Ekspert: DTU-direktør krænker ytringsfriheden

11. maj 2009 kl. 12:029
Ekspert: DTU-direktør krænker ytringsfriheden
Illustration: DTU.
Kritisk medarbejder skal flyttes eller fyres, afslører referater fra DTU Kemi. Klart i modstrid mod principperne om offentligt ansattes ytringsfrihed, siger ekspert i offentlig forvaltning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når man er ansat på DTU Kemi, skal man ikke lufte det beskidte undertøj i fuld offentlighed. Det mener Ole W. Sørensen, der er direktør på DTU Kemi. Han ønsker nu en medarbejder, der har udtalt sig kritisk om forholdene på DTU Kemi flyttet eller fyret. Det skriver Information, der har oplysningerne fra referater fra DTU.

»Vi lytter gerne til kritik, men visse ting må man først prøve at få løst internt. Hjælper det ikke noget, så er der bestyrelsen og endelig videnskabsminister Helge Sander,« siger Ole W. Sørensen til Information.

Han vil dog ikke direkte forhindre folk i at udtale sig.

Ole W. Sørensen, institutdirektør DTU Kemi Illustration: DTU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Folk her har ytringsfrihed, så de kan i princippet sige hvad som helst. Men hvis de siger noget, som vi vurderer skader DTU eller instituttet, så har de et ansvar,« siger institutdirektøren til avisen.

Ifølge Information er det udtaleleser fra lektor Rolf W. Berg til Information og TV2 Lorry, som Ole W. Sørensen har reageret på.

Information citerer fra referatet således: "mødet var indkaldt af ledelsen på grundlag af den uholdbare situation, der er opstået efter lektor Rolf W. Bergs udtalelser i Information og TV2 Lorry."

Avisen citerer desuden, at tilliden mellem institutdirektør Ole W. Sørensen og lektor Rolf W. Berg er brudt, så der ikke længere er grundlag for et fortsat samarbejde, "derfor må Institut for Kemi og Rolfs veje skilles (...)," hedder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At en institutdirektør ønsker en kritisk medarbejdere fjernet møder kritik fra flere eksperter.

»Det er i klar strid med principperne om offentligt ansattes ytringsfrihed. Hans udtalelser i Information kan ikke bruges som grund for, at han skal hverken forflyttes eller fyres,« siger afdelingsforstander Oluf Jørgensen, der er ekspert i offentlig forvaltning og ytringsfrihed på Danmarks Journalisthøjskole til Information.

Han får følgeskab af professor Jørgen Grønnegaard Christensen, der professor og ekspert i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet.

»Det er fuldstændig grotesk, og jeg er dybt overrasket over, at det kan finde sted på et universitet i Danmark,« siger han til avisen.

Stillet over for eksperternes vurdering af fremgangsmåden siger Ole W. Sørensen:

»Jamen, hvis det er eksperter, der siger det, så ved de sikkert, hvad de snakker om.«

Direktør Ole W. Sørensen oplyser over for Ing.dk, at han ikke kan kommentere direkte på personsager, og derfor heller ikke,om eksperternes vurdering får indflydelse på lektor Rolf W. Bergs fremtid på DTU Kemi.

Lektor Rolf W. Berg havde udtalt sig til Information og TV2 Lorry på baggrund af en medarbejdertilfredshedsundersøgelse, som Ole W. Sørensen ikke ønskede offentliggjort. Undersøgelsen afspejlede blandt andet en udtalt manglende tilfredshed med ledelsen på DTU Kemi.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
12. maj 2009 kl. 22:43

Det er jo smukt det her. I denne artikel må man gerne være åbent mundet, så længe man siger de rigtige ting, ellers står den på kammeratlige samtaler. I Rektor Lars Pallesens svar:

http://ing.dk/artikel/98609-dtu-rektor-afviser-censur

Er der både muligheder og ytringsfrihed. Her kan man godt være kritisk uden at blive tvangsforflyttet eller fyret.

Det her vidner jo i bund og grund om dårlig ledelse. Den lokale leder på DTU Kemi kan ikke finde ud af at lede så han forsøger at sende alle dem der klager til Sibirien. Lars Pallesen bryder sig ikke om at nogen forstyrre billedet af DTU hvorfor han straks siger at det problem det findes ikke. Det er bare ikke en løsning; kan Lars Pallesen ikke få Ole W. til at lede ordenligt, må han enten fyre Ole, eller også indse at han selv er en total ledelsesmæssig fiasko.

9
12. maj 2009 kl. 16:27

Er der andre end mig der tænker: "psykopater på arbejdspladsen?"

Fortielser, lukkethed, dårlig ledelse, magtmisbrug, advarsler bygget på latterligt grundlag, forvirring og frustration, en rektor som ikke ser noget problem med personen lige under sig ... Meget kunne tyde på at der kan være et "magtmenneske" på spil i organisationen.

Jeg siger ikke det er Ole W. Sørensen, som jo kritiseres af sine medarbejdere, der er personen med afvigende karaktertræk, men det kunne det være. Det kan også være en af medarbejderne som laver rav i det hele, starter rygter og skaber dårligt klima. Det er vi udeforstående ikke i stand til at vurdere.

