Ekspert: Rejsekortet bliver overhalet af apps til mobilen

26. juni 2012 kl. 05:2326
Gratis apps er ved at overhale det milliarddyre rejsekort på teknologi, mens det store offentlige it-projekt er forældet, for dyrt og for dårligt, lyder dommen fra lektor på Københavns Universitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens det elektroniske rejsekort nu er forsinket på tredje år, er alternativer i form af billet-apps til smartphones begyndt at dukke op.

Et eksempel er app'en Mobilbilletter Hovedstaden, hvor brugeren blandt andet kan købe klippekort elektronisk ved et par tryk på skærmen. Og ifølge Movia, et af trafikselskaberne bag app'en, er der også planer om at lancere periodekort til apps på mobiltelefoner.

Og den slags løsninger kommer til at presse det i forvejen trængte rejsekort-projekt, spår lektor ved institut for datalogi på Københavns Universitet Erik Frøkjær.

»I og med at vi har skullet vente på rejsekortet i så mange år, så er det faktisk ved at blive overhalet af sådan en teknologi,« siger han med henvisning til mobil-apps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er imidlertid ikke alle, der har en smartphone, som de kan bruge til tog- eller busbilletter. Men den andel af befolkningen vil blive stadigt mindre, påpeger Erik Frøkjær, der ser apps som en direkte konkurrent til rejsekortet.

»Selvfølgelig er der konkurrence på en del af det marked, men der er også områder, hvor rejsekortet vil have sin styrke,« siger han.

Læs også: Pendlere bliver tvunget til to rejsekort

Blandt andet vil rejsekortet været mere tilgængeligt end en app, som jo forudsætter, at brugerne er i besiddelse af en smartphone - den andel vil dog stige, påpeger Erik Frøkjær:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Mobiltelefoner bliver smartere og flere får dem. Det går jo hurtigt med salget i øjeblikket, så der bliver et mere og mere direkte overlap til rejsekortet.«

Erik Frøkjær fortæller, at i modsætning til rejsekort og den bagvedliggende fysiske struktur, så giver apps nogle helt andre muligheder i forhold til udviklingen af rejsemulighederne, da det i princippet blot er et spørgsmål om at opdatere nogle kodelinjer.

»Rejsekort er for sent, forældet og for dårligt. Og alt for dyrt,« siger han.

Erik Frøkjær gætter på, at stadig flere trafikselskaber vil være tøvende i forhold til at anvende rejsekortet, og det vil give mobil-apps vind i sejlene.

»I takt med, at selskaberne træder på bremsen og er tøvende, så vil mobilløsningerne komme frem. Og lad os da få noget konkurrence på det felt. Det er endnu en fordel ved den mobile løsning: Vi vil se andre firmaer kunne lave noget, som konkurrerer med hinanden. Dér har rejsekortet totalt monopol, hvis det ellers bliver udbredt. Det tvivler jeg på, det gør,« siger han.

Afviser kritik

Direktør for Rejsekort A/S Bjørn Wahlsten er ikke enig i kritikken om, at tiden skulle være løbet fra rejsekortet. Han påpeger, at data om passagerernes rejse, som selskaberne blandt andet bruger til at afregne hinanden imellem med, ikke vil kunne hentes ind på samme måde via en app på en mobiltelefon, da den ikke checker ud og ind som med rejsekortet.

Desuden er det ikke alle, der har en smartphone, understreger direktøren.

»Det korte af det lange er, at det kun vil være en del af kunderne, der har det. Man vil aldrig sige, at en pensionistrabat forudsætter en smartphone.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover fortæller Bjørn Wahlsten, at det er uhensigtsmæssigt for trafikselskaberne at have en tredjepart - app-udvikleren - inde over billetsystemet.

»Hver gang, der er en tredjepart, som skal have penge for hver rejse, så har man en meromkostning, når man fordobler antallet af rejser i den kollektive trafik. Det har man i og for sig ikke med rejsekortet. Der er det en samlet betaling, en samlet udgift og en samlet kontrakt, vi har. Og det er ikke afhængigt af, hvor mange rejser, der er,« siger han.

