Ekspert om kloak-oversvømmelser: »Jeg vil anse det som en lærestreg«

Illustration: mulderphoto/Bigstock

Beboere på Strandby Kirkevej i Esbjerg fik kloakvand i kælderen ad flere omgange i august, efter forsyningsselskabet havde udført kloakseparering i området.

Forsyningsselskabet, Din Forsyning, var nemlig ikke klar over, at flere villaer havde særlige tilladelser fra 1950’erne, der afveg fra spildevandsplanen. Derfor dimensionerede de de nye rør ud fra forkerte oplysninger, og det var med til at give beboerne kloakoversvømmelser i kældrene.

»Det viser, at man skal være meget opmærksom, når man laver separatkloakering. Man er nødt til at gå i arkiverne, når man separerer kloakken i områder, hvor der kan være oldgamle tilladelser,« siger Inge Faldager, som er ingeniør og seniorprojektleder i Rørcentret på Teknologisk Institut.

Læs også: Forsyningsselskab overså gamle tilladelser: Nu er de skyld i kloakvand i Esbjerg-kældre

En lærestreg: Tjek de gamle tilladelser

De seneste år har Danmark oplevet flere kraftige regnskyl, og derfor er separatkloakering på mange kommuners ønskeliste. I Solrød er kloaksystemet allerede fuldt ud separeret, men i Gentofte er hele systemet fælleskloakeret. Her er det planen at få et 100 pct. separatkloakeret system inden 2055.

Når et separatkloakeret system virker efter hensigten, skal det beskytte husejere mod at få spildevand i kælderen, ligesom man undgår, at spildevand ender i søer, vandløb og hav ved oversvømmelser. Samtidigt undgår man, at rent vand bliver sendt på rensningsanlæg.

Men man skal huske at være opmærksom, når man går i gang med at kloakseparere, siger Inge Faldager og fortæller desuden, at det er forsyningsselskabets ansvar at sørge for, at der er styr på forudsætningerne inden separatkloakeringen.

»Sagen i Esbjerg understreger den kendsgerning, at det er rigtig, rigtig vigtigt at få kigget på den slags gamle tilladelser. Det har man ikke fået gjort, fordi man ikke har vidst det. Når man ikke ved det, kan man ikke gøre noget,« siger hun og fortsætter:

»Jeg vil anse det som en lærestreg, at man for fremtiden skal huske at tjekke de gamle tilladelser.«

Bolius lavede i 2016 et overblik over, hvilke kommuner der planlægger at separatkloakere.