Ekspert i forskningsfrihed kritiserer Aalborg-kontrakter: 'I skader jeres troværdighed'

Plus30. maj 2022 kl. 05:205
Ekspert i forskningsfrihed kritiserer Aalborg-kontrakter: 'I skader jeres troværdighed'
Heine Andersen har i flere år undersøgt forskningsfriheden på danske universiteter og blandt andet udgivet bogen "Forskningsfrihed - Ideal og virkelighed" Illustration: Privatfoto.
Aalborg Universitet tager for meget magt væk fra forskerne og giver til myndighederne, når de indgår kontrakter, lyder kritikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Aalborg Universitet er på kant med loven, når de tillader myndigheder at blande sig i de rapporter, som bliver udarbejdet af stedets forskere. Og det risikerer at undergrave forskernes og universitetets troværdighed.

Sådan lyder kritikken fra ekspert i forskningsfrihed Heine Andersen, som Ingeniøren har forelagt den rammeaftale, som universitets arbejder ud fra, når de indgår aftaler med blandt andre Bolig- og Planstyrelsen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
18. august 2022 kl. 17:08

The very concept of objective truth is fading out of the world.

Lies will pass into history.

George Orwell 25 juni 1903 – 21 januar 1950

4
18. august 2022 kl. 12:44

Guderne må vide hvordan kontrakterne og censuren ser ud ved konsulenthuse, nu hvor man kan se eksempler på håndstyring ved universiteterne.

Meget meget skræmmende tendens.

Jeg blev engang bedt om at fjerne hele afsnit i en rapport til en halv mio. kr. for en offentlig myndighed. “Desværre” var udkastet fremsendt på mail og dermed digitalt kendt hos modtager. De sande konklusioner måtte derfor ikke undlades fra afrapporteringen.

I samme øjeblik man kan bestille forudbestemte konklusioner hos nogen som helst, offentlig eller privat, så har både sender og modtager smidt deres troværdighed, etik og samfundsansvar i kloaken.

3
30. maj 2022 kl. 17:57

"...Dertil kommer en kamp mellem universiteter og private aktører såsom konsulenthuse om at få opgaver for myndighederne. Her er det almindeligt for de private aktører at acceptere klare begrænsninger i ytrings-og publiceringsfrihed.

»Konkurrencen gør det sværere for universiteterne at holde fast i deres ellers retmæssige krav. For dem kan det betyde kroner, ører og stillinger, der ryger,« lyder det fra Heine Andersen..."

Meget fint at det tages op. Denne censur og selv-censur foregår nok både i offentlig og privat regi. Kedelige konsekvenser.

Når private virksomheder får udført forskning af private forskere, er problemet nok ikke mindre. Og militær, politi, sikkerhedsorganisationer. Disse er vel blot ikke underkastet offentlighedsloven ol. og går så helt under radaren (?)

2
30. maj 2022 kl. 08:34

Med DR debatten i mente forudser jeg diverse forskere og "forsknings fundamentalister" virkelig komme på banen.

1
30. maj 2022 kl. 07:27

Alle er prostituerede. Det er blot et spørgsmål om pris og ydelse. Her er så et eksempel på nogle som er ret billigt til salg og giver meget amoralske ydelser.