Læs også: Del dine rejsekort-erfaringer fra udlandet med os

Bjørn Wahlsten er ikke afvisende over for, at rejsekortet på et tidspunkt kan finde vej ind i mobiltelefonerne som en app, så telefonen vil kunne bruges i stedet for plastkortet, men stadig som en del af den nuværende rejsekortløsning.

»Set ud fra et økonomisk synspunkt, så vil rejsekortet blive basis, og mobiltelefonen et supplement. Det vil typisk koste de kunder, der ønsker de ekstra ting på mobiltelefonen noget ekstra i forhold til rejsekortet,« siger han.

Bjørn Wahlsten tilføjer, at klippekortene er ved at blive udfasede, og at rejsekortet kommer til at danne grundlaget for, hvordan blandt andet rabat vil fungere i den offentlige transport.

»Der er en lang række af de ting, der ligger på rejsekortet, som jeg ikke har set på mobile apps. Jeg har set eksisterende produkter, som forsvinder, kopieret. Men jeg har ikke set løsninger, hvor det bliver billigere at rejse, jo mere du rejser,« siger han med henvisning til de rabatter, der kan opnås med rejsekortet.

»App'en vil aldrig være dækkende. Den vil være dækkende for de kundesegmenter, der ønsker de fordele, der ligger i en smartphone,« siger Bjørn Wahlsten, og påpeger i øvrigt, at han endnu har til gode at få en henvendelse fra Erik Frøkjær om en drøftning af rejsekortet.

Movia glad for app

Trafikselskabet Movia er den næststørste medejer af rejsekortet. Men centerchef i Movia Anders Due er også begejstret for app'en Mobilbilletter Hovedstaden, som blandt andet Movia er afsender på. Han ser ikke de to løsninger som værende konkurrerende.

»Vores opfattelse er, at det er komplementære produkter. Altså services, som supplerer hinanden,« siger centerchefen.

Han forklarer, at Mobilbilletter Hovedstaden er velegnet til den spontane rejse, hvor brugeren ikke nødvendigvis ved, hvordan han eller hun kommer fra a til b. Det hænger sammen med, at mobilapp'en integrerer med Rejseplanen. Rejsekortet er godt til den hyppigt rejsende, mener Anders Due, da hyppige rejser udløser rabatter til brugerne.

Men kan man ikke bare implementere en lignende rabatordning på app'en også?

»Man kunne forestille sig alt muligt. Mobilapps har vi, indtil nu i hvert fald, indrettet, så de er møntet på den lejlighedsvise brug,« siger han.

Læs også: Ejerne skændes om millionregning for rejsekort

Muligheden for også at indføre periodekort på mobiltelefonen er dog også ved at blive undersøgt, fortæller Anders Due.

Desuden oplyser han, at 30 pct. af de enkeltbilletter, som Movia i dag sælger, købes via mobiltelefonen, enten som sms eller via en app.

Men trods mobiltelefonens popularitet blandt Movias kunder, så understreger Anders Due, at rejsekortet er selskabets primære satsningsområde.

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at den store satsning, vi har lavet på rejsekortet, betyder, at den primære satsning, hvad angår billettering, den vil blive lagt ved rejsekortet,« siger han og tilføjer:

»Men i den lange tid, det har taget os at bringe rejsekortet frem til det stadie, det er på nu, hvor vi er i gang med aktivt at lancere det, må vi også erkende, at vi har fået nogle praktiske erfaringer med at introducere mobilløsninger til kunderne. Det har været overraskende let at få kunderne til at bruge disse nye mobile løsninger.«

Tror du, der ikke, der er nogle brugere, som ender med kun at bruge mobil-apps i stedet for rejsekortet?

»Jo, det er der nok. Lige nu har vi introduceret klippekortet. Det er et fast rabatteret produkt. Hvis du rejser ud rundt i landet, og hvis du rejser til Sydsjælland og andre steder, så vil du have denne feature med, at jo mere du bruger rejsekortet, des mere rabat får du. Der vil være et økonomisk incitament til at skifte til det,« siger Anders Due.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
6. juni 2013 kl. 19:00

Det gamle (FynBus og SydBus) Er moderne og et kort, som vi kender det fra pap kortet. Dog kan man tage cykler og barnevogne med eller være flere personer. Hvorfor kunne dette system ikke bruges over hele landet?? OG hvis man vil have et rejsekort, så lav bomanlæg ved perronerne, så folk skal stemple ind inden de tager med toget og de skal stemple ud, før de forlader perronen. Så er vi helt tilbage ved hvordan det var før det blev tilladt, at gå på perronen, uden billet. Sådan fungere de fleste metroer i vore dages verden. Også i Japan.

