Ejerforening gør klar til elbiler i P-kælderen

Plus21. februar 2020 kl. 14:1515
Ejerforening gør klar til elbiler i P-kælderen
En overflod af ladestandere til såkaldt ‘kantstensopladning’ må elbilejere med bopæl i lejligheder foreløbig drømme om. Men mange fagfolk anfægter også, at det skal være en ‘ret’ at kunne oplade sin bil lige ved hoveddøren. I stedet kan hurtigladere ved arbejdspladser og indkøbscentre dække behovet, mener de. Illustration: Bjørn Godske.
Ejerforening på Frederiksberg har indrettet parkeringskælder, så den er klar, når ejerne kommer med deres nye elbil. På et tidspunkt vil der være så mange elbiler, at ekstraudgiften er betalt, mener man.
Artiklen er ældre end 30 dage

Transport her sørger ejerforeningen for infrastrukturen

bg@ing.dk

Da den første elbil gjorde sit indtog i parkeringskælderen under boligblokken Fajance­haven på Frederiksberg, gav ejerforeningens bestyrelse bilejeren lov til at sætte en ladeboks op og trække en ledning op til sin egen elmåler. Det blev til en masse små huller i vægge og dæk, men da det kun var en enkelt bil, var problemet heller ikke større, og alternativet var et nej til elbilen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
26. februar 2020 kl. 18:06
14
26. februar 2020 kl. 15:31

Søger netop at give både elbilejerne og de andre beboere gode vilkår under de givne kapacitetsbegrænsninger.

Ja, det er tæt på ideelt, hvis fælleskassen har råd til at lægge ud til en hensigtsmæssig fælles infrastruktur til styret opladning af et vis antal elbiler under det eksisterende leveringsomfang til ejendommen. Når dette antal elbilejere hver har betalt lidt tilbage til fælleskassen, skulle det gerne passe med at den får sit udlæg hjem igen ca samtidigt - gerne lidt før - hovedsikringen begynder at blive begrænsningen. Når de næste elbilister kommer til, betaler de også samme beløb for at koble deres lader på infrastrukturen, hvorved fælleskassen allerede er i gang med at spare op til at øge ejendommens leveringsomfang hos netselkabet.

13
26. februar 2020 kl. 11:11

Det er netop den valgte løsning: centralt styrbare ladestandere.

12
26. februar 2020 kl. 10:55

En fremsynet forening der støtter op om en positiv og nødvendig udvikling. Løsningen som er beskrevet på foreningens hjemmeside er innovativ og søger netop at give både elbilejerne og de andre beboere gode vilkår under de givne kapacitetsbegrænsninger.

11
24. februar 2020 kl. 13:16

Det var i Sola, ved Stavanger lufthavn der gik ild i en gammel dieselbil.

10
23. februar 2020 kl. 17:28
9
23. februar 2020 kl. 16:14

Gad vide hvor mange 'Electric Vehicle Supply Equipment' der skal sælges før prisen bliver halveret.

Udgiften forekommer mig mest at være udviklingsomkostninger frem for køb af komponenter og fremstilling.

7
22. februar 2020 kl. 23:07

Hvordan har man løst problemerne med brand i el-biler i en parkeringskælder?

Hvordan har man løst problemerne med brand i benzin- og dieselbiler i en parkeringskælder?

I Oslo gik der for ikke ret lang tid siden ild i et parkeringshus fyldt med nogle tusind biler af alle tre slags. Elbilerne var ikke et problem - branden satte ikke ild i batteripakken. Derimod gik der ild i brændstoffet i en del af de øvrige biler.

6
22. februar 2020 kl. 22:11

Artiklens faktaboks hævder tyske virksomheder ikke vil opsætte ladestandere.

I Danmark er det mit private indtryk, at ladestander-firmaerne (bl.a. E.On, Clever og Sperto) har gode tilbud på opsætning af ladestandere hos arbejdsgivere. Medarbejderne køber el til en favorable pris af ladestander-firmaet, der betaler arbejdsgiveren for den brugte strøm. Altså uden administrativt bøvl for arbejdsgiveren.

Så giv det et forsøg med jeres arbejdsgiver til gavn for medarbejdere og kunder mv.

5
22. februar 2020 kl. 22:05

Når man sætter mange AC ladere (dem med type2-stik) op, så vælger man typisk at de automatisk fordeler den tilgængelige effekt mellem sig efter det behov der er. Det gør man fordi det er en smart og billigere løsning til opladning af mange elbiler, særligt steder, hvor de holder længe.

Det næste skridt er at supplere med målinger på stikledningen. Enten for at lade så hurtigt, at der ikke sælges el fra solcellerne til nettet. Eller som her, for at holde sig samlet under max for stikledningen/mastesikringen.

Ladestanderne kan typisk kommunikere enten gennem elkablet eller gennem netværksledninger.

Finder man ladestanderne hos fx Conrad elektronik, så kan man også få brugsanvisningen: https://www.conradelektronik.dk/p/keba-kecontact-p30-emobility-opladerstation-type-2-mode-3-32-a-22-kw-1494145

4
21. februar 2020 kl. 16:55

Hvordan har man løst problemerne med brand i el-biler i en parkeringskælder?

2
21. februar 2020 kl. 14:49

Er der ikke nok begrænsninger med elbiler i forvejen? Hvis man ønsker folk over i elbiler tror jeg ikke man skal tilføje yderligere begrænsninger og slet ikke i forhold til ladetid, hvor flere elbiler i forvejen er udfordret.

En hurtigt opladning gavner jo ikke ligefrem batteriets levetid. Og netop hurtigt opladninger 20-80% er næsten altid argumentet her på siden for hvorfor ladetid ikke er et "problem". Men det er vist de privilegeredes argument.

1
21. februar 2020 kl. 07:17

Det er et fremsynet initiativ, der her er taget, og man kan håbe på det danner skole. Det anføres at hvoedudfordringen er at sikre tilstrækkelig maksimal effekt til ejendommen, for det tilfælde, at alle elbiler starter deres opladning i kogespidsen. Kunne man have klaret sig med den ekisterende effekt til ejedommen ved teknisk eller aftalemæssigt at sikre, at elbiler oplades i perioder, hvor ejendommens øvrige effektforbrug er lavt?