Ekspert: Luft-luft varmepumper bliver undervurderet af stort set alle aktører


Salget af varmepumper af alle slags er steget støt over de seneste ti år, men udsigten til lavere elafgifter og afskaffelsen af PSO-tariffen står til for alvor at sætte fut i markedet for varmepumper. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport om elektrificering fra Ea Energianalyse, som konsulenthuset har udarbejdet for Tekniq, installationsbranchens arbejdsgiver- og erhvervsorganisation.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg er lidt på bar bund, men er det tilladt at bygge et nyt hus med luft-luft varmepumper?
Jo, bare du ellers indretter det sådan at du individuelt kan styre temperaturen i hvert rum
Jeg er lidt på bar bund, men er det tilladt at bygge et nyt hus med luft-luft varmepumper?
Det er et citat fra artiklen. Jeg har ikke mere adgang til undersøgelsen, end du. Min pointe er, at når en interesseorganisation fokuserer på den dårlige virkningsgrad for fejlinstallerede varmepumper, og ikke nævner hvor mange. Så er det nok fordi der ikke er særligt mange fejlinstallationer.Du henviser, læser jeg det, til “en af de få undersøgelser der er lavet på området”.
Du henviser, læser jeg det, til “en af de få undersøgelser der er lavet på området”.
Jeg tænker så bare, at den undersøgelse må have en liste, en omtale, af forekommende fejl. Så ville jeg se mine to pumper efter for at se om disse fejl findes hos mig.
Hvad er det, du ikke forstår ?Link, tak - for at blive klogere og måske lave egenkontrol.
Link, tak - for at blive klogere og måske lave egenkontrol.
Når PSO’en bliver fuldt udfaset og elafgiften ryger ned på 15 øre, så har vi regnet os frem til, at det vil være mere attraktivt for en naturgaskunde at få en luft-vand varmepumpe.«
Hvem tror på billigere el, underordnet afskaffelse PSO, afgifter eller ej, når "el" ingen konkurrenter har ude i "fremtiden"?
I "business case" termer vil man nok betegne dette som en "compelling event" og de bliver udnyttet!
På langt sigt kan fjernvarme erstattes af lokale varmepumper. Totalt set har el + varmepumper større virkningsgrad end kraftvarme! - Der er ingen varmetab i fjernvarmerør, fordi varmen laves præsis, hvor den skal bruges - og kun, når den skal bruges.
@Holger Skal der ske en korrekt sammenligning, så bør du som minimum også medtage de godt 5% tab i el-distributionsnettet + evt også tab i transmissionsnettet.
"Ifølge en af de få undersøgelser der er lavet på området, så tyder det på, at der kan findes installationsfejl i en stor del af de undersøgte varmepumper. Ifølge Simon Rasmussen betyder det, at de fejlinstallerede varmepumper i gennemsnit yder 16 procent ringere." 16% spild i hvor mange % af installationerne ? Det kan da ikke forsvare nogen særlig øgning af installationsprisen, hvilket et certificeringskrav uvægerligt vil medføre.
Jeg tror man skal sige, at det kommer an på .....
- hvis jeg har brug pludselig varme, så bruger jeg en varmeblæser; det er sjældent
- luft-luft varmepumper, som jeg selv har to af i mit helårshus, fungerer fint, og de erstatter gamle elradiatorer.
- I sommerhuse, med få rum, er det fortrinligt, men man bør regne på økonomi og benyttelsestid. Det kan meget vel være, at kr.15.000 til en varmepumpe har mere end 10 års break-even sammenlignet med sædvanlige (eksisterende) radiatorer.
- luft-vand med gulvvarme + radiatorer og 300 liter buffertank, samt gennemstrømningsopvarmning af brugsvand, fungerer fremragende. Der er forberedt solpanel-spiral. Skulle jeg skifte en gaskeddel, så ville jeg vælge ludt-vand - også henset anlægsomkostninger ved jordslanger / jordboring.
Men der er nok ikke een løsning som passer til alle.
P.S.: Men meter-tykke fjernvarmerør er kun min kop the der hvor rør findes eller der findes overskudsvarme (også fra it-centre eller varmepumper fra sø / hav).
