Ekspert om telemedicin: Masser af 'flotte', udokumenterede effekter
Lægemidler bliver grundigt vurderet for bivirkninger og gavnlige effekter samt omkostninger, før de bliver givet til patienterne. Men når det gælder telemedicin, der vinder frem på flere sygehuse, så lukker myndighederne øjnene.
Sådan lyder kritikken hos Altinget fra lektor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet (SDU) Kristian Kidholm, der også er forskningsleder ved Center for Innovativ Medicinsk Teknologi ved Odense Universitetshospital (OUH).
Kristian Kidholm advarer om, at kommuner og regioner er overladt til sig selv, når de skal vurdere udokumenterede påstande fra udbydere af telemedicin, som blandt andet lokker med gavnlige effekter af at lade gravide med komplikationer eller patienter med sukkersyge gå rundt i eget hjem iført sensorer til at overvåge deres sundhedstilstand. Han opfordrer til, at statens indkøbere fakta-tjekker påstande, når de møder dem i pressen eller på konferencer.
»Prøv eventuelt selv at Google med søgeordene 'telemedicin' og 'halvering' og se, hvor mange flotte påstande om effekter af telemedicin, der kommer frem. Prøv derefter at undersøge, hvor ofte disse påstande er dokumenterede og baserede på undersøgelser, som er offentliggjort i uafhængige tidsskrifter. Min erfaring er desværre, at grundlaget ofte er en god mavefornemmelse eller enkeltstående udsagn fra begejstrede medarbejdere,« siger Kristian Kidholm til Altinget.
Ifølge ham er det især et problem, når man bruger telemedicin i et forsøg på at reducere antallet af indlæggelser og ambulante besøg på sygehuset for alvorligt syge patienter med KOL, diabetes eller en hjertesygdom. Her bør gælde samme krav som til ny medicin, mener Kristian Kidholm.
I dag kræver danske myndigheder blot et CE-mærke, som typisk intet har at gøre med, om teknologien har en dokumenteret effekt.
Et enkelt sted er der dog hjælp at hente for chefer i regioner og kommuner. På Statens Serum Instituts hjemmeside findes en såkaldt tjekliste, som hjælper med at vurdere teknologiernes sikkerhed, kliniske effekt, patientens perspektiv, samt økonomiske og organisatoriske aspekter ved telemedicinen.
