Ekspert efter effektiviseringsanalyse: »Sæt fjernvarmen fri«

Plus20. maj 2020 kl. 13:572
Ekspert efter effektiviseringsanalyse: »Sæt fjernvarmen fri«
Illustration: Lars Refn.
Lynanalyse har endnu engang påvist mulige milliardbesparelser i fjernvarme- og elsektorerne. Branchen søger opgør med McKinsey-metoder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Først skulle de gennemføres i ekspresfart. Så blev de udsat på grund af coronapandemien. Men fredag d. 24. april landede Forsyningstilsynets ventede analyser af, hvordan fjernvarme- og elsektoren kan effektiviseres.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. maj 2020 kl. 00:38

»Jeg tror virkeligt, at man kan lære noget ved at kigge mod Sverige: Her har man konkurrenceudsat fjernvarmen for 20 år siden, idet man ikke ser fjernvarme som en monopolsektor. Konkurrencen kommer fra, at kunderne selv kan vælge mellem eksempelvis tilslutning til fjernvarmenettet, individuel varmepumpe eller elopvarmning.

Elopvarmning er også lettere, når man har atomkraft. Med den mængde vindstrøm vi har i Danmark i dag, så er elopvarming reelt ved være det samme sted. (Hvis vi lige ser bort fra de der perioder I ved nok)

Bottom line, hvis varmepumper og elopvarming er billigere, så må fjernvarmen matche prisen overfor forbrugerne, eller dø!

1
21. maj 2020 kl. 08:56

En alt for forudsigelig rapport. Forsyningstilsynet har slet ikke udnyttet den historik og viden der burde være tilstede i institutionen. Allerede i resumeet går det helt galt i forhold til konkurrencesituationen. Det er tilsyneladende helt forbigået opmærksomheden ,at de fleste ydelser købes og sælges på liberaliserede markeder, og langt størstedelen af projekter m.m. i forvejen udbydes i offentlige licitationer. Hvordan Forsyningstilsynenet mener, at der kan effektiviseres på den i overvejende i forvejen konkurrenceudsatte del står hen i det uvisse.
Men at Forsyningstilsynet anbefaler benchmark og regulatoriske modler kan vel ikke unde, når Forsyningstilsynet selv kan forventes at være en del af myndighedsopgaven, og omkostningerne bare skrives ovenpå som "brugerfinancieret" til Forsyningsselskaberne (uden at den ydelse har været konkurrenceudsat) Det bliver i hvert fald ikke billigere for kunderne på den måde.