Ekspert: Urimelig mangel på kontrol med tagkonstruktioner

Når tagene vælter ned om ørene på de nordjyske svin eller ridepiger er til fare i kollapsede ridehaller, så placerer loven ansvaret ét sted. Hos ejeren. Ejeren er ansvarlig for loven er overholdt, beregningerne er korrekte, og at snedriven ikke er for høj på taget.

Derfor melder en ny røst sig i koret, der kræver strammere kontrol af tagkonstruktioner i stålhaller. Henrik Storm Nielsen, anerkendt statiker for Wessberg A/S, mener, at kommunerne skal til at kontrollere, at der i det mindste ligger et sæt tegninger og beregninger, når de behandler ansøgninger om byggetilladelse.

Siden 1. april 2009 har kommunerne ikke været forpligtet til at foretage en teknisk sagsbehandling af konstruktionerne i stålhaller i en etage. Og det er typisk disse bygninger, hvor tagene er styrtet sammen de seneste dage.

»Jeg synes det var rimeligt, at kommunerne i det mindste var forpligtede til at kontrollere, at der foreligger et sæt tegninger og beregninger med navn på. Det er de ikke i dag,« siger han.

Henrik Storm Nielsen har selv oplevet, at en leverandør af et limtræstag ikke havde styr på sine beregninger. Det resulterede i et af de største tagkollaps i de seneste år, da taget på Siemens Arena i Ballerup styrtede ned.

Han mener, at en undersøgelse af de mange tagkollaps bør gennemføres hurtigt.

»Inden man skrider til stramninger af normerne, bør det undersøges om sammenstyrtningerne i virkeligheden skyldes dårlig vedligehold, sjusket udførelse eller mangelfulde beregninger. En kontrolberegning af de sammenstyrtede haller ville nemt kunne gennemføres med de EDB-programmer, der findes i dag,« siger Henrik Storm Nielsen og fortsætter:

»Med den kapacitet der er i branchen lige nu, er der mange, der gerne vil foretage de beregninger«

Formanden for Last- og sikkerhedsudvalget under Dansk Standard, Svend Ole Hansen, forventer at udvalget er færdig med at undersøge de mange tagkollaps inden for et par uger.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tak! Det er på tide at skride ind og sørge for at sådan et "svineri" ikke kan fortsætte. Lovgiver har sikkert ment at der var tale om en bagatelgrænse for nødvendigheden af kontrol, men bør nu tage konsekvensen når det viser sig at bygningerne ramler på stribe. Tillid er godt, men kontrol bedre - eller ihvertfald i nogle tilfælde nødvendig. Nogle har vist sig ikke at være tilliden værdig.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten