Ekspert om stop for supersygehus-byggeri: »Julemanden er ikke på spil«

Hele 2,61 milliarder kroner er forskellen på, hvad Region Midtjylland og regeringen mente, at det nye supersygehus i Skejby må koste.

I dag skriver Jyllands-Posten så, at regeringens ekspertudvalg nægter at vurdere Region Midtjyllands ansøgning om midler til at bygge det nye supersygehus. Resultatet kan blive, at byggeriet kan blive stoppet i løbet af få uger.

»Med mindre vi får pengene omkring den 1. juni i år, bliver vi nødt til at standse kranerne igen. Vi har allerede igangsat arbejde til en halv mia. kr., men Region Midtjylland har ikke penge i kassen til at fortsætte,« siger regionsrådsformand Bent Hansen (S) til Jyllands-Posten.

Bent Hansen tog allerede første spadestik til det nye universitetshospital den 26. oktober sidste år, selvom regeringen havde lovet færre penge, at regionen vil bygge for (Foto: Tonny Foghmar)Foto:Tonny Foghmar Illustration: Tonny Foghmar

Ekspertpanelet har allerede givet et foreløbigt tilsagn om 6,35 milliarder kroner, men da Region Midtjylland alligevel valgte at starte byggeriet til 8,96 milliarder kroner, har regeringens eksperter nægtet at behandle ansøgningen.

»Forventningen var, at DNU ville vise os et sygehusprojekt til 6,35 mia. kr. Man har i realiteten sendt et projekt til 8,96 mia. kr. Det kan vi ikke realitetsbehandle. Julemanden er ikke på spil i øjeblikket,« siger Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet og medlem af ekspertpanelet til Jyllands-Posten.

Noget af det regionens og regeringens rådgivere er uenige om, er kvadratmeterprisen. Region Midtjylland mener, at regeringens rådgivere ikke tager højde for, at de nuværende priser i byggeriet er lave på grund af finanskrise, men kan nå at stige inden alle delprojekter er færdige i 2019

Regionens byggebudget har endda været endnu større end de 8,69 milliarder, for regeringens rådgivende ekspertudvalg har tidligere fået Region Midtjylland til at skære flere milliarder af projektet.

Det fik den nu afgående sygehusdirektør i regionen Leif Vestergaard Petersen til at lufte sin frustration til Ingeniøren.

»Jeg har været med til meget sygehusbyggeri, men jeg har aldrig været med i en byggesag, der blev så kompliceret. Jeg ved ikke engang, hvilket likviditetsforbrug jeg kan regne med at have til rådighed i 2011 og slet ikke i 2012,« sagde Leif Vestergaard Pedersen, der dog mener at selv et supersygehus til blot 6,35 milliarder ville blive en kæmpegevinst for regionen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er så satans træt af de helvedes regioner(undskyld mit sprog) men hvordan F kan man gå i gang med et byggeri til 8,96 mia og samtidig klage over økonomien i regionerne og læg lige mærke til en lille men meget betydelig ting Bent Hansen er fra (S) nu vil han med stor sansynlighed bebrejde Regeringen at de ikke giver penge nok. Han skal derimod stilles personlig ansvarlig for de penge der allerede er brugt vi har et offentligt budget på over 1 Biliard og stadig siger venstre fløjen at der skal bruges flere penge jeg er ved at brække mig over det politiske system i DK vi bliver manipuleret så det driver Venlig Hilsen Erik Kirkegaard

 • 0
 • 0

Har du nogensinde hørt om anlægsbudgetter vs. driftsbudgetter?

Især når det er to ret forskellige kasser, der finansierer begge dele.

Regeringens ekspertudvalg (som jo nærmest er blevet en bevilgende myndighed...) er da også en sjov ting at have, når nu det er regionerne, der formelt er sygehusejere og -administratorer.

 • 0
 • 0

Jeg syntes det er dybt kritisabelt at regeringen/ekspertudvalget, ikke vil bevilge de penge som Regionen mener der skal til for at få et ordenligt sygehus, som har kapacitet til alle de patienter der vil komme fra alle de sygehuse der bliver lukket rundt om i landet. man kan ikke lukke x antal pladser uden at skabe et tilsvarende altal pladser. helst flere da der i forvejen er stor mangel på pladser i landets sygehuse.

Jeg har kun kritik til overs for regeringens fremgangsmåde. Sundhedssektoren er et skidt sted at spare, ja det skal effektiviseres, men det gør man ikke ved at lukke og spare pladser, og bygge sygehuse efter IKEA standart. (sorry IKEA ;)

 • 0
 • 0

IKEA-standard.... Måske man kunne lære lidt af hvor hurtigt IKEA kan få et stort varehus banket op af jorden? :-)

 • 0
 • 0

[quote]Har du nogensinde hørt om anlægsbudgetter vs. driftsbudgetter? Ja det er den berømte kasse tænkning Men pengene kommer sk kun et sted fra

 • 0
 • 0

Regeringens ekspertudvalg (som jo nærmest er blevet en bevilgende myndighed...) er da også en sjov ting at have, når nu det er regionerne, der formelt er sygehusejere og -administratorer

 • vel ikke i den udstrækning omhandlede 'ejere og -administratorer' administrer midler, de [i]ikke[/i] har (råderet over)! :)
 • 0
 • 0

hvorfor er det altid at man oplever begrebet forventet efterbevilling når det er S som skal lede et byggeri? Har man intet lært af fortiden??? i Norge kunne man bygge et supersygehus hurtigere og billigere end beregnet! hvorfor? Fordi man havde gjort et grundigt forarbejde inden man gik igang og ikke foretog ændringer efter man havde påbegyndt byggeriet........

 • 0
 • 0

[quote]Regeringens ekspertudvalg (som jo nærmest er blevet en bevilgende myndighed...) er da også en sjov ting at have, når nu det er regionerne, der formelt er sygehusejere og -administratorer

 • vel ikke i den udstrækning omhandlede 'ejere og -administratorer' administrer midler, de [i]ikke[/i] har (råderet over)! :)[/quote] Man skal huske at læse det lille ord [i]nærmest[/i] ;-)
 • 0
 • 0

[quote]Har du nogensinde hørt om anlægsbudgetter vs. driftsbudgetter? Ja det er den berømte kasse tænkning Men pengene kommer sk kun et sted fra

Dér er noget for dig at arbejde lidt mere med. SELV inden for det offentlige, er der (umiddelbart) ret megen forskel på, hvordan disse bevillinger gives.

 • 0
 • 0

hvorfor er det altid at man oplever begrebet forventet efterbevilling når det er S som skal lede et byggeri? Har man intet lært af fortiden??? i Norge kunne man bygge et supersygehus hurtigere og billigere end beregnet! hvorfor? Fordi man havde gjort et grundigt forarbejde inden man gik igang og ikke foretog ændringer efter man havde påbegyndt byggeriet........

I Norge er man måske lidt bedre stillet, idet driften af sygehusene ikke er lagt i hænderne på et skindemokratisk regionsråd, hvis eneste formål herhjemme er at tage de drøje hug som følge af at sundhedsvæsenet ALTID bruger for mange penge ;-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten