Ekspert: Ultrafine partikler fra nytårsraketter kan øge risiko for hjerteproblemer
Fyrværkeri kan være festligt at se på, men det kan også være skadeligt for helbredet i mere end en forstand. Ikke alene kan uheldig omgang med krudt som bekendt resultere i forbrændinger og bortsprængte lemmer, men et ophold ved Rådhuspladsen ved København, når klokken slår tolv, kan også tilsyneladende også være en hård omgang for lungerne.
I hvert fald viser de målinger, som Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) løbende foretager ved H.C. Andersens Boulevard ved netop Rådhuspladsen i Hovedstaden en voldsom stigning i koncentrationen af de fine partikler nytårsaften. Og det vil i hvert fald nogle befolkningsgrupper formentlig kunne registrere.
»Hvis man har astma eller kronisk bronkitis, så kan man måske mærke det og blive så påvirket at man begynder at hoste og bliver irriteret i luftvejene. Og i værste fald kan man måske få et astmaanfald,« siger Steffen Loft, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.
Ved målestationen ved H.C. Andersens Boulevard måler DMU blandt andet for PM2,5, det vil sige de fine ultrafine partikler på 2,5 mikrometer og nedefter. Det er også de partikler, som forskere har peget på, er de farligste at indånde.
Niveau 20-dobles
Ifølge DMU's hjemmeside, så er årsgennemsnittet for de ultrafine partikler ca. 20 µg/m3, altså 20 mikrogram per kubikmeter. Til sammenligning lå niveauet omkring klokken tolv midnat 2008/2009 ved målestationen ved H.C. Andersens Boulevard på 470 µg/m3, mens målingen året efter (2009/2010) var på 300 µg/m3. Altså koncentrationer på henholdsvis 23,5 gange og 15 gange årsgennemsnittet.
Sidste nytår blev koncentrationen dog blot målt til 90 µg/m3 ved stationen på taget af H.C. Ørsted Instituttet, hvor den højeste koncentration blev målt. Det forholdsvist lave tal skyldes dog ifølge hjemmesiden, at det blæste en del omkring årsskiftet.
Genudgivelse
Denne artikel blev publiceret første gang 31. december 2011.
»Det er stadig i den høje ende, men det er jo ikke underligt, når man ser alt det, der bliver fyret af,« siger Steffen Loft.
Han mener, at der reelt kan være en øget risiko - omend lille - for eksempelvis hjertesygdomme i dagene efter en nytårsaften, hvor PM2,5 koncentrationen har været relativt høj.
»Det er jo ikke nogen kæmpestor risiko, men det kunne da godt være sådan i størrelsesordenen ... måske nogle procent øget risiko for hjertesyge i døgnene efter,« siger han og tilføjer, at der næppe er tale om to-cifrede procenttal.
Naboerne mest udsatte
Under alle omstændigheder mener professoren, at det mest er personer med eksisterende vejrtræknings- eller hjerteproblemer, der bør passe på partikelkoncentrationen.
»Nu er det jo nok sådan, at dem, der står flest af på rådhuspladsen, det er jo nok unge raske mennesker, der står og fejrer nytår. Dem der er i risiko her, det er jo typisk ældre med hjertesygdom i forvejen, og jeg forestiller mig ikke, der er særlig mange af dem, der fejrer nytår på rådhuspladsen,« siger han.
Dog er der nogen, der altid mere eller mindre frivilligt fejrer nytår lige i nærheden af Rådhuspladsen.
»Det er jo typisk de konkrete skader, som forbrænding og sprængskader, der er i fokus, men man kunne da godt overveje at se på, hvor meget der trænger ind i boligerne hos dem, der bor i området, det ved man ikke. Det afhænger lidt af størrelsen af partiklerne, og jeg er ikke bekendt med, at størrelsesfordelingen er særlig velkarakteriseret,« siger han.
