Eksperter advarer mod hurtigt PCB-fiks i Helsingør

10. december 2010 kl. 13:267
Eksperter advarer mod hurtigt PCB-fiks i Helsingør
Illustration: J. Jensen Nedrivning A/S.
Helsingør Kommune har med held fjernet PCB fra indeluften i en af deres skoler ved hjælp af et nyt silikonebaseret produkt, der forsegler PCB'en i fugerne. Men rådgivere advarer om, at det bare vil gøre regningen for en PCB-renovering endnu større.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et nyt silikonebaseret produkt fra virksomheden TWO Teknik til at forsegle PCB-holdige fuger møder nu kritik fra flere sider. Produktet er blevet brugt på Byskolen i Helsingør med stor succes, men det er som at tisse i bukserne.

En af Danmarks mest erfarne rådgivere indenfor PCB-forurening, Golder Associates, advarer om, at PCB-forsegling både kan vise sig ikke at virke på langt sigt og endda kan gøre regningen for en senere PCB-renovering endnu større.

»PCB forsvinder ikke bare, fordi man forsegler det. Det er lidt som at tisse i bukserne. Hvis forseglingen ikke holder, så får man alligevel PCB ud i luften på et senere tidspunkt, og hvis den holder, så risikerer man, at PCB'en i stedet vandrer over i betonen i endnu større stil, og så bliver der endnu mere forurenet affald, der skal håndteres på et senere tidspunkt,« siger direktør i Golder Associates Hans Christian Krarup.

Den samme bekymring har teknisk direktør i Boligselskabet KAB, der har ansvaret for en af Danmarks største PCB-renoveringer i Farum Midtpunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi vil teste TWO Tekniks produkt, for vi fornægter ikke nogen som helst løsninger. Men jeg er også bekymret for, om en hård overflade kan klare at blive ramt af slag og om den kan optage de spændinger der til opstå i forbindelse med temperaturudvidelser.«

Han ser dog en mulighed for at bruge forsegling, når de PCB-holdige fuger er fjernet.

Silikoneproduktet er blevet testet på RUC i en femårig periode. Produktet danner en glasagtig hård overflade, når det bliver smurt på de mange PCB-holdige fuger, der var omkring vinduer, døre og betonelementer i bygningen på Byskolen. Dermed forhindres yderligere afgasning fra fugerne, så efter en grundig rengøring i bygningen, kunne kommunen konstatere, at det var nærmest umuligt at måle PCB i indeluften 14 dage efter forseglingen.

Helsingør dropper målinger af afgasning

Hans Christian Krarup opfordrer både Helsingør Kommune og andre der har problemer med PCB til at være meget forsigtige, når de vælger nye løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis jeg skulle rådgive en ven, så ville jeg fraråde dem, at bruge midlertidige løsninger som dem her. Man udskyder bare regningen for et problem, som vi via Stockholm-konventionen har forpligtet os til at håndtere. Og hvis man vælger at bruge det, så skal man i hvert fald blive ved med at måle, så man er sikker på, at løsningen holder.«

Men det vil man ikke gøre i Helsingør Kommune.

»Vi stoler på resultaterne fra RUC, så vi mener, at vi får mere for pengene ved at undersøge andre bygninger for PCB,« siger Birgit Nielsen.

Helsingør vil bruge forseglingsmetode flere steder

På Byskolen indånder eleverne markant mindre af miljøgiften PCB, efter kommunen har forseglet alle PCB-holdige fuger omkring vinduer, døre og betonelementer.

»PCB-indholdet i indeluften kunne nogle steder komme helt op på 1.500 ng/m3, når vi slukkede for ventilationen. Og de indeklimamålinger, vi lavede efter forseglingen viste at vi lå nede på 30 -50 ng/m3. Det er så lavt, at det praktisk talt ikke kan måles. Det er nærmest ingenting,« fortæller projektleder Birgit Nielsen fra Helsingør Kommune.

Når kommunen var nødt til at reagere, så skyldes det, at Sundhedsstyrelsen kræver, at en bygningsejer på sigt skal gøre noget ved et PCB-problem, hvis der måles 300-3000 ng PCB/m3 i indeluften.

Når Helsingør Kommune ved hjælp af forseglingen kan bringe PCB-indholdet ned til 30-50 ng/m3, så slipper kommunen for det meget dyrere alternativ - nemlig at skære fugerne og evt. også betonen, der støder op til den væk, og derefter betale for at det forurenede affald bliver brændt på Kommunekemi.

»Det er vanvittigt kostbart at fjerne og brænde det. Udgifterne til forseglingen er kun en tiendedel af, hvad en renovering ville have været,« siger Birgit Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunen har sat penge af til at undersøge andre bygninger for PCB-holdige materialer, og de planlægger at bruge forseglingsmetoden igen. Og Birgit Nielsen opfordrer andre kommuner til at gøre det samme.

»Nu hørte vi for nylig at andre kommuner skynder sig langsomt med at undersøge deres bygninger for PCB, for det er så dyrt at renovere bare en enkelt bygning. Det er nærmest uoverskueligt. Men der er jo ikke nogen kommuner, der ikke vil det bedste for især børn i skoler og daginstitutioner, og det her gør, at der er råd til at gøre noget ved problemet.«

Fakta om PCB

Polychlorerede biphenyler, i daglig tale PCB, omfatter en gruppe chlorerede forbindelser, der består af 2 sammenknyttede, seksledede benzenringe (biphenyl) med 1 til 10 chloratomer. Bruttoformel: C12H10-xClx,hvor x= 1-10.I byggeriet indgik PCB således i en årrække i forseglingsmaterialer til termoruder, i fugemasser til bl.a. kalfatringsfuger, som plastificering i puds, beton, spartel- og gulvmasser, som brandhæmmer i fx kondensatorer, kabler, maling m.m.Sundhedseffekterne af de tekniske PCB præparater er betydelige og veldokumenterede. De omfatter hudeffekter, forstyrrelser af leverfunktionen, samt påvirkning af centralnervesystemet og immunsystemet. Særlig opmærksomhed har fosterskader og PCB's kræftfremkaldende og hormonforstyrrende virkning fået.
Kilde: Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet

Dokumentation

Læs pressemeddelelse fra TWO Teknik

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
15. december 2010 kl. 22:42

Men, Nicolai, folk vil jo ikke dø langsomt - det er altså en palt retorik at diske op med. Som du kan læse i artiklen, har kommunen fået conc. ned på et meget lavt niveau. Ingen dør af det.

