Ekspert efter effektiviseringsanalyse: »Sæt fjernvarmen fri«


Først skulle de gennemføres i ekspresfart. Så blev de udsat på grund af coronapandemien. Men fredag d. 24. april landede Forsyningstilsynets ventede analyser af, hvordan fjernvarme- og elsektoren kan effektiviseres.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Elopvarmning er også lettere, når man har atomkraft. Med den mængde vindstrøm vi har i Danmark i dag, så er elopvarming reelt ved være det samme sted. (Hvis vi lige ser bort fra de der perioder I ved nok)»Jeg tror virkeligt, at man kan lære noget ved at kigge mod Sverige: Her har man konkurrenceudsat fjernvarmen for 20 år siden, idet man ikke ser fjernvarme som en monopolsektor. Konkurrencen kommer fra, at kunderne selv kan vælge mellem eksempelvis tilslutning til fjernvarmenettet, individuel varmepumpe eller elopvarmning.
Bottom line, hvis varmepumper og elopvarming er billigere, så må fjernvarmen matche prisen overfor forbrugerne, eller dø!
En alt for forudsigelig rapport. Forsyningstilsynet har slet ikke udnyttet den historik og viden der burde være tilstede i institutionen. Allerede i resumeet går det helt galt i forhold til konkurrencesituationen. Det er tilsyneladende helt forbigået opmærksomheden ,at de fleste ydelser købes og sælges på liberaliserede markeder, og langt størstedelen af projekter m.m. i forvejen udbydes i offentlige licitationer.
Hvordan Forsyningstilsynenet mener, at der kan effektiviseres på den i overvejende i forvejen konkurrenceudsatte del står hen i det uvisse.
Men at Forsyningstilsynet anbefaler benchmark og regulatoriske modler kan vel ikke unde, når Forsyningstilsynet selv kan forventes at være en del af myndighedsopgaven, og omkostningerne bare skrives ovenpå som "brugerfinancieret" til Forsyningsselskaberne (uden at den ydelse har været konkurrenceudsat)
Det bliver i hvert fald ikke billigere for kunderne på den måde.