Eksperter advarer mod dyr naturgasledning til Lolland

Plus16. juni 2020 kl. 05:005
Eksperter advarer mod dyr naturgasledning til Lolland
700 lodsejere i et 400 meter bredt bælte langs linjeføringen for den nye gasledning har fået brev fra Energinet, der orienterer om projektet. Illustration: Energinet.
Milliard-dyr naturgasledning skal holdes op mod elektrificering, som typisk er billigere, siger energi-eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere eksperter advarer nu mod at anlægge en 115 kilometer lang, spritny naturgasledning til 0,5-1 mia. kroner ned til Lolland, uden at nogen har kigget på alternative forsyninger af grøn energi til sukkerfabrikkerne. Primært fordi alle beregninger viser, at den billigste omlægning af energisystemet og dermed for samfundsøkonomien er at elektrificere processerne.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
17. juni 2020 kl. 16:37

Hvad nu hvis det var en billig naturgasledning? Hvorfor skulle den blive dyrere end andre naturgasledninger?

4
16. juni 2020 kl. 14:05

De lyder da som et drømme scenarie. De vil gerne omlægge enegiforbruget til natur gas og dermed fortrænge kul og olie, en del af rest produktet kan oven i købet laves til bionaturgas, som kan leveres til nettet.

I 4 måneder hvor produktionen er på sit højeste, har de behov for et energitilskud i form af naturgas fra resten af det danske net, men flowet vil i de restende 8 månder løbe retur, med 100% naturgas og bidrage til at de 30% Bionaturgas i Naturgas nettet opretholdes og/eller udviddes.

Skulle Nordic Sugar hellere begynde at imprtere LNG fra Qatar, til at dække deres energi peak, eller investere i et biomasse anlæg, og fyre med træflis fra Brazilien?

Jeg har svært ved at se hvad det er der får politikerne til at være negative, andet end at de ikke kan mele deres egen kage på at "være med" til at tage beslutningen om dette projekt.

3
16. juni 2020 kl. 13:24

Jeg forholder mig ikke til forsyningspolitikken i det følgende. Der er ret store mængder overskudshalm på Lolland og Falster, da der er meget planteavl og der er til tider meget VE i elnettet. Der er vist en faskehals i forhold til at sende VE el nordpå i forvejen. Hvad med at se på forgasning af halm i kombination med biogas og power to X teknologier? Placering af energiværker nærheden af sukkerfabrkkerne i Nakskov og Nykøbing F. er en mulighed. Sukkerfabrikkerne som aftagere af damp i sukkerkampagnen, fjernvarmenettet som aftagere af spildvarme, primært i vinterhalvåret og energiværket som aftager af VE el til elektrolyse og produktion af flydende brændstoffer som fx methanol. Anlæget kan så køre med forskellige prioritering hen over året. Dette kræver ingen dyre gasledninger og biogas kan også leveres til energiværket, der så prioriterer anvendelsen afhængig af arstid og tilgang af VE. Mon ikke der er mere fremtid i disse løsninger?

2
16. juni 2020 kl. 11:18

Noget kunne tyde på at "Energinet og deres datterselskab Evida (med ansvar for gasdistributionssystemet)" er igang med at mele deres egen kage - Og at det helst skal udføres uden at alt for mange udfra blander sig i sagen. Spørgsmål 1. Hvem kommer til at betale Spørgsmål 2. Hvem kommer det til at gavne - og - betaler de for det? Spørgsmål 3. Hvem kommer det 'I virkeligheden' til at gavne - dvs hvem skorer den store gevinst.

1
16. juni 2020 kl. 08:44

For et par uger siden foreslog energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, at boligområder med tvungen naturgastilslutning skulle fremover kunne fritages fra kravet, så de kunne tilsluttes fjernvarme eller varmepumper. Forslaget skulle på sigt give mindre CO2-udledning. Er det så ikke lidt modstridende, at der planlægges en ny naturgasledning?