndighed. Uden de sædvanlige politiske modsætningsforhold ville de åh.. så liberale ikke have hinanden at tørre ansvaret af på. Det er essensen af den fri verden.

1
18. marts 2021 kl. 14:31

Hvorfor er der valgt netop dé trin til farverne i illustrationen nederst?

Det virker ærlig talt ulogisk og man kunne få den tanke, at man ønsker særlige farver til bestemte lande. Det kan også være at det ikke er tilfældet, men så synes jeg man skylder læserne en form for forklaring