Sundhedsstyrelsen burde ikke have godkendt de otte lagre med lavradioaktivt Norm-affald, når miljøpåvirkningen fra lagrene ikke er blevet undersøgt efter VVM-reglerne.
Sådan lyder vurderingen fra Peter Pagh, der er professor i miljøret på Københavns Universitet og en del af det uvildige ekspertpanel for radioaktivt affald under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
»Der, hvor Sundhedsstyrelsen har godkendt et lager, har de lavet en klar overtrædelse,« siger Peter Pagh.
Selvom Sundhedsstyrelsen ikke er myndighed for VVM-reglerne, burde de kende til reglerne som ansvarlig myndighed for strålebeskyttelse.
Læs også: Franske Total gjorde opmærksom på manglende miljøundersøgelser af lavradioaktive lagre
»Det kan være svært for de enkelte medarbejdere i en kommune at kende reglerne, mens Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for at overvåge det radioaktive affald, har forudsætning til at vide, hvordan man skal håndtere affaldet i forhold til miljøpåvirkninger,« siger han.
Norm-betegnelsen (Naturally Occurring Radioactive Material) dækker over naturligt forekommende radioaktive materialer, der blandt andet stammer fra boringer i olie- og gasindustri. Norm-affald kategoriserer som farligt affald. Gennem håndtering og opbevaring kan affaldet spredes i miljøet, hvorfor myndighederne betragter det som en 'åben radioaktiv kilde'. 3 typer af Norm-affald Scale – hårde belægninger, der aflejres på rør og produktionsudstyr Sludge – boremudder og andre typer af vandholdigt sediment Produceret vand - væsker fra hulrum i undergrund (formationsvand) Norm kan også stamme fra andre dele af energiindustrien, der på engelsk betegnes som Tenorm (Technically Enhanced Naturally Occurring Radioactive Material). Kilde: Sundhedsstyrelsen, IngeniørenHvad er Norm-affald?
Franske Total startede sagen
Det var Esbjerg Kommune, på vegne af franske Total, der gjorde Miljøstyrelsen opmærksom på, at Norm-lagrene i seks kommuner ikke var blevet miljøvurderet efter VVM-reglerne.
Normalt kan et anlægsprojekt ikke blive godkendt uden en VVM-screening eller VVM-vurdering, men hverken styrelser, kommuner eller virksomheder har tænkt på, at lagrene var VVM-pligtige.
Staten har ansvar for radioaktivt affald
Både Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen henviser til, at selve miljøundersøgelserne ikke er deres ansvar, da lagrene ligger i kommunerne, som derfor bliver VVM-myndighed.
»Det er virksomhederne, der har ansvaret for, at Norm opbevares og håndteres sikkert i henhold til gældende lovgivning på miljø- såvel som strålebeskyttelsesområdet,« skriver Sundhedsstyrelsen i et skriftligt svar til Ingeniøren.
Men ifølge professoren bør man ikke overlade spørgsmål om radioaktivt affald til kommunerne.
Læs også: Efter Mærsk-skandalen: Virksomheders lavradioaktive affald opbevares i strid med miljøregler
»Det er jo ikke kommunerne, der har problemet. Når vi taler radioaktivt affald, har man sagt, at det i almindelighed er et så centralt spørgsmål, at det skal ligge hos en statslig myndighed,« siger Peter Pagh.
Han forklarer, at de europæiske regler for radioaktivt affald er blevet implementeret sådan, at ansvaret hører under Sundhedsstyrelsen og beredskabsmyndighederne. Derfor burde Sundhedsstyrelsen på vegne af staten kende til reglerne.
»Sagen er, at man ikke har været opmærksom på det radioaktive Norm-affald i kommunerne. Formelt set er tingene i orden, men der er en hel del tilfælde, hvor kommunerne sidder med ansvaret, og det har ingen tænkt over,« siger Peter Pagh.
Sundhedsstyrelsen har løbende ført tilsyn med lagrene, hvor strålingsdosis og en række andre parametre er blevet målt. Men en reel VVM-screening eller en fuld miljøkonsekvensvurdering mangler at blive undersøgt.
»Det er ikke et uhåndterbart problem, der på noget tidspunkt har haft katastrofale følger, men det er nok en god idé, at gøre noget ved det,« siger professoren.
Faldet mellem to stole
I Esbjerg Kommune venter de nu på at få tre VVM-ansøgninger fra Total, Ineos og Hess Danmark.
Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) undrer sig dog over, at kommunerne ikke er blevet informeret om reglerne tidligere.
»Jeg tror, det er faldet ned mellem to stole. Det har jo været tænkt som midlertidige oplagspladser, indtil man kunne anvise en permanent placering,« siger Jesper Frost Rasmussen.
Læs også: Mærsk lod containere med lavradioaktivt affald stå ulåste
Han mener ikke, at en VVM havde gjort en forskel for afdækning af Mærsk Oils problemer med at håndtere affaldet korrekt, hvor Sundhedsstyrelsen efter en række tilsyn gav virksomheden otte påbud.
På vegne af kommunen vil han dog gerne i dialog med de nationale politikere om, hvad der skal ske med Norm-affaldet på længere sigt.
»Man kan altid grave tilbage og spørge, om nogen burde have reageret for langt tid siden. Det var der i hvert fald ikke nogen, der gjorde,« siger Jesper Frost Rasmussen.
Læs mere om Norm-lagrene ved at klikke på kortet
