Eksdirektør modsiger minister: Selvfølgelig anbefalede vi ikke ubetinget at sælge vaccinefabrik
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Eksdirektør modsiger minister: Selvfølgelig anbefalede vi ikke ubetinget at sælge vaccinefabrik

Illustration: Tuala Hjarnø

En væsentlig del af sundhedsminister Ellen Trane Nørbys (V) forsvar for hendes ministeriums håndtering af salget af statens vaccinefabrik på Amager smuldrer.

Nils Strandberg Pedersen, som fra 1998 til 2016 var administrerende direktør for Statens Serum Institut, skyder nemlig nu en del af ministerens forklaring ned.

Læs også: Tidligere direktør står frem: Finansministeriet var advaret om katastrofalt vaccinesalg

Ellen Trane Nørby har flere gange fremhævet, at Statens Serum Institut allerede i 2012 selv anbefalede, at vaccineproduktionen skulle sælge. Det er dog en sandhed med store modifikationer, som ministeren ikke nævner, fastslår den tidligere direktør over for Ingeniøren.

I det officielle svarRigsrevisionens stærkt kritiske beretning om salget fra Ellen Trane Nørby og finansminister Kristian Jensen i januar står anbefalingen fra seruminstituttet helt centralt.

Læs også: Endnu værre end frygtet: Salg af vaccineproduktion kostede statskassen ca. 1,5 milliarder

To analyser fastslog, at forsyningssikkerheden var højere med statslig fabrik

Rigsrevisionen og oppositionen har fremhævet, at ministerierne undlod at forholde sig til spørgsmålet om forsyningssikkerhed. Altså om Danmark har lige så god mulighed for i rette tid at skaffe de rigtige vacciner i tilstrækkelige mængder, når staten ikke længere har sin egen vaccinefabrik.

I en rapport fra 2004 konkluderede Rigsrevisionen selv, at forsyningssikkerheden er større med en statslig vaccinefabrik end uden. Samme konklusion gav en analyse i 2011, året inden beslutningen om at forberede salget blev truffet.

Ellen Trane Nørby afviser fuldstændig kritikken af, at ministeriet ikke har undersøgt, om forsyningssikkerheden kan opretholdes.

Læs også: Minister om vaccinesalg: Rigsrevisionens konsulent vidste ikke et klap om sagen

»Ministeriet har således gennem processen med beretningsundersøgelsen over for Rigsrevisionen anført, at Statens Serum Institut, som har den faglige ekspertise i relation til vacciner, og som fortsat skal sikre forsyningen af vacciner efter et frasalg, allerede tilbage i 2012 anbefalede et salg af vaccineproduktionen,« står der i brevet til Rigsrevisionen.

På et samråd tirsdag fik sundhedsministeren igen og igen spørgsmål om netop forsyningssikkerheden, og i sine svar kredsede hun gentagne gange om seruminstituttets egen anbefaling af at sælge.

»Det er klart, at spørgsmålet om forsyningssikkerhed er væsentligt. SSI anbefalede alligevel salgsscenariet. Det ville de ikke gøre, hvis de var bekymrede for beredskabet,« sagde Ellen Trane Nørby blandt andet.

Læs også: Salget af statens vaccine-produktion kostede én milliard

Den udlægning af rådene fra seruminstituttets ledelse kan Nils Strandberg Pedersen ikke genkende.

Eksdirektør anbefalede kun salget, fordi priserne blev sat ned

Han gør opmærksom på, at vaccineproduktionen i 2012 stod i en ny situation. Det skyldtes, at samtlige partier i Folketinget i forbindelse med finansloven stemte for at sænke den pris, som seruminstituttet solgte sine vacciner til staten for. Prisnedsættelsen steg år for år til 72 millioner kroner i 2016. Det skulle skaffe penge til Det Kongelige Teater.

»I forbindelse med, at priserne på vacciner blev sat ned, gjorde vi opmærksom på, at vaccineproduktionen ville give underskud, og at vi risikerede at gå konkurs. Da det ikke var en option at hæve priserne, blev man nødt til at finde en anden løsning,« siger Nils Strandberg Pedersen.

»Men selvfølgelig har vi ikke anbefalet at sælge vaccineproduktionen, før priserne blev sat ned. Det var kun, hvis man ikke ville betale, hvad det kostede at producere vaccinerne - ikke under alle forhold,« tilføjer han.

Nils Strandberg Pedersen understreger det mærkværdige i, at der gik så lang tid fra drøftelserne i 2012, til beslutningen om rent faktisk at sælge vaccineproduktionen blev truffet i 2014. Først derefter begyndte statens egentlige salgsarbejde, som Sundhedsministeriet stod i spidsen for.

Læs også: Leder: Politisk makværk gør anerkendt seruminstitut til dårlig forretning

Salget kostede staten op til 1,8 milliarder kroner

I forbindelse med salget indgik staten en aftale om at købe vacciner af den saudisk-kontrollerede køber af vaccinefabrikken Aj Vaccines i 30 måneder til et beløb, der er højere, end hvad fabrikken fik, da den var på statslige hænder.

Staten fik 15 millioner kroner for at sælge vaccinefabrikken. Rigsrevisionen skønner, at udgifterne i forbindelse med salget løber op i mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner.

Ingeniøren har fået afslag på aktindsigt i, hvordan Rigsrevisionen har regnet sig frem til det beløb, som Sundhedsministeriet bestrider rigtigheden af. Det står dog klart, at hovedparten udgøres af det voksende underskud, som vaccinefabrikken opbyggede, mens salgsprocessen stod på.

Læs også: Salg af offentlig virksomhed: Medarbejderne så deres fyresedler på lysavisen

Man tvinger vaccineprisen ned, for at skaffe penge til Det kongelige Teater? Og dermed frembringer et underskud hos SSIs vaccineproduktion?
Mine øjne er rullet helt om i baghovedet.

  • 33
  • 0