Kurt og Peter: For det første har luft/vand-VP vel sjældent en buffertank, men de KAN naturligvis have det.
For det andet forsinker det opvarmningen, når der pludselig er brug for varme, mens luft/luft leverer varme efter 5 minutter.
Man kan naturligvis vha div. ventiler sende varmen først til radiatorer/gulvvarme, før man opvarmer lagertanken.
Jeg har haft to luft/luft varmepumper siden 1983 (36 år). En Mitsubishi kørte i 26 år og blev erstattet af en Panasonic. Og en De Dietrick (varme-genvinding) kører stadig.
Eneste reparation er smøring af et kugleleje i den ene blæser i De Dietrick.
Desuden er luft/luft-VP gode og billige til brug i sommerhuse, der billigt kan frostsikre og (med fjern-tænding) varme passende op før besøg om vinteren.
Luft til vand varmepumper (med en passende stor buffertank) har den store og vigtige fordel at være særdeles velegnede til lagring af energi, og er derfor som udgangspunkt klart at foretrække.
Det er muligt at luft til luft kan være godt for privatøkonomien, men luft til vand er langt bedre for samfundsøkonomien og klimaet.
"En af udfordringerne ved den store stigning i antallet af solgte varmepumper er ifølge Simon Rasmussen, at det er en ny teknologi, der fortsat ændrer sig ret hurtigt." Dette er jo slet ikke tilfælle? Inverter luft til luft varmepumper har været på markedet i mindst 25 år, og har kunn gennemgått minimale ændringer undervejs.
Jeg tror, jeg - og en del andre - i mere end ti år har sagt og skrevet, at luft/luft-VP er blevet så effektive, at de rigtig mange steder kan erstatte både jord/vand, jord/luft og luft/vand. Det er indlysende, at eksisterende boliger med et vandbåret radiatorsystem bedst kan benytte luft/vand eller jord/vand. Nye boliger kan let forsynes med luftkanaler til fordeling af den varme luft. Det sidste har jeg selv haft i mere end 30 år (luft/luft + 11 luftkanaler) - og det fungerer fortræffeligt. En anden god løsning er luft/vand + gulvvarme, hvor der er udviklet smarte måder til at lægge varmeslangerne under gulvet. På langt sigt kan fjernvarme erstattes af lokale varmepumper. Totalt set har el + varmepumper større virkningsgrad end kraftvarme! - Der er ingen varmetab i fjernvarmerør, fordi varmen laves præsis, hvor den skal bruges - og kun, når den skal bruges.
Der er sikkert (store) forskelle.
Jeg har to luft-luft varmepumper, og ingen gener fra støj. Mine benytter variabel hastighed, så de bruger ikke mere blæser-kapacitet end påkrævet. Dels er der vidt forskellige modeller (pris), dels er mennesker forskelligt følsomme for hvid støj - fra en blæser.
Mange placerer inde-delen som om det var tale om køling (under loftet), hvilket er naturstridigt til opvarmning. Begge mine sidder 30 cm over gulvet, og jeg har ingen træk-gener.
Der er ofte luft-luft varmepumber i sommerhuse. Jeg har oplevet en del støj, træk og grimme installationer. Er det problemer der kan undgås? Eller er det et generelt problem?
Dette er en refererende artikel baseret på en rapport om marmepumper, og den er i sig selv et partsindlæg.
Det er nødvendigt og hensigtsmæssigt at forholde sige til den mest energiøkonomiske løsning. Mange varmepumper, herunder de anlægstekniske simple luft-vand, anvender en buffertank - dvs. et mindre varmelager, som reducerer antallet af kompressor-start. En sådan buffertank kan for få tusinde kroner også få en varmespiral forbundet til en solfanger. Mon ikk e denne løsning fortjener mere opmærksomhed - end bare nørder med special-viden ?
Er der bland læserne mon referencer til objektive undersøgelser af solfangere, buffertanke, deres respektive størrelser og kombinationen med e.g. Varmepumpe eller endog gaskedler ?
Det kan drive luft til luft markedet idet disse vil kunne køle om sommeren. Luft til vand kan "kun" lave varmt vand.
Skal behov for køling drive salget af varmepumper? Jeg troede det skulle handle om energibesparelser.