Ekspert om mobilbetaling: Fejlskud fra Apple at droppe NFC

Apple burde have sat NFC-teknologien (Near Field Communication) i iPhones, hvis virksomheden vil være en aktiv spiller på markedet for betalingsløsninger på mobiltelefonen. Det mener ekspert i betalingskort-teknologier og partner i konsulentfirmat PlusCon Henning N. Jensen.

Eksempelvis har Nets, der driver Dankort-systemet i Danmark, netop annonceret, at virksomheden i slutningen af året kommer med en løsning til betalinger via mobiltelefoner. Den virker ikke til iPhone.

Løsningen forudsætter nemlig, at mobiltelefonen har NFC. Det vil sige en radioteknologi, der kan overføre data på helt korte afstande, eksempelvis ved at holde telefonen op til en betalingskortterminal - eller en rejsekortterminal for den sags skyld. Og foreløbigt indholder iPhones ikke NFC.

»Der kommer stadig flere Android-telefoner med NFC, men Apple har gamblet og tabt, hvad det angår. NFC kommer til at spille en afgørende rolle i forhold til mobilbetalinger ikke bare i Danmark, men også rundt om i verden. Det er det, bankerne internationalt satser på,« siger Henning N. Jensen.

Han fortæller, at der er en forventning om, at Apple vil komme med et alternativ til NFC-betalinger.

Læs også: Nets klar til at lade danskerne betale trådløst med mobilen inden nytår

»Apple er kommet for sent på toget for betalingsteknologier. Når Apple så kommer med deres egen løsning, så må vi se, om det kan slå an, men foreløbigt ved ingen, hvad det er. Og når teknologien er ukendt, så kan f.eks. butikkerne heller ikke tilpasse deres løsninger til iPhones,« siger Henning N. Jensen.

Også det danske Rejsekort anvender en NFC-kompatibel teknologi. Og efter planen er det meningen, at en mobil løsning til Rejsekortet skal dukke op, måske i løbet af næste år, og det bliver med NFC, fortæller Henning N. Jensen.

»Og når det sker, så kan iPhone-ejere, som det ser ud nu, heller ikke benytte den,« siger han og tilføjer:

»Apple har været oppe mod mange formidable modstandere i tiden løb, men de internationale betalingsformidlere har de aldrig været oppe imod før.«

Henning N. Jensen vil ikke afvise, at der med tiden kan komme andre teknologier, der kan tage over for NFC. Men han påpeger, at NFC er værd at satse på - i stedet for eksempelvis Bluetooth eller andre trådløse teknologier - fordi stort set alle terminalleverandører i verden er i gang med at installere NFC på deres betalingsterminaler.

I forhold til Nets' løsning forventer Henning N. Jensen, at der først rigtigt kommer gang i den i løbet af 2014, da bankerne først skal give kunderne digitale kort, som understøtter løsningen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er tankevækkende, at NETS øjensynligt satser på NFC, velvidende at der er er meget stor gruppe af iPhone-brugere i Danmark, og at der internationalt hersker tvivl om NFC.

Det kunne være spændende at høre mere om NETS strategi - eller tanker - på området.

Der er stor uenighed om NFC, se fx denne fra Gartner: http://www.gartner.com/newsroom/id/2504915

Klip: Near Field Communications' (NFC's) transaction value has been reduced by more 40 percent throughout the forecast period due to disappointing adoption of NFC technology in all markets in 2012 and the fact that some high-profile services, such as Google Wallet and Isis, are struggling to gain traction. Gartner forecasts that NFC will account for only about 2 percent of total transaction value in 2013 and 5 percent of the total transaction value in 2017, although growth is expected to increase somewhat from 2016 when the penetration of NFC mobile phones and contactless readers increases.

Det er noget af en påstand, at "Apple har gamlet og tabt". Mon ikke Apple har overvejelser om teknologi og timing?

 • 2
 • 16

Med andre ord: Apple tager aldrig fejl. Hvis noget ligner at Apple har begaaet en fejl, er det typisk et udtryk for at resten af verden tager fejl, og at Apple har ret. Hvis Apple siger at mobiltelefoner ikke har brug for en antenne som raekker mere end 150m, saa har Apple ret. Hvis Apple siger at NFC ikke er noedvendigt, saa maa verden klare sig uden NFC.

 • 19
 • 5

Med den udskiftning i elektronik der er i dag laver Apple bare en NFC-telefon når markedet er der.

 • 3
 • 1

2% af alle transaktioner er vel heller ikke helt skidt.

Jeg vil da skyde på at under 15% af alle mobiler solgt idag har NFC. Og da der mangler løsninger/systemer til at bruge NFC til at betale med er det da klart at udbredelsen ikke går hurtigerer.

Når først der er kommet en betalings infrastruktur, som er til at bruge. Vil det gå meget stærkt med at få folk uden æbler i lommer til at bruge NFC.

Er der nogen alternativer til NFC.

Også her er Apple galt på den.

 • 13
 • 2

Med andre ord: Apple tager aldrig fejl. Hvis noget ligner at Apple har begaaet en fejl, er det typisk et udtryk for at resten af verden tager fejl, og at Apple har ret.

Mener du virkelig, at det er en decideret fejl ikke at inkludere NFC i dagens mobiltelefoner? Jeg ser det mere som en vurdering af, at markedet ikke er modent. Det kan man så være enig i eller ej, men det har da intet med at fejle at gøre. Hvis nu Apple havde inkluderet NFC i forrige iPhone, hvad skulle vi så have brugt det til?

Apple har masser af NFC-patenter, og har masser af eksperter på området ansat, så det er ikke fordi Apple sover i timen eller ikke følge med. Faktisk har jeg en ide om, at Apples folk ved mere om NFC end alle ingeniørens læsere til sammen. Så de tager nok sofaingeniørernes fejldom stille og roligt.

Men det kan aldrig være en fejl ikke at gå forrest med en ny teknologi, man ikke ved/tror slår igennem. Det er først en fejl, hvis man afviser teknologien efter den er slået igennem.

NFC er som sådan ret uinteressant og i virkeligheden ret gammeldags når det handler om betalingskort. Jeg så meget hellere at Apple eller Google, kom frem med noget virkelig genialt. Sandsynligheden for at en af de to gør det er i hvert fald langt større, end for at banksektoren gør det.

 • 8
 • 1

Nu handler artiklen jo om en ekspert som bruger ordet "fejlskud". Bruno Andersen gaar i rette med dette, og jeg gaar i rette med ham, da jeg synes han opfoerer sig som en ukritisk Apple-fanboi. Hvis NFC bliver et hit, udendom Apple, kan man da godt sige at de har taget fejl og ladt deres brugere i stikken ved ikke at inkludere NFC i f.eks. iPhone5. Problemet er nok at det at svaert at lave, naar telefonen er af smedejern. Lidt ligesom en GSM-antenne, som jeg ogsaa en feature de mere eller mindre har udeladt.

 • 5
 • 4

Der er mange der køber Apples telefoner uanset om de har NFC eller ej. Og de gamle telefoner er stadig i høj kurs. Så måske spekulerer Apple (og andre producenter) i at holde lidt tilbage med den nye teknologi, indtil den bliver mere efterspurgt. Så bliver der en god grund til at købe en iPhone 6 for dem der allerede har investeret i 5s, seks måneder tidligere...

 • 6
 • 1

Hvis der kommer et reelt behov vil NFC jo nok kommer i iPhones også. Det var samme snak da sidste model kom og NFC er stadig ikke kommet ud over stepperne. Gartner nedskrev NFC mobile payment transactions med 40% i 2012 og jeg tvivler på behovet globalt er synderligt vokset. Selv Google har udeladt NFC i Google Wallet for deres Nexus 7, som dog er en tablet, men ingen ved om de følger samme spor med næste Nexus telefon.

Det er selvfølgelig ærgeligt hvis der kommer nye services i Danmark der gør brug af NFC, men den lille plet på verdenskortet vi nu er, har jo ingen betydning for nogle af mobilproducenterne.

Så helt ærligt. Er det ikke bare samme snak som sidst?

 • 2
 • 0

Hej Jacob. Her lige svar på tiltale. Jeg vil lige pointere, at jeg ikke ejer en iPhone. Jeg synes, at det virker mere som om, at du er en slags "Apple-modstander", end at jeg skulle være en Apple fan. Jeg synes, at du skal læse, hvad jeg skriver og læse dine svar igen. Mvh. Bruno

 • 1
 • 0

Er der nogen der kan forklare mig hvorfor NFC betaling er smart ?

Når jeg forlader huset om morgenen har jeg mine nøgler, min pung og min telefon med. Med NFC kan jeg nogen gange bruge telefonen i stedet for eet af mine kort pungen. Wuhu ?

 • 3
 • 1

Jeg har læst mig frem til, at iPhones har en penta-band antenne indbygget, som kan supportere de samme radiofrekvenser, som NFC bruger (13.25 mHz) - så det burde være muligt at 'hacke' sig frem til en løsning.

Forskellen skulle så være, at imens NFC-chips er tændt hele tiden og opfanger alt omkring sig - så vil en penta-band-løsning kræve, at man aktivere den. Og måske er det netop en af overvejelserne, som Apple har gjort sig; for man kunne komme i den situation, at når verden er plastret til med NFC-chips - så vil man opfange alt muligt skrammel og reklame fra omgivelserne når man går forbi med netop en NFC-chip. Og det vil være uhensigtsmæssigt og forringe brugeroplevelsen - og føre til, at forbrugerne vil kræve, at man kan slukke for chippen - og så kan man jo ligeså godt bruge den indbyggede penta-band antenne.

Jeg véd ikke, om det er dét man har tænkt hos Apple - men det er et bud :)

Mvh David

.

 • 2
 • 0

Kan bruges vha. en QR kode læser der findes i alle smartphones.

Der findes nu flere online services der tager 1% for garantere kursen og udbetale til butikken i lokal valuta.

 • 0
 • 2

Når jeg forlader huset om morgenen har jeg mine nøgler, min pung og min telefon med. Med NFC kan jeg nogen gange bruge telefonen i stedet for eet af mine kort pungen. Wuhu ?

Det samme har jeg, og formentlig de fleste andre. Jeg ville gerne slippe for pungen, det eneste jeg alligevel har i den er kørekort og et par betalingskort.

Så nej, det er ikke verdens undergang at man er nødt til at tage sin pung med, men det ville dælme være rart at slippe for den da dens formål bliver mere og mere udvisket.

 • 3
 • 1

NFC kan være en nem måde at betale via mobilen. Det må være det vigtigste. Det ville være godt med en nem og brugbar betalingsløsning via mobilerne. Det vil kun være med til at øge konkurrencen inden for betalingsløsninger så giganter som Visa og Mastercard på sigt bliver nød til at sænke priserne.

 • 1
 • 1

Fine argumenter.

Personligt ville jeg betragte som et teknologisk fremskridt, hvis det ikke længere var et krav at jeg skulle gå rundt med en betalingsenhed til +2000kr som altid skulle være ladet op. I stedet for de nye smarte plastkort, som er små, stødsikre, vandtætte, billige og ikke kræver lader.

 • 2
 • 1

Google siger NFC er død. De har lukket Google Wallet, og flere og flere Android telefoner kommer uden NFC. Så NFC er død indtil Apple siger noget andet. Det ville ligne det danske bankvæsen at udvikle en løsning der kræver OS/2 øh, NFC efter at platformen er forladt. Det er nok mere reglen end undtagelsen.

Apple leger i stedet med noget Bluetooth 4, accelerometer m.m. Hvorfor ikke bruge noget af den teknologi du alligevel har i telefonen ? Hvad kan NFC som BT 4.0 aka Bluetooth Low Energy ikke kan ?

De andre gør som Apple siger, og bare et rygte om et Apple ur, og enhver elektronikproducent med respekt for sig selv vil forsøge at komme først, ja selv Microsoft annoncerede at de vil lave et svar på et produkt Apple aldrig har annonceret. Men de plejer at vente, så de ved hvad deres ting skal kunne, og markedet er mættet.

 • 4
 • 0

Nu har NFC jo den lille detalje at man skal være indenfor ca 10cm rækkevidde for at den reagerer (i nogle tilfælge <2cm. Derfor er dit scenarie med reklamer osv (hvilket NFC slet ikke har mulighed for) lidt sådan et skræmme scenarie uden hold i virkeligheden.

 • 1
 • 1

Min Galaxy Nexus kan fint slukke for NFC chippen, når jeg ikke skal bruge den. Det ligger dog gemt i en undermenu, men det må kunne klares med en widget eller lignende..

 • 0
 • 1

Kim Schultz skrev bl.a.

"Derfor er dit scenarie med reklamer osv (hvilket NFC slet ikke har mulighed for) lidt sådan et skræmme scenarie uden hold i virkeligheden."

Industrien er ikke enig. Faktisk er det ikke betalingsløsninger men reklamer og andre former for kunderelationer der skal drive NFC frem.

I pressemeddelelsen fra sidste uges NFC konference i Californien er overskriften "What is the Killer App for Mobile NFC? It May Not Be Payments, Executives Agree at the 2013 NFC Solutions Summit", og det fortsætter med bl.a.

"Lynne Barton, vice president of marketing with Jamba Juice, which has been participating in the Isis Mobile Wallet pilots, said that NFC creates "more meaningful and personal conversations with customers." She said that she "sees a future with NFC, but it will take consumers a little bit of time to get there," adding that coupons and offers are "the gateway" to get consumers using the technology."

 • 0
 • 0

Hvis det er en saakaldt "smartphone" skal det nok vaere baade den og en lader. Haevekort og noegler er nok lidt old hat men de skal ikke lades op dagligt.

Med NFC og et SIM-kort, som understøtter single-wire (og de nødvendige applets på SIM-kortet) kan en transaktion (betaling med kreditkort, check ind/ud med rejsekort, åbne din dør, starte din bil, etc) ske selvom telefonen er slukket. Så du behøver ikke at medbringe din oplader (modsat når du skal vise kontrolløren din SMS billet).

 • 1
 • 0

Så hvis nogen får fat i min telefon, kan de starte bilen, købe diesel, køre ned til banegården og tage toget hen til storcenteret og shoppe amok ?

 • Eller skal jeg også indtaste en kode når jeg vil starte bilen, ind i mit hus, bruge rejsekortet, handle ind, etc ?
 • 0
 • 0

@Lars Michler: Industrien er ikke enig. Faktisk er det ikke betalingsløsninger men reklamer og andre former for kunderelationer der skal drive NFC frem.

Reklamer kan ikke aktiveres uden at brugeren af NFC aktivt holder sin enhed op mod eks. en reklamesøjle, da rækkeviden er ca. 20 cm: http://en.wikipedia.org/wiki/Near_field_co... .

Derfor vil du aldrig med NFC få den effekt at hvis du f. eks. går gennem et indkøbscenter vil du få en masse reklamer beamet til din telefon, fordi det understøtter teknologien ikke. Det smarte er netop, at brugeren selv skal aktivt henvende sig for at starte en kommunikation. Hvad er det smarte i at jeg sender mine kreditkortoplysninger ud i ca 50 m's radius og bruger en masse strøm på det istedet for at bruge NFC der praktisk talt kan køre uden strøm? Bluetooth er bare ikke teknologien til det.

NFC er smart, men jeg ser det ikke som erstatning til plastikkort, nærmere som et supplement.

 • 1
 • 1

Eller skal jeg også indtaste en kode når jeg vil starte bilen, ind i mit hus, bruge rejsekortet, handle ind, etc ?

Det kommer an på værdien af det aktiv du vil beskytte.

Fx rejsekortet har pt. ingen validering. Det vil de næppe heller have i en mobil implementering.

Kreditkortselskaberne giver bankerne mulighed for at vælge at beløb op til fx 100 kr kan betales uden validering, dog fx maks 5 transaktioner til en maks samlet værdi af 300 kr. De præcise grænser fastsættes af den udstedende bank.

Hvor vidt du vil have validering på indgangen til dit hus og bil (fx PIN, fingeraftryk eller iris) må være op til dig og den implementering du og billeverandøren vælger; men pt. har du jo ikke yderligere validering hvis du taber dit nøglebundt, så nogle vil givetvis vælge, at det ikke er nødvendigt.

 • 0
 • 1

Jeg er bestemt ikke imod ny teknologi,... jeg kan bare ikke se det smarte i at klæbe en NFC fast på min mobil.

Så NFC betaling er kun til småbeløb ?

Jeg er også ret sikker på at forsikringsselskabet vælger for mig, mht. ekstra validering på bil og hus. Og hvis jeg alligevel skal taste en kode, hvorfor så også mobil ?

Og hvad når den yngste skal ind huset som ikke har mobil, eller naboen skal låne min bil eller vande blomster ?

 • 0
 • 0

Christoffer Kjeldgaard skrev bl.a. "Derfor vil du aldrig med NFC få den effekt at hvis du f. eks. går gennem et indkøbscenter vil du få en masse reklamer beamet til din telefon".

Næ, men den effekt får man heller ikke med bluetooth eller WiFi, så på det punkt er der ingen forskel. Det er vel ikke så interessant hvad NFC ikke kan, men om de nye former for interaktion det muliggør, vil kunne sikre det udbredelse.

At sætte lighedstegn mellem NFC og betaling ["sender mine kreditkortoplysninger ud" ... "ikke som erstatning til plastikkort, nærmere som et supplement"] er en forældet tankegang.

Prøv f.eks. at se på de reklameløsninger der præsenteres på sider som "News about Advertising and NFC" ( www.nfcworld.com/technology/advertising ) og "How NFC could lead the next generation of mobile advertising" ( www.fourthsource.com/mobile/how-nfc-could-... ) Her handler det mere om at brugeren kan vælge hvilken reklame / information man vil se, end om hvordan en evt. betaling skal foregå. Og meget lettere end f.eks. med QR koder

Kim Schultz påstod at NFC slet ikke havde mulighed for reklame ["reklamer osv (hvilket NFC slet ikke har mulighed for)"]. Som verden ser ud i øjeblikket er det tværtimod reklamer / information der driver NFC løsninger frem, ikke betaling.

Artiklen handler om hvorvidt det er klogt at undlade at understøtte NFC i en ny version af et operativsystem til bl.a. smartphones. Og i den forbindelse er det interessant om NFC kun opfattes som én betalingstjeneste blandt mange (konkurrence => lav fortjenste), eller om NFC giver en mulighed for let og intuitivt at vælge mellem flere reklame / informationstilbud som de andre teknologier i smartphones (endnu) ikke giver (monopol => mulighed for høj fortjeneste).

 • 0
 • 1

Jeg er bestemt ikke imod ny teknologi,... jeg kan bare ikke se det smarte i at klæbe en NFC fast på min mobil.

Du skal ikke klæbe NFC fast på din mobil, såfremt din mobil understøtter det.

Så NFC betaling er kun til småbeløb ?

Nej da.

Jeg er også ret sikker på at forsikringsselskabet vælger for mig, mht. ekstra validering på bil og hus.

Mange, som bor på landet låser slet ikke deres dør. Det er muligt, at forsikringsselskaber vil give lavere priser hvis du har ekstra sikkerhed når du bor i byen.

Og hvis jeg alligevel skal taste en kode, hvorfor så også mobil ?

Fordi du slipper for at rende rundt med en masse nøgler.

Og hvad når den yngste skal ind huset som ikke har mobil, eller naboen skal låne min bil eller vande blomster ?

Din knægt giver du et NFC plastickort, og din nabo giver du adgang i de to uger du er væk, så de kan bruge deres egne NFC telefoner. Når du kommer hjem behøver du ikke engang bede om at få nøglerne tilbage, da du kun har givet dem adgang mens du var væk.

Når knægten smider plastickortet væk sletter du det i systemet og giver ham et nyt. På den måde slipper du for at skifte alle dine låse når du mister en nøgle.

Smart ikke :-)

 • 0
 • 1

I øjeblikket har man stadig intet at bruge NFC til. Og der kommer en ny model hvert år i september. Foreløbigt er der ingen rygter om NFC i den kommende mobil, men ingen ved noget. så man bør nok vente til 10.september, førend man øffer over Manglende NFC i iPhones, om end jeg tvivler på, at Apple har valgt at inkludere teknikken.

Der går mere end et år, førend NFC er rullet ud - sikkert meget længere, for det er de enkelte butiksejere, der skal betale for udstyret.

Man skal også huske, at det kun er topmodellerne hos de respektive mærker, der har fået NFC. Reelt set er der kun en begrænset markedsandel af smartphones, der har denne feature. Det gør det mindre tillokkende for butikkerne at investere i systemet.

 • 2
 • 2

Personligt synes jeg at NFC teknologien giver rigtig mange gode muligheder for at interagere med omverden. Jeg ville potentielt set kunne undgå at have mit VisaDankort og mit MasterCard med i lommen, Rejsekortet ville også kunne erstattes af NFC i telefonen, hvis jeg købte en NFC lås kunne jeg låse mig ind med min telefon, derudover er der små praktiske ting i hverdagen hvor jeg hurtig kan forbinde min telefon med diverse Bluetooth headsets/speakers nemt og hurtigt og meget mere. Der er flere misforståelse ift. NFC og jeg tvivler stærkt på at vi i fremtiden kan blive tracket eller bombarderet med reklamer via NFC, da teknologien teoretisk set kun virker fra en afstand < 10 cm.

Apple og andre har været med til at holde NFCs potentiale tilbage og det er efter min mening en god ting at mange af os får en ekstra mulighed for fx at kunne betale med telefonen. Så må iPhone ejere vente eller smide et NFC- klistermærke/kort bag på deres telefon eller købe en telefon der faktisk understøtter NFC hvis de vil gøre brug af den nye mulighed for at betale med NFC.

Der er ikke nævnt teknologier der har de samme features som NFC, der ville kunne erstatte NFC. De fleste teknologier som fx QR koder, Bluetooth LE (Smart), SMS mm. vil give sikkerhedsmæssige problemer. For eksempel er Bluetooth LE er tilsyneladende cracket og virker over meget større afstande end < 10 cm.

På ITU (IT Universitet i Kbh) bruger vi allerede NFC i vores fredagsbar og det virker meget hurtigere end at skulle have Dankortet op af lommen, smide det i terminalen og taste en kode og så vente på at den godkender købet. Det tager typisk 15-30 sekunder på en almindelig Dankortterminal fra man tager Dankortet op af lommen til transaktionen er færdig, hvorimod NFC løsningen tager 3-10 sekunder.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten