Ekspert: Rejsekortet bliver overhalet af apps til mobilen
Mens det elektroniske rejsekort nu er forsinket på tredje år, er alternativer i form af billet-apps til smartphones begyndt at dukke op.
Et eksempel er app'en Mobilbilletter Hovedstaden, hvor brugeren blandt andet kan købe klippekort elektronisk ved et par tryk på skærmen. Og ifølge Movia, et af trafikselskaberne bag app'en, er der også planer om at lancere periodekort til apps på mobiltelefoner.
Og den slags løsninger kommer til at presse det i forvejen trængte rejsekort-projekt, spår lektor ved institut for datalogi på Københavns Universitet Erik Frøkjær.
»I og med at vi har skullet vente på rejsekortet i så mange år, så er det faktisk ved at blive overhalet af sådan en teknologi,« siger han med henvisning til mobil-apps.
Det er imidlertid ikke alle, der har en smartphone, som de kan bruge til tog- eller busbilletter. Men den andel af befolkningen vil blive stadigt mindre, påpeger Erik Frøkjær, der ser apps som en direkte konkurrent til rejsekortet.
»Selvfølgelig er der konkurrence på en del af det marked, men der er også områder, hvor rejsekortet vil have sin styrke,« siger han.
Læs også: Pendlere bliver tvunget til to rejsekort
Blandt andet vil rejsekortet været mere tilgængeligt end en app, som jo forudsætter, at brugerne er i besiddelse af en smartphone - den andel vil dog stige, påpeger Erik Frøkjær:
»Mobiltelefoner bliver smartere og flere får dem. Det går jo hurtigt med salget i øjeblikket, så der bliver et mere og mere direkte overlap til rejsekortet.«
Erik Frøkjær fortæller, at i modsætning til rejsekort og den bagvedliggende fysiske struktur, så giver apps nogle helt andre muligheder i forhold til udviklingen af rejsemulighederne, da det i princippet blot er et spørgsmål om at opdatere nogle kodelinjer.
»Rejsekort er for sent, forældet og for dårligt. Og alt for dyrt,« siger han.
Erik Frøkjær gætter på, at stadig flere trafikselskaber vil være tøvende i forhold til at anvende rejsekortet, og det vil give mobil-apps vind i sejlene.
»I takt med, at selskaberne træder på bremsen og er tøvende, så vil mobilløsningerne komme frem. Og lad os da få noget konkurrence på det felt. Det er endnu en fordel ved den mobile løsning: Vi vil se andre firmaer kunne lave noget, som konkurrerer med hinanden. Dér har rejsekortet totalt monopol, hvis det ellers bliver udbredt. Det tvivler jeg på, det gør,« siger han.
Afviser kritik
Direktør for Rejsekort A/S Bjørn Wahlsten er ikke enig i kritikken om, at tiden skulle være løbet fra rejsekortet. Han påpeger, at data om passagerernes rejse, som selskaberne blandt andet bruger til at afregne hinanden imellem med, ikke vil kunne hentes ind på samme måde via en app på en mobiltelefon, da den ikke checker ud og ind som med rejsekortet.
Desuden er det ikke alle, der har en smartphone, understreger direktøren.
»Det korte af det lange er, at det kun vil være en del af kunderne, der har det. Man vil aldrig sige, at en pensionistrabat forudsætter en smartphone.«
Derudover fortæller Bjørn Wahlsten, at det er uhensigtsmæssigt for trafikselskaberne at have en tredjepart - app-udvikleren - inde over billetsystemet.
»Hver gang, der er en tredjepart, som skal have penge for hver rejse, så har man en meromkostning, når man fordobler antallet af rejser i den kollektive trafik. Det har man i og for sig ikke med rejsekortet. Der er det en samlet betaling, en samlet udgift og en samlet kontrakt, vi har. Og det er ikke afhængigt af, hvor mange rejser, der er,« siger han.