2
1. juli 2012 kl. 16:55

Ok, apps er udviklet og billige at bruge, men rejsekortet er på alle måder overflødigt.

Så lad os endelig lade være med at lave nogen form for udvikling på noget punkt; alt er tilstrækkeligt i nuværende form.

Jeg er glad, rigtig glad, for at du ikke har noget at skulle have sagt.

2
1. juli 2012 kl. 14:27

Naturligvis er papirudgaven ikke gratis, forskellen ligger blandt andet i prisen for udviklingen af et overflødigt system, så selv om driften skulle koste det samme vil det stadig være dyrere. Ok, apps er udviklet og billige at bruge, men rejsekortet er på alle måder overflødigt.

2
29. juni 2012 kl. 09:54

De systemer vi hele tiden har haft, men billet/klippekort/periodekort har da virket fint i mange år. Enhver form for ændringer er overflødige. Skal der udviklet "apps" eller rejsekort, må brugerne af de systemer selv betale det.</p>
<p>Der er ikke et eneste brugbart argument for ændringer!

Faktisk er salg af papirklippekort jo ikke gratis. Butikken skal have penge, der opstår en del fejl (forkert dato i klippemaskinen, maskiner der ikke virker, kort der er krøllede etc). Maskinerne skal vedligeholdes, tømmes og renses.

Mobilklippekort er til sammenligning mere bekvemt for brugerne og billigere i drift. Så du kan sige at disse brugere betaler for det.

Tilsvarende mobilkontantbilletter er med til at få flere til at betale for rejsen.

I sidste ende er det hele med til at få flere til at overveje offentlig transport, som så tjener flere penge på flere passagerer.

2
29. juni 2012 kl. 09:48

De systemer vi hele tiden har haft, men billet/klippekort/periodekort har da virket fint i mange år. Enhver form for ændringer er overflødige. Skal der udviklet "apps" eller rejsekort, må brugerne af de systemer selv betale det.

Der er ikke et eneste brugbart argument for ændringer!

2
27. juni 2012 kl. 12:09

Hvis jeg forstår rejsekort princippet rigtigt (har ikke rigtigt studeret det), så løber man ned til sit tog, tjekker ind, og når man stiger af, tjekker ud. Ok fair nok, men jeg kunne godt se et par problemer i det:

  • I mange tilfælde vil man gerne planlægge rejsen på forhånd, så man ved hvilket tog man skal med, hvad tid, hvor man skal skifte, hvor lang tid har man til at skifte og hvad koster den samlede rejse.
  • I mange tilfælde vil man også gerne være forberedt, sådan at man køber billetten i god tid og printer den ud osv. så alt er klart.
  • Samt købe pladsbillet og se hvor i toget man skal sidde og evt. finde en bedre plads.
  • Den eneste ulempe (jeg har stødt på) ved det online billetkøbs system via rejseplanen, er at man ikke kan købe cykelbillet (forstår ikke hvorfor) og at systemet ikke dækker alle offentlige transportmidler og selskaber.

Kan man gøre sig alle disse forberedelser med rejsekortet? Kunne man ikke lave et system, der ligner flyselskabernes online køb af billetter, hvor der på billetten er en stregkode som man kan scanne ved terminaler der sættes op forskellige steder på stationen? Der er ikke noget galt i at udvikle et system, men det skal bare gøres rigtigt.

Så er der de kortere bus ture og S-togs ture. Her synes jeg egentlig at papirsklippekortet og periodekortet fungerer ganske udmærket.