Men at der er en pykopat/sociopat/person med dyssocial personlighed, eller hvad hvilken "diagnose" der nu skal bruges, på spil er en meget nærliggende tanke synes jeg!

8
12. maj 2009 kl. 02:09

Lige så interessant er det at DTU rektor Lars Pallesen, der egenhændigt har udpeget Ole W. Sørensen uden om et bedømmelsesudvalg, synes han kan leve med situationen.

Og måske endnu mere interessant at minister og regering kan leve med sådanne konkrete manifestationer af at de har smadret demokratiet på universiteterne. Når et forudsigeligt resultat af en handling indtræffer, rejses det rimelige spørgsmål om dette udkomme så var intentionen med handlingen. Uanset om Rolf W. Berg måtte få lov at blive, vil det være utåleligt hvis Ole W. Sørensen også bliver, fordi han derved har knæsat princippet om at han ustraffet kan udøve så voldsom personchikane mod kritik, så det uværgeligt vil præge klimaet i retning af at medarbejdere tier fordi de må påregne chikane og magtmisbrug.

Ole W. Sørensen:
»Folk her har ytringsfrihed, så de kan i princippet sige hvad som helst. Men hvis de siger noget, som vi vurderer skader DTU eller instituttet, så har de et ansvar,« siger institutdirektøren til avisen.

Frihedsrettigheder forsvinder når man ikke tager ansvar og kæmper for dem. Det må være Rolf W. Berg, der har opført sig ansvarligt og bør hyldes herfor.

7
11. maj 2009 kl. 17:04

Nu er der jo trods alt religions- og forsamlingsfrihed her i landet, og der skal ikke skelnes mellem ansøgere i den henseende ved ansættelser. Så på sin vis er snakken om hans Scientology-status en forplumring. Det er klart, at hvis han benytter principper (fx. religiøse), der ikke er i overensstemmelse med DTU's værdier, så begår han en fejl.

Men uanset om hans personlige dømmekraft har udgangspunkt i noget religiøst vrøvl eller ej, så har han vist sig som en fuldstændig inkompetent leder - og sagen skal behandles med det udgangspunkt.

Dette er ikke på nogen måde skrevet for at holde hånden over scientology eller andre hokus-pokus bevægelser. Der ville jo bare ikke være nogen der råbte op om en ledelse, der tog udgangspunkt i 'mavefornemmelse' eller lignende subjektive kriterier.

Det korte af det lange er, at manden er inkompetent, og det i sig selv bør vel være fyringsgrund.

6
11. maj 2009 kl. 16:57

Mon ikke det er ved at gå op for selv de mest tungnemme i regeringen (ingen nævnt ingen glemt), at der er noget helt galt med ledelsesstilen i DTU.

Ledelsen har åbenbart endnu ikke forstået at resultater skal skabes i et positivt samarbejde med medarbejderne og ikke med medarbejderne som interne fjender.

HVor mange kloge hoveder skal forlade DTU, før den øverste politiske ledelse vågner op?

At undlade at tage en bundscorer i medarbejdertilfredshed alvorligt, men i stedet prøve at lægge låg på, er meget kritisabelt og afslørende for ledelsen af DTU.

5
11. maj 2009 kl. 15:25

Lige så interessant er det at DTU rektor Lars Pallesen, der egenhændigt har udpeget Ole W. Sørensen uden om et bedømmelsesudvalg, synes han kan leve med situationen.

Forsker forum har en artikel om Ole W. Sørensen og hans ansættelse, ledelse stil og medlemskab af scientology.

http://www.forskeren.dk/?p=172

3
11. maj 2009 kl. 13:53

Teknisk set udelukker det ene ikke det andet. Jeg er sikker på at der er masser af "menige" medlemmer i SCI der ikke er kriminelle.

Jeg er enig med et par bemærkninger :)

Scientology har arbejdslejre med hvad der hører til og de menige medlemmer er med til at driften af disse. At de er hjernevaskede til at følge alle ordrer, gør det ikke mindre uhyggeligt. Yderligere har jeg god grund til at mene at mange menige medlemmer er helt bevist om eksistensen af disse lejre, idet de bliver truet med at blive sendt i en, hvis de ikke gør som der bliver sagt.

2
11. maj 2009 kl. 13:33

Desuden er scientology ikke en religion, men en kriminel organisation.

Teknisk set udelukker det ene ikke det andet. Jeg er sikker på at der er masser af "menige" medlemmer i SCI der ikke er kriminelle. At ledelsen så er noget af det sorteste man længe har set, det er så en anden sag.

1
11. maj 2009 kl. 13:18

Det kan jo efterhånden ikke komme bag på nogen, når det nu er kommet frem at han er leder i scientology og tilsyneladende finder deres vanvittige indoktrinerings metoder passende på en arbejdsplads.

De burde have fyret ham efter episoden med tilfredshedsundersøgelsen og alt hvad der fulgte med. Manden har jo åbenlyse diktatoriske tendenser.

Desuden er scientology ikke en religion, men en kriminel organisation.