Læs også: Del dine rejsekort-erfaringer fra udlandet med os
Bjørn Wahlsten er ikke afvisende over for, at rejsekortet på et tidspunkt kan finde vej ind i mobiltelefonerne som en app, så telefonen vil kunne bruges i stedet for plastkortet, men stadig som en del af den nuværende rejsekortløsning.
»Set ud fra et økonomisk synspunkt, så vil rejsekortet blive basis, og mobiltelefonen et supplement. Det vil typisk koste de kunder, der ønsker de ekstra ting på mobiltelefonen noget ekstra i forhold til rejsekortet,« siger han.
Bjørn Wahlsten tilføjer, at klippekortene er ved at blive udfasede, og at rejsekortet kommer til at danne grundlaget for, hvordan blandt andet rabat vil fungere i den offentlige transport.
»Der er en lang række af de ting, der ligger på rejsekortet, som jeg ikke har set på mobile apps. Jeg har set eksisterende produkter, som forsvinder, kopieret. Men jeg har ikke set løsninger, hvor det bliver billigere at rejse, jo mere du rejser,« siger han med henvisning til de rabatter, der kan opnås med rejsekortet.
»App'en vil aldrig være dækkende. Den vil være dækkende for de kundesegmenter, der ønsker de fordele, der ligger i en smartphone,« siger Bjørn Wahlsten, og påpeger i øvrigt, at han endnu har til gode at få en henvendelse fra Erik Frøkjær om en drøftning af rejsekortet.
Movia glad for app
Trafikselskabet Movia er den næststørste medejer af rejsekortet. Men centerchef i Movia Anders Due er også begejstret for app'en Mobilbilletter Hovedstaden, som blandt andet Movia er afsender på. Han ser ikke de to løsninger som værende konkurrerende.
»Vores opfattelse er, at det er komplementære produkter. Altså services, som supplerer hinanden,« siger centerchefen.
Han forklarer, at Mobilbilletter Hovedstaden er velegnet til den spontane rejse, hvor brugeren ikke nødvendigvis ved, hvordan han eller hun kommer fra a til b. Det hænger sammen med, at mobilapp'en integrerer med Rejseplanen. Rejsekortet er godt til den hyppigt rejsende, mener Anders Due, da hyppige rejser udløser rabatter til brugerne.
Men kan man ikke bare implementere en lignende rabatordning på app'en også?
»Man kunne forestille sig alt muligt. Mobilapps har vi, indtil nu i hvert fald, indrettet, så de er møntet på den lejlighedsvise brug,« siger han.
Læs også: Ejerne skændes om millionregning for rejsekort
Muligheden for også at indføre periodekort på mobiltelefonen er dog også ved at blive undersøgt, fortæller Anders Due.
Desuden oplyser han, at 30 pct. af de enkeltbilletter, som Movia i dag sælger, købes via mobiltelefonen, enten som sms eller via en app.
Men trods mobiltelefonens popularitet blandt Movias kunder, så understreger Anders Due, at rejsekortet er selskabets primære satsningsområde.
»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at den store satsning, vi har lavet på rejsekortet, betyder, at den primære satsning, hvad angår billettering, den vil blive lagt ved rejsekortet,« siger han og tilføjer:
»Men i den lange tid, det har taget os at bringe rejsekortet frem til det stadie, det er på nu, hvor vi er i gang med aktivt at lancere det, må vi også erkende, at vi har fået nogle praktiske erfaringer med at introducere mobilløsninger til kunderne. Det har været overraskende let at få kunderne til at bruge disse nye mobile løsninger.«
Tror du, der ikke, der er nogle brugere, som ender med kun at bruge mobil-apps i stedet for rejsekortet?
»Jo, det er der nok. Lige nu har vi introduceret klippekortet. Det er et fast rabatteret produkt. Hvis du rejser ud rundt i landet, og hvis du rejser til Sydsjælland og andre steder, så vil du have denne feature med, at jo mere du bruger rejsekortet, des mere rabat får du. Der vil være et økonomisk incitament til at skifte til det,« siger Anders Due.