2
26. juni 2012 kl. 23:25

:-( Selv om jeg har arbejder i IT branchen i 30 år og har tjent mange penge på inkompetente projektleder fra offentlige kunder (og ditto hos os selv) så må jeg da godtnok ærgre mig over alle de penge vi danske skatteborgere spytter i tåbeligheder. Hvis vi skal have en udvikling skal der selvfølgelig satses og eksperimenteres, men jeg synes nu at vi til tider har lige mange nok skodprojekter i omløb ... Måske er privatisering en løsning, så bliver der da passet på pengene ellers ruller der jo hoveder ...

2
26. juni 2012 kl. 22:56

Alt det der med personfølsomme data er snart noget opreklameret gas, da vi skal afgive data hvor man end bevæger sig og altså gør noget. Så kan vi da lige så godt få sprøjtet en 'stelnummerchip' ind i flæsket, som vores hunde og katte. Så slipper vi for alt det der bøvl med hvad som helst, og kan gå i byen uden noget andet end 'kroppen'. Vi bliver bare scannet når der skal betales. Derefter kommer der et advis til betalingsservice, hvor man så kan afvise påkravet.

Forstår vist godt grækerne, der snart kun handler med naturalier. ;-D

Mener også det er noget griseri, at Parkering København kan opkræve 510 kr blot fordi man har overset et skjult påbud og ikke kan se en automat i umiddelbar nærhed, der giver anledning til 'hovsa'. Når man bor udenfor København er det noget svært at vide hvor nogle 'sjove' grænser går. De kunne nøjes med at opkræve standardtakst for 2 timer plus ekspeditionsgebyr (50 kr). De kender jo vores nemkonto, via skattevæsenets indsigt.

Og så bruger T-kraterne bare løs af skatteborgernes penge efter fri fantasi for at danse efter nogle ignorante politikeres indfald.

Jow jeg er noget gnaven - ikke vred, men dybt skuffet

2
26. juni 2012 kl. 18:46

Det er jo ikke en ukendt problemstilling verden over at få et mobilbetalingssystem til at fungere. I Japan har man et rejsekort (og nu efterhånden generelt betalingskort), som er integreret i mobiltelefonen. Den øvre tolerance for en transaktion er 100 ms(!). Og det er tried and tested i Tokyos metro, hvor der er et mildt sagt pænt flow.

Men vi har ikke NFC i vores mobiler. Endnu. Så det er intet mysterium, at det er en svær situation. Problemet er bare, at Rejsekortet er kommet på et super uheldigt tidspunkt -- og man har ikke været i stand til at lægge en strategi, der imødekommer den mobile revolution.

Man har investeret et kæmpe beløb i en på mange måder forældet (og, ja, også problematisk designet) infrastruktur. I en tid, hvor alting konvergerer mod mobilen, vælger man at se det som et add-on. Det er det samme som NemID. Dybt problematisk.

Den positive vinkel er selvfølgelig, at man da bare kan begynde at sætte mobilen i centrum. (Det der med, at pensionister ikke har smartphones er en stråmand. Det er ikke centralt.)

Den negative vinkel er, at man -- tilsyneladende -- ikke vil erkende den position, mobilen er ved at få. Men det er man simpelthen nødt til. Can't fight it. Sorry. Uanset hvordan en overgang/indfasning så skal tilrettelægges.

2
26. juni 2012 kl. 18:45

Undskyld men skulle vi ikke starte med at lave et billetsystem for KUNDERNE - jeg er da piv ligeglad med hvad trafikselskabet har brug for. Det skal jeg som forbruger slet ikke tænke over.

Det er her filmen knækker - det er og bliver et system der skal gave overskuelighed for SELSKABERNE ikke for dem der bruger den offentlige trafik.

Selvfølgelig skal de billetsystemer man vælger at indføre understøtte at trafikselskaberne får de tal de skal bruge - og ja de vil gerne kunne vide hvem og hvor passagererne er (de har ingen idé idag) - men ved at starte med at sige det er det primære i systemet, så har man totalt glemt at det skal være gennemskueligt og nemt for brugeren.

Rejsekortets kommentar viser at de stadig ikke har forstået dette basale princip.

