Ekspert-panel: Drik trygt tre kopper kaffe om dagen

For meget kaffe kan give anledning til søvnløshed, nervøsitet og hjertebanken, men de fleste voksne kan tåle at drikke tre kopper kaffe à 200 ml om dagen uden at blive plaget af bivirkninger.

Det vurderer EU’s fødevareautoritet EFSA, som har gennemgået en masse videnskabelige undersøgelser af koffeinindtag, inden de er kommet frem til den vurdering, fortæller seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet Jeppe Matthiessen.

»Vi kan se, at grænsen ligger på et indtag på 400 mg koffein om dagen, før der begynder at komme bivirkninger for et voksent menneske, men det er selvfølgelig en individuel sag, hvor nogle tåler mere og andre mindre,« siger han.

Ud over de sædvanligt kendte bivirkninger som netop uro i kroppen og irritabilitet har EFSA bestemt anbefalingerne om 400 mg om dagen ud fra, at dette niveau ikke ser ud til at øge risikoen for akut forgiftning, hjerte-kar-sygdomme, kræft eller forringet sædkvalitet.

Egentlig vurderer EFSA, at det er sikkert at indtage fire-fem kopper kaffe, før de 400 mg er nået, men den danske bryg er noget stærkere end benchmarket, så derfor bør vi drikke færre kopper, hvis vi vil undgå risikoen for at få det skidt.

Læs også: Tak for kaffe ... det sorte bryg er meget bedre end sit rygte

EFSA har nemlig benyttet engelske fødevaredata, der peger på, at en kop kaffe indeholder 445 mg koffein pr. liter, mens DTU Fødevareinstituttet har målt sig frem til, at en dansk liter kaffe ligger nærmere de 655 mg/liter.

De danske bidrag til EFSA’s undersøgelse stammer blandt andet fra DTU’s undersøgelse af danskernes kost, som placerer danskerne som de fjerdemest kaffedrikkende i verden. I top-5 ligger desuden Norge, Finland, Sverige og Island, så Norden tager godt fra på koffeinen.

Selv om danske kaffedrikkere mellem 18 og 75 år i snit ’kun’ indtager 325 mg koffein om dagen, overskrider hver tredje dansker altså grænsen på de 400 mg koffein, og 25 procent af de voksne danskere drikker mindst fem kopper kaffe om dagen.

Men behersker man indtaget, kan kaffe også have en række positive effekter, peger flere undersøgelser på. Blandt andet kunne det svenske Karolinska Institutet i Stockholm for nogle år siden berette, at et moderat kaffeindtag kan sænke risikoen for bl.a. hjerneblødninger og kræft.

Læs også: To kopper espresso forbedrer din hukommelse

Ifølge Jeppe Matthiessen har en arbejdsgruppe under Vidensråd for Forebyggelse også peget på, at kaffe kan virke forebyggende mod type 2-diabetes, Parkinsons sygdom og hjerte-kar-sygdomme.

»Der kan være nogle sundhedsmæssige gevinster ved at drikke kaffe i moderate mængder, så koffein er ikke bare koffein. F.eks. er der ikke meget sundhed at hente i energidrikke, som også er tilsat store mængder sukker,« understreger han.

Koffeinmængden i energidrikke ligger på 320 mg/liter, mens sort te ligger på 185 mg/liter og cola på 92 mg/liter.

For gravide og børn er anbefalingerne stadigvæk et endnu mere moderat forbrug.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg drikker nok ~1.5 l kaffe om dagen, men relativ tynd filter-kaffe, ikke ekspresso. Det er blevet en integreret del af arbejdsdagen.

 • 4
 • 0

Det er ok, de har bare skrevet forkert i artiklen. Der skulle have stået kander og ikke kopper. :-)

 • 5
 • 0

Jeg drikker ca. den tilladte mængde. Men hvis ikke jeg får min morgenkaffe, er dagen nærmest ødelagt, indtil jeg får min kaffe. Ubehag, ondt i hovedet osv. Gyseligt

 • 3
 • 0

Såvidt jeg har forstået tager det 6-8 timer for en standard kop kaffe (definition mangler) at "fordampe", og det fungerer lidt som med alkohol, at det ikke går dobbelt så hurtigt selvom man drikker mange kopper hurtigt i træk. Det skulle være forklaringen på, at nogle oplever hovedpine lørdag formiddag, fordi en uges akkumuleret arbejdskaffe brat stopper lørdag. (Jeg ser her bort fra evt. fredagsfest inkl. alkohol mv.).

Man fristes straks ti lat tænke på klassikeren: https://www.google.dk/search?q=caffein+spi...

 • 0
 • 0

Jeg starter dagen med 2 x 200mg guarana ekstrakt, ellers kommer jeg sku da aldrig fra sengen og ud i bad :D

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten