Flere eksperter advarer nu mod at anlægge en 115 kilometer lang, spritny naturgasledning til 0,5-1 mia. kroner ned til Lolland, uden at nogen har kigget på alternative forsyninger af grøn energi til sukkerfabrikkerne. Primært fordi alle beregninger viser, at den billigste omlægning af energisystemet og dermed for samfundsøkonomien er at elektrificere processerne.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvad nu hvis det var en billig naturgasledning? Hvorfor skulle den blive dyrere end andre naturgasledninger?
De lyder da som et drømme scenarie. De vil gerne omlægge enegiforbruget til natur gas og dermed fortrænge kul og olie, en del af rest produktet kan oven i købet laves til bionaturgas, som kan leveres til nettet.
I 4 måneder hvor produktionen er på sit højeste, har de behov for et energitilskud i form af naturgas fra resten af det danske net, men flowet vil i de restende 8 månder løbe retur, med 100% naturgas og bidrage til at de 30% Bionaturgas i Naturgas nettet opretholdes og/eller udviddes.
Skulle Nordic Sugar hellere begynde at imprtere LNG fra Qatar, til at dække deres energi peak, eller investere i et biomasse anlæg, og fyre med træflis fra Brazilien?
Jeg har svært ved at se hvad det er der får politikerne til at være negative, andet end at de ikke kan mele deres egen kage på at "være med" til at tage beslutningen om dette projekt.
Jeg forholder mig ikke til forsyningspolitikken i det følgende. Der er ret store mængder overskudshalm på Lolland og Falster, da der er meget planteavl og der er til tider meget VE i elnettet. Der er vist en faskehals i forhold til at sende VE el nordpå i forvejen. Hvad med at se på forgasning af halm i kombination med biogas og power to X teknologier? Placering af energiværker nærheden af sukkerfabrkkerne i Nakskov og Nykøbing F. er en mulighed. Sukkerfabrikkerne som aftagere af damp i sukkerkampagnen, fjernvarmenettet som aftagere af spildvarme, primært i vinterhalvåret og energiværket som aftager af VE el til elektrolyse og produktion af flydende brændstoffer som fx methanol. Anlæget kan så køre med forskellige prioritering hen over året. Dette kræver ingen dyre gasledninger og biogas kan også leveres til energiværket, der så prioriterer anvendelsen afhængig af arstid og tilgang af VE. Mon ikke der er mere fremtid i disse løsninger?
Noget kunne tyde på at "Energinet og deres datterselskab Evida (med ansvar for gasdistributionssystemet)" er igang med at mele deres egen kage - Og at det helst skal udføres uden at alt for mange udfra blander sig i sagen. Spørgsmål 1. Hvem kommer til at betale Spørgsmål 2. Hvem kommer det til at gavne - og - betaler de for det? Spørgsmål 3. Hvem kommer det 'I virkeligheden' til at gavne - dvs hvem skorer den store gevinst.
For et par uger siden foreslog energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, at boligområder med tvungen naturgastilslutning skulle fremover kunne fritages fra kravet, så de kunne tilsluttes fjernvarme eller varmepumper. Forslaget skulle på sigt give mindre CO2-udledning. Er det så ikke lidt modstridende, at der planlægges en ny naturgasledning?