2
26. juni 2012 kl. 18:26

Ang QR-koder: Man kunne også lave QR-koder med logoer - eller, det vil sige, grønne og røde cirkler i midten. En grøn cirkel betyder check in, en rød cirkel betyder check ud. Det ville også være væsentligt nemmere at se på afstand end det er lige nu. Med mængden af lys på de fleste stationer bør det ikke være et problem at koderne ikke selv lyser.

Det er for let at snyde med QR koder. Det vil aldrig blive indført.

2
26. juni 2012 kl. 18:10

Ang QR-koder: Man kunne også lave QR-koder med logoer - eller, det vil sige, grønne og røde cirkler i midten. En grøn cirkel betyder check in, en rød cirkel betyder check ud. Det ville også være væsentligt nemmere at se på afstand end det er lige nu. Med mængden af lys på de fleste stationer bør det ikke være et problem at koderne ikke selv lyser.

2
26. juni 2012 kl. 15:11

- så virker tingene måske samtidig. Altså om nogle år.

Skal rejsekortseventyret ikke blot som endnu et kejserens nye klæder- projekt i offentlig regi - eller er udtrykket sunk cost ukendt i dette miljø...? Erkend fejlen og luk projektet ned, inden flere penge kastes efter dårlige varer.

Klippekoret virker fint. Lad det fortsætte indtil FynBus' koncept til en tredjedel af prisen, mobilapps. eller lignende løsninger ganske hurtigt vil kunne overtage funktionen.

PS Ja, undskyld min negative holdning til offentlige projektets håndtering af borgernes/brugernes midler, men får man ikke indtrykket at det ikke er succes eller ej, men snarere graden af fiasko mange af disse projekter skal måles i. Det skal selvfølgelig erkendes at succeserne naturligvis ikke får samme opmærksomhed som det modsatte.

2
26. juni 2012 kl. 14:57

Måske skal brugeren også afbryde et telefonopkald med sønnen, der er på vej til skole. Og måske glemte brugeren at sætte telefonen til opladning om natten

Og måske glemte brugeren rejsekortet i det andet sæt bukser. Man kan altid finde på problemer.

Fakta er at mobiltelefonen kan alt hvad rejsekortet kan og så lidt til.

Har du for eksempel prøvet at checke en cykel ind på dit rejsekort? Eller at medbringe en ekstra passager? Har du prøvet at bestille en førsteklasse-billet selvom du normalt rejser på standard? Sender dit rejsekort automatisk besked hvis du glemmer at checke ud? Kan dit rejsekort beregne rejsens pris på forhånd og vise dig en rejseplan?

Med en mobilapp er den slags ligetil.

En rejsekort-mobilapp består af et skærmbillede med en stor knap hvor der står "check ind!". Når du er checket-ind skifter den automatisk til en stor knap hvor der står "check ud!".

Hvad er det for noget mærkeligt noget han kommer med, hvor han skriver at han endnu ikke har set en app som automatisk kan give rabat? Som om det kræver en Ph.D i programmering! De kan jo bare beslutte at en app kunne nøjagtigt det samme som rejsekortet, så vil jeg garantere at nogen har en sådan app klar ugen efter.

For det som rejsekortet har kostet, kunne man købe en smartphone til samtlige passagerer!

2
26. juni 2012 kl. 14:03

Jeg tænkte præcis det samme! Min nyindkøbte Samsung Galaxy SIII har også en indbygget NFC chip. At skulle lave en app, som kan præcis det samme som Rejsekortet, set fra kommunikationssynspunktet burde være en smal sag. Man kan vel næsten selv afkode data fra sit rejsekort og derefter kode en app, som sender den info til check-in/check-ud-standerne når man holder sin telefon op til den. Brug dog den sunde fornuft og lad være med at give forbrugerne flere kort de skal holde styr på!

2
26. juni 2012 kl. 13:21

I teorien, ja. Problemet er, at den naturlige selektion nemt kan sættes ud af spillet. Trafikselskaberne har monopol på at udstede rejsehjemmel, hvorfor de nemt kan kontrollere konkurrencen. Man kan nemt forestille sig, at de store trafikselskaber vil beskytte deres investering i rejsekortet ved at lukke ned for div. rejse-apps, hvis de tager for store markedsandele. Man kan jo læse, at Movia er den næststørste investor i rejsekortet.. Og de kan jo altid undskylde sig med, at apps nu er unødvendige, da rejsekortet er kommet.

