Elcykler kan ifølge Cyklistforbundet være en del af løsningen på de danske byers trængselsproblemer. Men det kræver, at bilisterne selv vælger bilen fra og investerer i en cykel.
Så selvom elcyklen på papiret er en åbenlys løsning, hvad skal der så til, før den faktisk vil være realistisk? Det har Ingeniøren spurgt Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet, om:
Hvis man virkeligt ville have folk over på cyklerne, så er der ingen vej uden om. Prisen på at køre bil skal sættes op
--Harry Lahrmann, trafikforsker
»Jeg tror, det er svært at finde nogen, der er uenige i, at cyklisme er en god løsning for både miljøet og trængslen. Det siger alle politikerne også, men hvordan får de folk til at tage cyklen i stedet? Det gør du altså ved at sætte prisen op for bilisterne,« siger han og uddyber:
»Det er fint nok, at cyklen bliver bedre, men al erfaring viser, at det rykker ikke ret meget, før omkostningerne ved at køre bil kommer markant op.«
Danskerne er i dag både afhængige af og vant til bilens muligheder, så derfor hjælper bedre forhold for cyklister og offentlig transport ikke det store. Der skal store forandringer til:
»Der skal en stor hammer til for at få folk ud af bilerne. Man skal jo også hente børn, handle ind og alt muligt andet – det er derfor, vi er nogle, der mener, at road pricing er den bedste løsning,« siger Harry Lahrmann
Ingen ønskede at hoppe tilbage i bilen
Gustav Friis, projektleder i Smart Mobilitet, erkender, at det kan være en kamp at få folk op på cyklerne, men har erfaring med, at det godt kan lade sig gøre at ændre danskernes vaner uden at ramme os på pengepungen.
Ingeniøren sætter i denne uge fokus på elcykler og speed pedelecs i den danske trafik. Mens nogle ser det som en oplagt løsning på fremtidens trængselsproblemer, ser andre det i et mere skeptisk lys. Hvad kan de her cykler tilbyde? Hvad er realistisk? Hvad er problemerne? Følg med i løbet af ugen.Elcykler og speed pedelecs
I projektet 365 dage på cykel, der kørte i 2015-16, blev 30 borgere sat til at droppe bilen og cykle på en elcykel i et år, og resultaterne taler for sig selv:
»Hele 80 pct. af deltagerne svarede ved projektets afslutning, at de oplevede at have ændret deres daglige transport fra bil til cykel på grund af projektet. 18 købte deres elcykel, mens andre valgte at købe racercykler i stedet. Ingen ønskede at hoppe tilbage i bilen,« fortæller han.
Læs også: Elcykler kan erstatte bilen på de længere ture
»Det lange seje træk betaler sig. Deltagerne fik øjnene op for elcyklen som et reelt og ikke mindst et realistisk alternativ til bilen,« konkluderer rapporten.
Samme succes så Smart Mobilitet ved et senere projekt:
»Vi fulgte det op med et andet vanebrudsprojekt i maj-oktober 2017, hvor vi forsøgte at give elcykler til ægtepar, så de kunne skifte bilen ud med elcykler,« forklarer Gustav Friis.
Da projektet ‘I medvind og modvind’ sluttede, valgte 70 pct. af de deltagende ægtepar at købe elcyklerne.
Helt oplagt løsning
Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet, mener også, at elcykler kan være en del af løsningen for fremtidens trafikbillede, men han påpeger, at reel forandring kræver mere end bare ord:
»Det er klart, at det nytter ikke noget alene at sige, at vi synes, det er en god idé at komme op på cyklen. Hvis vi for alvor vil have danskerne til at skifte transportform, så skal vi opleve et generelt skifte i måden, vi transporterer os,« siger han.
»For mig er det helt oplagt, at cyklen, elcyklen og speed pedelecen vil kunne markere den ændring i vores trafikbillede.«
Elcykler drøner frem i Sverige
Vores naboland har mange af de samme trængselsproblemer og overvejer derfor også elcyklen som en mulighed. Men modsat Lahrmann tror svenskerne på, at elcyklen i sig selv kan gøre en forskel i fremtidens pendlerbillede.
Læs også: Vi sammenligner: Her er elcykel-loven i seks europæiske lande
»Nogle gange, når man ser at cyklismen er stigende, kan det skyldes, at folk reducerer deres rejse med offentlig transport. Men når det handler om elcykler, er stigningen på bekostning af bilen. Det er godt,« siger Åsa Aretun, forskningsdirektør hos det svenske Vej- og Transportinstitut, VTI til Ny Teknik.
Det kræver naturligvis, at svenskerne også begynder at købe elcykler, men tal fra Svensk Cykling viser, at der er sket en enorm udvikling for elcyklens popularitet.
Salg af elcykler i Sverige
2015-2016 | 2016-2017 | 2017-2018 |
---|---|---|
45.000 | 67.500 | 150.000 (forventet) |
Det massive hop skyldes bl.a., at de svenske politikere har lavet et tiltag, der gør elcyklen markant billigere at anskaffe i en prøveperiode på fire år.