Prøv at høre dette program: http://www.dr.dk/P1/P1Dokumentar/Udsendelser/2010/12/07105606.htm

Forsegling kan sikkert være en fin løsning hvis det virker. Min pointe er at der ikke er nogen der ved om det i længden bliver den billigste eller bedste løsning. I øvrigt bør man se at komme igang med oprydningen, så der ikke er flere der skal udsættes for skidtet.

Hvordan ved du iøvrigt at oprydningsudgifterne ikke kan betale sig? Det kunne jo tænkes at omkostningerne til sundhedsvæsenet og "tabt arbejdsfortjeneste" langt overgår rumdragter og åndedrætsværn.

Det virker som om du hamrer løs på kommunale beslutningstageres manglende faglige indsigt, uden selv at have overflod af indsigt på området. Det er sikkert mere kompliceret end en enkelt artikel på ingeniøren kan afdække.

6
15. december 2010 kl. 20:13

Ja, 1. hjælp på 1. klasse, kompromisløst. De andre betaler jo ..... nå, nej, du skal også selv betale!! Hvorfor f..... er der ikke længere nogen der tænker lidt omkostningsbevidst??

5
15. december 2010 kl. 12:18

Er det mere ansvarligt at lade de mange skole bygninger m.v. stå og afvente, derpå evakuere dem i en rum tid mens der repareres og udbedres for en uhyre sum: År 2 må kommunerne ombygge fordi bygningerne omsider bliver dømt utidssvarende i forhold til moderne didaktik og pædagogik - eller måske fordi der skal være 35 elever pr klasse. Vorherre bevares, det er jo en molbohistorie . Så hellere yde 1.HJÆLP med denne lakering!

4
10. december 2010 kl. 19:31

Ja, det ser sørme ud til at den nuværende "liberale" og "højre-orienterede" regering har taget ved lære af det også.

Ja, enig, de har også lært det :-)

Men, Nicolai, folk vil jo ikke dø langsomt - det er altså en palt retorik at diske op med. Som du kan læse i artiklen, har kommunen fået conc. ned på et meget lavt niveau. Ingen dør af det.

3
10. december 2010 kl. 19:28

Som, socialakrobaterne har lært os alle genem mange år, så kan vi med ren samvittighed bruge mange penge på alt muligt, som magthaverne synes er fornuftigt - bare det er alle DE ANDRES penge, vi bruger! Så gør det ikke så ondt.

Ja, det ser sørme ud til at den nuværende "liberale" og "højre-orienterede" regering har taget ved lære af det også. De har da om nogen forstået at kaste vores alles penge efter egne interesser (f.eks. privat-hospitalerne).

De asociale, miljøhellige løsninger, hvor borgerne tvinges til at betale for, at folk skal iklæde sig rumdragter og åndedrætsværn og bruge millioner på at fjerne fuger, skal dø i kommunalbestyrelseslokalerne.

Du synes måske at det er bedre at lade folk dø langsomt af forurening? Og du har også tilstrækkelig indsigt i sagerne til at vide at det i længden er billigere at forsegle fugerne, eller bare lade dem side? Måske du kunne øse af din store indsigt, og vise os nogle af dine forudsætninger og betragtninger?

2
10. december 2010 kl. 18:04

Nej, jeg hentyder ikke til kommunens beslutning, som jeg synes er korrekt, fornuftig og ansvarlig. Jeg hentyder til alle de, der påkalder sig den hellige miljø-Gud og kræver, at PCBen fjernes her og nu - prisen er slet ikke til diskussion.

Som, socialakrobaterne har lært os alle genem mange år, så kan vi med ren samvittighed bruge mange penge på alt muligt, som magthaverne synes er fornuftigt - bare det er alle DE ANDRES penge, vi bruger! Så gør det ikke så ondt.

Der er intet i vejen for at løse problemet kortsigtet, som kommunen prøver at gøre.

  • Man bruger sine kræfter på at lokalisere problemerne og løse dem (på kort sigt)
  • Man giver sig selv mulighed for at opspare midler til at rense ordentligt ud på det klogest mulige tidspunkt, nemlig dér, hvor bygningerne alligevel skal renoveres eller evt. nedrives.

Og hvis man foretager kontrolmålinger en gang om året frmeover, kan man holde øje med om forseglingerne holder.

De asociale, miljøhellige løsninger, hvor borgerne tvinges til at betale for, at folk skal iklæde sig rumdragter og åndedrætsværn og bruge millioner på at fjerne fuger, skal dø i kommunalbestyrelseslokalerne.

1
10. december 2010 kl. 13:55

bare problemet og [b]udgiften[/b] foran sig, til de skal pensioneres. Det bliver de næste generationer glade for.:-z

»Vi stoler på resultaterne fra RUC, så vi mener, at vi får mere for pengene ved at undersøge andre bygninger for PCB,« siger Birgit Nielsen.

Det er børnelærdom, at man skal kontrollere, om man nu også har fået dét, man har betalt for.