Personligt vil jeg foretrække at anvende en app, da der så er én ting mindre, jeg skal have i lommerne/huske, når jeg går ud af døren.

Helt lavteknologisk kunne tjek in/ud vel klares med QR-koder. Det tager måske lidt længere tid at scanne dem. Til gengæld kan stationerne tilplastres uhæmmet med dem, da de ikke rigtig koster noget at sætte op. I transportmidlerne kunne man vel lave elektroniske QR-koder, der bliver vist på skærme, og som så ændre sig fra stoppested til stoppested. Det må være relativt enkelt at lave sådan en løsning, og der er jo i forvejen reklameskærme i de fleste busser og S-tog. QR-koder kan godt scannes på afstand, så få skærme vil være nok..

Man kun eventuelt give folk et incitament til at tjekke ind ved at belønne det med rabatter, men man behøver derimod ikke straffe mennesker, der glemmer det..

2
26. juni 2012 kl. 11:20

Jeg synes brugerne skal være mest glade for, at der er konkurrerende systemer - må det bedste vinde !

Når det er sagt, så bliver jeg dårlig når jeg læser den frelste, "jeg alene vide", monopol-beskyttende holdning fra Rejsekortet. Kortestes kommentar er vel, at dinosaurens også uddøde - angiveligt fordi de ikke kunne følge med i hastige klimaændringer. Så jeg afventer med sindsro at Darvin-princippet finder den bedste betalingsløsning.

2
26. juni 2012 kl. 10:39

Fra artiklen:

Hver gang, der er en tredjepart, som skal have penge for hver rejse, så har man en meromkostning, når man fordobler antallet af rejser i den kollektive trafik. Det har man i og for sig ikke med rejsekortet

Haha, de par milliarder rejsekortet koster gør vist mere end op for det da.

Men forestil jer at tusindvis af mennesker stopper op på vej ind til toget for lige at skulle trykke på deres smartphone. Det vil udfordre flowet i myldretidstrafikken.

Nej, hold nu. Hvis der er noget der vil udfordre flowet må det da være køen til check ind/check ud. Der er ingen der lige trykker på telefonen på vej ind i toget - det er ordnet for længst.

2
26. juni 2012 kl. 10:36

løsningen er super lavpraktisk og lavteknologisk set fra brugerens synsvinkel.

Derfor dette?: https://ing.dk/artikel/130242-pendlere-bliver-tvunget-til-to-rejsekort

Billetkontrollen er jeg hamrende ligeglad med, da jeg ikke baserer min levevis på kronisk mistænkeliggørelse af mine kunder (som jo allerede har betalt dyrt for produktet, via skattebiletten...)

Time is money, for nogle, under visse omstændigheder. Et mantra i dette projekt burde være: It's the Tax-payers Money!

2
26. juni 2012 kl. 10:34

Jeg er ganske glad for mit rejsekort til mit brug - og ville derfor bestille et til min kone, der lejlighedsvis vil få behov for et flexkort. Jeg tæsker mig så igennem alle oplysninger om cpr, adresse, telefonnr, osv - og kan så KUN BETALE MED DANKORT - desuagtet at Mastercard er nævnt som betalingsmulighed på forsiden.... Ringer til Rejsekortet - og komme rigennem fluks (den ros skal de ha') "Næ - siden er nede for øjeblikket, så man kun kan betale med Dankort" "Er det kun i dag?" "Næh - det har stået på længe" "Var det så ikke en ide at skrive det på forsiden???" "NÅÅÅÅÅRRH ja... jeg skal lade det gå videre.." Så meget for helt selvindlysende service..

2
26. juni 2012 kl. 10:24

Eftersom Rejsekort på nuværende tidspunkt først er ved at blive indfaset i Hovedstaden, er det jo ikke så underligt, at mobilbillet har stor markedsandel. Når man først begynder at reklamere for Rejsekort i hovedstaten, og folk får anskaffet sig et, vil min forventning være, at antallet af mobilbilletter falder. Rejsekortet er noget lettere at bruge end sms/app helvedet, og man slipper for at skulle tælle zoner osv.

Jeg forstår i øvrigt ikke første kommentar. Hvorfor er information om rejsemønster ligegyldigt? Det er da ekstremt vigtigt i forhold til at kunne optimere ruter og materiel.

2
26. juni 2012 kl. 10:22

Jeg har netop, idet jeg kan spare penge på mine sædvanlige rejser, bestilt et Rejsekort Ung. I den forbindelse undrer jeg mig over, at jeg ikke kan betale over nettet, men skal ringe ind til Rejsekort for at betale over telefonen. Det virker ikke specielt gennemtænkt.

Men det var egentlig ikke pointen (blot yderligere skyts for dem, som er modstandere af rejsekortet). Pointen er, at jeg har en halvandet år gammel telefon (Nexus S), som har indbygget NFC. Jeg går ud fra at NFC og et Rejsekort arbejder på samme frekvenser, for jeg har lagt mærke til, at min telefon kan stresse standerne (så de laver klonk-/fejllyde) hvis man aktivt søger efter læsbare NFC-enheder. Hvorfor ikke lave en version af Rejsekortet, som kan fungere på telefoner med NFC? Ganske vist er markedet ekstremt småt lige nu, men med NFC på vej men Windows Phone, og rygter om NFC på den nye iPhone (og den nye version af iOS), så stiger markedet markant. Hér behøver Rejsekort ikke engang lave noget skidefornemt - bare få det til at virke :)

2
26. juni 2012 kl. 09:51

Der er ingen tvivl om, at en app er smart som backupløsning og til spontan brug for udvalgte brugergrupper. Men forestil jer at tusindvis af mennesker stopper op på vej ind til toget for lige at skulle trykke på deres smartphone. Det vil udfordre flowet i myldretidstrafikken. Måske er der heller ikke tilstrækkelig mobildækning eller måske skabes der for mange forbindelser gennem en bestemt mobilmast, hvilket kan skabe yderligere forsinkelser. Måske skal brugeren også afbryde et telefonopkald med sønnen, der er på vej til skole. Og måske glemte brugeren at sætte telefonen til opladning om natten. Når en bruger går og kigger på sin telefon, så har brugeren ikke fokus på trafikken og omgivelserne, hvilket alt andet lige skaber en risiko for ulykker. Herudover vil nogle brugere føle sig utrygge med at flashe deres smart phone på en afsides station. Så alt i alt vil Rejsekortet være en stressfri oplevelse ift. mobile apps. Det må man ikke undervurdere, da rejsen i sig selv kan være stressende.

En af styrkerne i rejsekortets chipløsning er at løsningen er super lavpraktisk og lavteknologisk set fra brugerens synsvinkel. Det er en klar styrke ved Rejsekortet og denne styrke vil skabe effektivtet for både bruger og samfund.

Billetkontrollen vil også være mere effektiv, da kontrollører blot skal swipe et Rejsekort ifm. kontrol, fremfor at skulle bruge tid på at aflæse og forstå at aflæse forskellige apps.

Apps'ene vil komme, men det vil være et supplement til Rejsekortet, som vil lægge bassen i det den elektroniske rejse. Time is money...

2
26. juni 2012 kl. 09:42
  • så virker tingene måske samtidig. Altså om nogle år.
2
26. juni 2012 kl. 09:10

Det er vel ikke det store problem at benytte telefonen til at checke ind og ud med - enten via gps eller et par enkelte tryk på app'ens interface.

2
26. juni 2012 kl. 08:55

Rejsekort direktøren udtaler: "Bjørn Wahlsten er ikke enig i kritikken om, at tiden skulle være løbet fra Rejsekortet. Han påpeger, at data om passagerernes rejse, som selskaberne blandt andet bruger til at afregne hinanden imellem med, ikke vil kunne hentes ind på samme måde via en app på en mobiltelen, da den ikke checker ud og ind som med Rejsekortet.

Desuden er det ikke alle, der har en smartphone, understreger Rejsekort-direktøren"

Inden rejsekortet kommer til at fungere er det 100% sikkert at alle med en mobiltelefon har en smartphone! Information om rejsemønster - tja havde vi kun et selskab så var dette uendelig ligegyldigt!.