Ekspert-panel: Bisphenol A-grænseværdi skal sænkes til en tiendedel
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Ekspert-panel: Bisphenol A-grænseværdi skal sænkes til en tiendedel

Grænseværdien på højst 50 mikrogram bisphenol A pr. kg kropsvægt pr. dag, bør sænkes til bare 5 mikrogram, anbefaler EU’s fødevaresikkerhedsautoritet Efsa i en ny rapport.

Anbefalingen sker på baggrund af en gennemgang af 450 videnskabelige undersøgelser af sundhedsrisici ved indtagelse af bisphenol A, der har vist vidt forskellige resultater. Nogle af dem konkluderer, at stoffet er forbundet med betydelig sundhedsfare, og andre, at det er helt ufarligt i de små mængder, vi dagligt udsættes for.

Læs også: Ny rapport: Indtag af frygtet hormonforstyrrer er stærkt overdrevet

Den samlede konklusion fra EU's udvalgte eksperter er, at det hormonforstyrrende stof sandsynligvis påvirker nyrer, lever og mælkekirtler, og deraf kommer Efsas anbefaling om en lavere grænseværdi, også kaldet TDI, Tolerabelt Dagligt Indtag.

Bisphenol A er også under mistanke for at påvirke blandt andet reproduktionsevnen, nervesystemet og immunforsvaret, ligesom det er sat i sammenhæng med udviklingen af visse kræftformer.

Men sandsynligheden for disse sammenhænge er ifølge rapporten for usikre, og derfor skal den nye TDI-grænse være midlertidi, indtil forskning fra det amerikanske National Toxicology Program forventes at afklare usikkerhederne.

Eksponeringsgraden er langt under grænsen

Efsa vurderer, at risikoen for sundhedsskader ved indtagelse af stoffet er lav, fordi forbrugerne i forvejen kun eksponeres for mellem en tredjedel og en femtedel af den nye anbefalede TDI-grænse på 5 mikrogram pr. kg kropsvægt.

Den konklusion vækker glæde hos plastindustrien.

»Det er rigtig glædeligt, at Efsa nu igen slår fast, at den mængde bisphenol A, som vi forbrugere eksponeres for, er langt under den mængde, der kan forårsage skadelige effekter på mennesker,« siger miljøchef i Plastindustrien Helle Fabiansen i en pressemeddelelse.

Tidligere undersøgelser har været kritiseret for kun at fokusere på den mulige eksponering gennem fødevareemballage og dermed overse andre kilder.

Læs også: Bisphenol A fundet i drikkevand fra hanen

Med den nye rapport har Efsa også medregnet indtaget af stoffet gennem andre kilder som støv og termisk papir - papiret, som kasseboner i supermarkedet er lavet af, og som udgør 15 procent af den samlede påvirkning fra bisphenol A.

Forslaget om nedsættelsen af grænseværdien er nu sendt i offentlig høring indtil marts 2014.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Endelig bliver jeg posetivt stemt overfor EU, har ført set dem som en kynisk grisk pengemaskine der kun tilgodeser industrien.

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten