Ekspert om donut-formet vandkasse: Brillant idé

3. december 2010 kl. 09:379
Ekspert om donut-formet vandkasse: Brillant idé
Illustration: Aquapro, www.groasis.com.
Professor ved Københavns Universitet kalder hollandsk træ-plantende opfindelse genial, men slår fast, at det ikke er noget Columbusæg. Man kan ikke bare sådan forvandle Sahara til en frodig grøn skov.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Det er en brillant idé,« lyder det fra professor Søren Husted fra det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Han har netop kigget nærmere på den opfindelse, som Ingeniøren skrev om i går, kaldet Groasis Waterboxx.

I al sin enkelhed skal den donut-formede 'vandkasse' hjælpe træer og planter med at vokse i egne, hvor de normalt dør, inden rødderne finder vand, fordi de øverste jordlag er udtørrede.

'Kassen' opsamler kondensvand fra omgivelserne, og frigiver det langsomt til jorden omkring et par frø, der plantes i kassens udhulede midte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opfindelsen, der er testet i en række tørre egne, vandt årets innovationspris hos magasinet Popular Science, og det kan sagtens være velfortjent, lyder det fra professoren.

Enkel, praktisk, god

»Det er en superenkel konstruktion, men hvis det virker som beskrevet, er det genialt. Og så er det ikke tilfældigt, at den har vundet,« siger Søren Husted og fortsætter:

»Når træerne forsvinder, så forsvinder det, der skal holde på fugten, og det betyder at lokal- og mikroklimaet totalt forandres. Hvis man kan øge plantedækket, kan man øge jordens evne til at holde på fugten.«

Han forklarer, at landbruget i et land som Spanien bruger 85 pct. af alt vandet, hvorfor det er stort set umuligt at øge produktiviteten på grund af vandmangel, og samtidig skyller sandet ind over de mest produktive områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her vil opfindelsen, kaldet Groasis Waterboxx, formentlig være rigtig god.

Den frigiver kun 50 ml vand om dagen til de par planter og frø, den skal hjælpe med at vokse. Det giver god mening, for det tvinger rødderne på arbejde. Og på grund af konstruktionen fordamper vandet ikke.

»Når man stresser en plante (ved ikke at give den ret meget vand, red.), så vil rødderne rent hormonelt styres, så de afsøger en større del af jorden. Røddernes volumen vil simpelthen blive større,« siger Søren Husted.

I f.eks. Sydspanien, hvor frugtbar jord nu gennem mange år har været ramt af tørke, indeholder jorden de mineraler, der også er nødvendige for plantevækst, og så kan opfindelsen sagtens fungere, da der typisk vil være vand længere nede i jorden, lyder det fra professoren.

Sahara bliver ikke grøn foreløbig

Omvendt betyder opfindelsen ikke, at det pludselig er realistisk at omdanne traditionelle ørkenområder til frodig skov.

»I mange ørkenområder er der vand i dybereliggende lag, men ørken er normalt sand, og sand er kvarts, og det er altså nogle mineraler, der stort set er inerte og ikke indeholder nogen plantenæringsstoffer, så uanset om man vander eller ej, så kan man ikke bare få ting til at vokse i ørkenen. Man kan ikke pludselig plante i en ørken, men hvis man vil reetablere områder, så kan det lade sig gøre,« siger Søren Husted.

Han nævner Australien som et andet land, der kæmper massivt med tørkeproblemer. Her forsøger man sig i nogle vinmarker at 'stress'-vande planterne, så kun den ene side af planten i en periode for vand.

Det tvinger den til at lede dybt med sine rødder - lidt på samme måde som Groasis Waterboxx fungerer ved kun at give planterne små, 50 ml. vand-doseringer.

'Vandkassen' har dog en række fordele frem for traditionelle vandingsmetoder metoder. Vandspildet er nemlig langt mindre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Problemet er, at når man vander, så mister man det meste ved fordampning. Med den her opfindelse får man en langt højere udnyttelse af vandet,« siger Søren Husted og slår alligevel fast, at selvom opfindelsen umiddelbart virker både 'brillant' og 'genial', så betyder det ikke, at Sahara og lignende områder kan omdannes til frodig skov i morgen.

»Det er ikke noget Columbusæg. Man kan ikke lave Death Valley om til en hvedemark,« siger professoren fra det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og forklarer, at de 50 ml som 'vandkassen' frigiver, formentlig også er for lidt til visse planter.

At dømme ud fra skitserne burde det dog ikke være vanskeligt at ændre vanddoseringen ved at lave en meget lille design-ændring. Den hollandske opfinder arbejder angiveligt også på flere forskellige typer.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
3. december 2010 kl. 15:21

Nu er billig arbejdskraft til at kunne genbruge og genplante nok ikke det store problem i disse områder men derimod endnu en ting det kan være med til at gøre nået ved.

Mon ikke den også virker til græs af den slags som man normalt har bekæmpet sand masserne med først indtil de lidt større ting kan sættes igang.

7
3. december 2010 kl. 15:10

"Man kan ikke bare sådan forvandle Sahara til en frodig grøn skov."

Er der virkelig nogen der ikke har set Harry Potter slå sig løs?

OK - har faktisk ikke selv set Harry Potte - men mon ikke det i første omgang gælder om at få vendt udviklingen i grænseområderne, og derefter kan man så overveje hvordan vi få lavet Sahara om til en frodig jungle igen :-)

Men alt i alt en rigtig fin ide. Jeg giver alle ti tommelfingre op!

6
3. december 2010 kl. 11:54

Da har man fjernet den for længe siden. Men de forsker i at gøre den biologisk nedbrydelig, så den også kan efterlades.

5
3. december 2010 kl. 11:29

Utvivlsomt kunne denne kasse hjælpe på vej. Men i større skala kunne man genoptage det system, "Palmeras" som maurerne i sin tid udviklede og som i dag bl. a. kan beses i den spanske by Elche.

Kort beskrevet er det en plantage hvor palmer delvist skygger for citrustræer, som delvist skygger for bærbuske, som delvist skygger for avlsplanter i bunden. Tilhørende er der et vandingssytem som Maurerne anlagde i 700 tallet og efter sigende ikke kan gøres bedre i dag uden brug af pumper. Hele anlægget er under FN beskyttelse som human arv.

Det vigtige er, at man har nytteplanter til lokalområdet, således at ingen fristes til at hugge planterne ned og bruge disse til brænde. Dette kunne være en del af en langsigtet plan for selvforsyning i randområder af ørkenen og sat i system måske genvinde noget af det tabte. Man kunne måske forstille sig at sætte trumf på og erstatte nogle af palmerne med PV-anlæg, så der kunne produceres energi til nogle af de formål som der pt fældes træ til at opfylde. Med risiko for at gå for langt kunne en sådan kombination måske gøre de solarprojekter, tiltænkt Sahara, som dukker op engang imellem reelt bæredygtige. Der kæmpes i øvrigt også i Spanien for at holde ørkenen fra døren, så længere væk skal man ikke.

MVH. Martin Herløv

3
3. december 2010 kl. 11:20

Kan kondensationen ikke forbedres gevaldig ved at behandle kondensoverfladen med en nanobehandling a la det man kan komme på autoruder. Således at kondensatet nemmere kom ned i beholderen uden at kondensere tilbage i omgivelserne.

2
3. december 2010 kl. 11:20

Næste opfindelse er med siliconeskørt - en såkaldt ekspander-basse :-)

1
3. december 2010 kl. 10:41

Hvad goer man naar traeet bliver for stort til sin "donut"?