Ejere af pillefyr risikerer kulilteforgiftning fra træpillelagre

29. april 2015 kl. 17:197
Ejere af pillefyr risikerer kulilteforgiftning fra træpillelagre
Illustration: Ørsted.
Siden 2010 er mindst tre privatpersoner i Europa døde af kulilteforgiftning i forbindelse med træpillelagre til private træpillefyr. Alt for lidt opmærksomhed på området herhjemme, påpeger risikoekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tirsdag døde en sømand efter at være blevet forgiftet af kulilte, udviklet i en last med træpiller fra Polen. Det samme skete i Fredericia i juli sidste år og på Bornholm i 2009.

Læs også: Arbejdstilsyn forbyder arbejde i lastrum efter dødsulykke

Men ifølge risikoekspert Frank Huess Hedlund, ekstern lektor på DTU i risk management og ansat i Cowi, kan også private forbrugere, der oplagrer træpillerne i dårligt ventilerede rum, risikere at dø af kulilteforgiftning.

En rapport fra 2012 fra den britiske sikkerhedsstyrelse beretter således om tre dødsfald siden 2010, hvor private er døde af kulilteforgiftning i lagre med træpiller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Træpillefyrene breder sig med stor hast hos private, men der er alt for lidt opmærksomhed på risikoen for kulilteforgiftning ved forkert opbevaring af træpiller,« siger Frank Huess Hedlund og tilføjer, at hans fornemmelse er, at meget få private kender til risikoen.

»Det er velkendt, at et dårligt indstillet fyr eller et fyr uden balanceret aftræk kan give kulilteforgiftning. Den nye og dårligt kendte fare ved pillefyr er, at selve træpillerne kan udvikle kulilte, eller optage luftens ilt, så der opstår iltmangel,« siger Frank Huess Hedlund, der i denne sag ikke udtaler sig på vegne af Cowi. Personligt ville han købe en kuliltemåler og ventilere træpillelageret mekanisk.

Harpikstræ gør pillerne aktive

En googling af træpiller, krav og opbevaring på dansk giver heller ikke nogen umiddelbart indikation af nogen risiko ved opbevaring af pillerne – bortset fra brandrisikoen.

Forklaringen er ifølge Frank Hedlund, at harpiks og fedtsyrer fra visse træsorter, især fyr, bruges i produktion af træpillerne. Disse sorter er kemisk reaktive og oxideres langsomt af luftens ilt, hvilket kan give problemer i dårligt ventilerede rum. Det er dog nødvendigt med noget harpiks i pillen, for at den bliver mekanisk stabil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke en biologisk omsætning, som man kender det fra organisk materiale, der bliver fugtigt. Helt tørre træpiller, særligt frisk producerede, kan også give problemer.

I et medicinsk forskningsprojekt fra Zürich foranstaltede man et forsøg med to gange 30 kilogram nyproducerede træpiller fra to forskellige producenter. Pillerne blev lagret lufttæt ved 26 grader celsius og med varierende luftfugtighed, og efter 16 dage var kulilteniveauet nået op på mellem 3.100 og 4.700 ppm i begge portioner.

Arbejdstilsynets grænseværdi for kulilte er bare 25 ppm. For kulilte er farligheden primært bestemt af, hvilken dosis, der modtages i en periode (timer), men som rettesnor vil koncentrationer på omkring 500 ppm kunne give besvimelser ved fysisk anstrengelse. 1.000 ppm kan være livstruende.
.
»Jeg mener, at der straks bør iværksættes en kampagne for at oplyse den almindelige forbruger om, hvordan man skal opbevare træpillerne, så man sikrer sig mod kulilteforgiftning,« siger Frank Huess Hedlund.

Tager 300 minutter at rense blodet

Ifølge Sundhed.dk er karbon-monoxid (CO, kulilte) en gas, som hverken lugter, smager, har farve eller virker irriterende. Den opstår som et resultat af ufuldstændig forbrænding af organiske forbindelser, og gassen absorberes hurtigt og effektivt gennem lungerne.

Kulilte binder sig til hæmoglobin (CO-Hb), som normalt er ansvarlig for transporten af ilt (oxygen), som optages i lungerne og fragtes ud til de forskellige organer og væv i kroppen.

Ved kulilteforgiftning blokerer karbonmonoxid hæmoglobinet og fortrænger ilten. Der kan opstå iltmangel og fare for livstruende skader, især på de mest iltafhængige organer: hjerne og hjerte.

Det tager tid at få renset kuliltene ud af blodet igen. 300 minutter i almindelig luft, hvorfor man ofte bruger iltmaske eller sætter personerne i trykkammer, hvor halveringstiden er 20 minutter.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
21. november 2022 kl. 14:31

En ting er sikkert, at vi skal bygge en ovn separat for ikke at skade vores helbred.

5
30. april 2015 kl. 09:31

Der er en bevidsthed om, at det kan være et problem i branchen. Men der bliver nok ikke kommunikeret ret meget om dette. Vi har dog en lille notits www.german-pellets.dk/pages/29/powerplus-levering/

Jeg vil tage emnet op i Biobrændselsforeningen, for at sikre en bedre oplysning om emnet.

5
30. april 2015 kl. 09:29

CO måler installeret og godkendt udluftning - skal godkendes af en eller andet meget dyr autoriseret et eller andet. Max lager hos private (så lille at det ikke kan betale sig at hente i tyskland)

Alt sammen fordi der angiveligt er døde nogen i England.

Men ok - lad os håbe der ikke gøres et stort nummer ud af det :-)

Off topic, men hvorfor jeg tænker, at sådan nogle regler kunne opstå (og en chance for at skrive historien): Altså i 2013 væltede et cirkustelt, der var lejet ud til et privat firma. Så vidt jeg er orienteret var den reelle grund ikke dårlig opsætning, men fordi brandfolk havde lagt en defekt trykslange ind i/ved teltet, som så havde skyllet pælene løse, og der havde så ikke været nogen for at checke teltet lige inden forestillingen (det var sat op en uge før). Hændeligt uheld, som kan undgås med en lille anmærkning om at man lige skal checke. Alternativt kunne man også tænke, at det nok ikke skete igen. Nu har man så lavet helt nye teltregler, hvor alle telte til byfester og udlejning etc., selvom de var godkendte nu skal søge om midlertidig byggetilladelse og de skal have alle teltene beregnet af et ingeniørfirma etc. Jeg ved ikke om jeg har hele historien ret, men i hvert fald virker det voldsomt at lave så meget om, men det sker ofte, hvis det ender på forsiden af EB.

5
30. april 2015 kl. 02:34

"Den nye og dårligt kendte fare ved pillefyr er, at selve træpillerne kan udvikle kulilte, eller optage luftens ilt, så der opstår iltmangel," Citat fra artiklen Det er to helt forskellge prosesser hvor den ene udvikler en farlig gas, og den anden fjerner livsvigtig ilt. Altså: hvad slog meneskerne ihjæl: Mangel på ilt eller giftig gas (CO)

4
29. april 2015 kl. 23:18

det lyder ikke rimeligt at den giftige gasart i denne sammenhæng, skulle være kulilte (CO), Der er andre gasarter af mere komplekse typer som er mere sandsynlige.

2
29. april 2015 kl. 18:40

MAN ER NOK BEGYNDT MED DE HELT STORE REKLAMER, HER!

Men ellers; Thue har ret! ;-)

1
29. april 2015 kl. 18:30

Disse sorter er kemisk reaktive og oxiderer langsomt luftens ilt,

Jeg er ret sikker på at de ikke oxiderer luftens ilt...

Oxideret ilt ville vel være O3, dvs ozon?