Ekspert: Luft-luft varmepumper bliver undervurderet af stort set alle aktører

Plus19. juni 2019 kl. 06:5019
Ekspert: Luft-luft varmepumper bliver undervurderet af stort set alle aktører
Illustration: EA Energisstyrelse.
I en ny rapport har Ea Energianalyse fremskrevet efterspørgslen på en række energiteknologier i takt med at elektrificeringen af det danske samfund fortsætter. Her spås især varmepumper en lun fremtid med en to- eller tredobling i antal.
Artiklen er ældre end 30 dage

Salget af varmepumper af alle slags er steget støt over de seneste ti år, men udsigten til lavere elafgifter og afskaffelsen af PSO-tariffen står til for alvor at sætte fut i markedet for varmepumper. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport om elektrificering fra Ea Energianalyse, som konsulenthuset har udarbejdet for Tekniq, installationsbranchens arbejdsgiver- og erhvervsorganisation.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
24. juni 2019 kl. 20:18

Jeg er lidt på bar bund, men er det tilladt at bygge et nyt hus med luft-luft varmepumper?

Jo, bare du ellers indretter det sådan at du individuelt kan styre temperaturen i hvert rum

18
24. juni 2019 kl. 19:48

Jeg er lidt på bar bund, men er det tilladt at bygge et nyt hus med luft-luft varmepumper?

16
24. juni 2019 kl. 09:37

Du henviser, læser jeg det, til “en af de få undersøgelser der er lavet på området”.

Jeg tænker så bare, at den undersøgelse må have en liste, en omtale, af forekommende fejl. Så ville jeg se mine to pumper efter for at se om disse fejl findes hos mig.

14
22. juni 2019 kl. 18:14

Link, tak - for at blive klogere og måske lave egenkontrol.

13
20. juni 2019 kl. 13:32

Når PSO’en bliver fuldt udfaset og elafgiften ryger ned på 15 øre, så har vi regnet os frem til, at det vil være mere attraktivt for en naturgaskunde at få en luft-vand varmepumpe.«

Hvem tror på billigere el, underordnet afskaffelse PSO, afgifter eller ej, når "el" ingen konkurrenter har ude i "fremtiden"?

I "business case" termer vil man nok betegne dette som en "compelling event" og de bliver udnyttet!

11
20. juni 2019 kl. 11:25

"Ifølge en af de få undersøgelser der er lavet på området, så tyder det på, at der kan findes installationsfejl i en stor del af de undersøgte varmepumper. Ifølge Simon Rasmussen betyder det, at de fejlinstallerede varmepumper i gennemsnit yder 16 procent ringere." 16% spild i hvor mange % af installationerne ? Det kan da ikke forsvare nogen særlig øgning af installationsprisen, hvilket et certificeringskrav uvægerligt vil medføre.

10
19. juni 2019 kl. 16:27

Jeg tror man skal sige, at det kommer an på .....

  • hvis jeg har brug pludselig varme, så bruger jeg en varmeblæser; det er sjældent
  • luft-luft varmepumper, som jeg selv har to af i mit helårshus, fungerer fint, og de erstatter gamle elradiatorer.
  • I sommerhuse, med få rum, er det fortrinligt, men man bør regne på økonomi og benyttelsestid. Det kan meget vel være, at kr.15.000 til en varmepumpe har mere end 10 års break-even sammenlignet med sædvanlige (eksisterende) radiatorer.
  • luft-vand med gulvvarme + radiatorer og 300 liter buffertank, samt gennemstrømningsopvarmning af brugsvand, fungerer fremragende. Der er forberedt solpanel-spiral. Skulle jeg skifte en gaskeddel, så ville jeg vælge ludt-vand - også henset anlægsomkostninger ved jordslanger / jordboring.

Men der er nok ikke een løsning som passer til alle.

P.S.: Men meter-tykke fjernvarmerør er kun min kop the der hvor rør findes eller der findes overskudsvarme (også fra it-centre eller varmepumper fra sø / hav).

9
19. juni 2019 kl. 15:40

Kurt og Peter: For det første har luft/vand-VP vel sjældent en buffertank, men de KAN naturligvis have det.
For det andet forsinker det opvarmningen, når der pludselig er brug for varme, mens luft/luft leverer varme efter 5 minutter. Man kan naturligvis vha div. ventiler sende varmen først til radiatorer/gulvvarme, før man opvarmer lagertanken. Jeg har haft to luft/luft varmepumper siden 1983 (36 år). En Mitsubishi kørte i 26 år og blev erstattet af en Panasonic. Og en De Dietrick (varme-genvinding) kører stadig. Eneste reparation er smøring af et kugleleje i den ene blæser i De Dietrick. Desuden er luft/luft-VP gode og billige til brug i sommerhuse, der billigt kan frostsikre og (med fjern-tænding) varme passende op før besøg om vinteren.

8
19. juni 2019 kl. 13:21

Luft til vand varmepumper (med en passende stor buffertank) har den store og vigtige fordel at være særdeles velegnede til lagring af energi, og er derfor som udgangspunkt klart at foretrække.

Det er muligt at luft til luft kan være godt for privatøkonomien, men luft til vand er langt bedre for samfundsøkonomien og klimaet.

7
19. juni 2019 kl. 12:25

"En af udfordringerne ved den store stigning i antallet af solgte varmepumper er ifølge Simon Rasmussen, at det er en ny teknologi, der fortsat ændrer sig ret hurtigt." Dette er jo slet ikke tilfælle? Inverter luft til luft varmepumper har været på markedet i mindst 25 år, og har kunn gennemgått minimale ændringer undervejs.

6
19. juni 2019 kl. 11:47

Jeg tror, jeg - og en del andre - i mere end ti år har sagt og skrevet, at luft/luft-VP er blevet så effektive, at de rigtig mange steder kan erstatte både jord/vand, jord/luft og luft/vand. Det er indlysende, at eksisterende boliger med et vandbåret radiatorsystem bedst kan benytte luft/vand eller jord/vand. Nye boliger kan let forsynes med luftkanaler til fordeling af den varme luft. Det sidste har jeg selv haft i mere end 30 år (luft/luft + 11 luftkanaler) - og det fungerer fortræffeligt. En anden god løsning er luft/vand + gulvvarme, hvor der er udviklet smarte måder til at lægge varmeslangerne under gulvet. På langt sigt kan fjernvarme erstattes af lokale varmepumper. Totalt set har el + varmepumper større virkningsgrad end kraftvarme! - Der er ingen varmetab i fjernvarmerør, fordi varmen laves præsis, hvor den skal bruges - og kun, når den skal bruges.

5
19. juni 2019 kl. 10:53

Der er sikkert (store) forskelle.

Jeg har to luft-luft varmepumper, og ingen gener fra støj. Mine benytter variabel hastighed, så de bruger ikke mere blæser-kapacitet end påkrævet. Dels er der vidt forskellige modeller (pris), dels er mennesker forskelligt følsomme for hvid støj - fra en blæser.

Mange placerer inde-delen som om det var tale om køling (under loftet), hvilket er naturstridigt til opvarmning. Begge mine sidder 30 cm over gulvet, og jeg har ingen træk-gener.

4
19. juni 2019 kl. 10:42

Der er ofte luft-luft varmepumber i sommerhuse. Jeg har oplevet en del støj, træk og grimme installationer. Er det problemer der kan undgås? Eller er det et generelt problem?

3
19. juni 2019 kl. 10:26

Dette er en refererende artikel baseret på en rapport om marmepumper, og den er i sig selv et partsindlæg.

Det er nødvendigt og hensigtsmæssigt at forholde sige til den mest energiøkonomiske løsning. Mange varmepumper, herunder de anlægstekniske simple luft-vand, anvender en buffertank - dvs. et mindre varmelager, som reducerer antallet af kompressor-start. En sådan buffertank kan for få tusinde kroner også få en varmespiral forbundet til en solfanger. Mon ikk e denne løsning fortjener mere opmærksomhed - end bare nørder med special-viden ?

Er der bland læserne mon referencer til objektive undersøgelser af solfangere, buffertanke, deres respektive størrelser og kombinationen med e.g. Varmepumpe eller endog gaskedler ?

2
19. juni 2019 kl. 10:10

Det kan drive luft til luft markedet idet disse vil kunne køle om sommeren. Luft til vand kan "kun" lave varmt vand.

1
19. juni 2019 kl. 08:44

Skal behov for køling drive salget af varmepumper? Jeg troede det skulle handle om energibesparelser.