Eiffeltårnet skal have vindmøller og solfanger

26. oktober 2011 kl. 09:049
Den nederste platform i det ikoniske parisiske tårn skal bygges om og blandt andet have vertikalakslede vindmøller og solfangere monteret. Desuden får gæsterne et lille gys, når en del af etagen udstyres med glasgulv.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fire vertikalakslede vindmøller, 10 m2 solfanger og et vandkraftanlæg skal skære 30 procent af Eiffeltårnets energiforbrug. Det har Paris' bystyre og Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), der driver tårnet, annonceret.

»Eiffeltårnet er symbolet for Paris og for Frankrig, og vi er nødt til at passe på dette monument - på denne store dame - så hun ældes med ynde,« sagde viceborgmester Anne Hidalgo ved præsentationen.

De grønne tiltag vil blive etableret som et led i en total ombygning af tårnets nederste etage, der begynder næste år og fortsætter frem til 2013.

Læs også: Se, hvordan Eiffeltårnet kommer til at se ud

Artiklen fortsætter efter annoncen

SETE har vedtaget en bæredygtighedsplan, som blandt andet medfører, at de nye pavilloner, der opføres på etagen 57 meter over jorden, bliver udstyret med fire solfangere på i alt 10 m2. Solfangerne skal kunne dække 50 procent af pavillonernes behov for varmt vand.

Desuden vil franskmændene placere fire vertikalakslede vindmøller på en tekniketage. Vindmøllernes beregnede årlige produktion er 8.000 kWh, men det bliver ikke den eneste elektricitetsproduktion i tårnet.

Turbiner i faldstammerne

Holdet bag renoveringen: Moatti-Rivière Architects, det Vinci-ejede entreprenørfirma Bateg og det Grontmij-ejede ingeniørfirma Ginger, vil også udnytte tårnets vvs-installationer ved at sætte turbiner i vandrør og faldstammer. Turbinerne kan ifølge ingeniørerne producere omkring 4.000 kWh/år.

Ombygningen kommer til at koste 25 millioner euro (ca. 180 mio. kr.) og vil også inkludere energibesparende LED-belysning og regnvandsopsamling til brug i etagens toiletter. På den måde kan man også spare strøm til at pumpe vand op til 1. etage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdet, der går i gang i februar næste år, inkluderer også andet end bæredygtighedstiltag. De nedslide pavilloner, der blev bygget på etagen i 1980'erne, skal rives ned og erstattes med tre nye og mere gennemsigtige bygninger. De nye pavilloner skal huse reception, et 300 personers konferencecenter, den nuværende restauran, 58 Tour Eiffel, butikker og udstillingsarealer. Desuden bliver hele etagen nu tilgængelig for kørestolsbrugere.

Gys for gæsterne

For de knap syv millioner årlige gæster bliver det mest spændende ved ombygningen formentlig, at den inderste halvanden meter af gulvet omkring åbningen i midten af etagen bliver udskiftet med 36 mm tykke glasplader. Samtidig bliver det indvendige brystværn også udskiftet med 3 meter høje glasplader, så de besøgende kan få fornemmelsen af at svæve frit 57 meter over jorden.

Tårnet og etagen vil være åben under hele ombygningen, for arbejdet vil foregå fra en midlertidig platform, der kommer til at hænge i hullet i midten af etagen.

Dokumentation

Læs pressemeddelelse fra SETE

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
29. oktober 2011 kl. 20:26

Fint med en turbine i faldstammen, men vent til 1. april! En helt anden molbohistorie kunne ses på TV2-Lorry i aften, 29.10. Køwenhawnerne har nu opfundet en metode til lagring af strøm. De vil opføre tre kæmpe havvindmøller på land ved Prøvestenen. De kan (ifølge Lorry) forsyne 15.000 husstande med strøm!

  • Altså hvis de 15.000 husstande kan undvære strøm de 100 dage, hvor det ikke blæser.
8
27. oktober 2011 kl. 20:24

Mangler der ikke noget nano og Smart Grid?

7
26. oktober 2011 kl. 22:22

Jeg skal til at have indrettet bad-WC på første sal af mit rækkehus. Jeg vil straks kontakte min VVS mand og spørge, om han kan installere en turbine i faldstammen. Lidt har vel også ret.

6
26. oktober 2011 kl. 16:32

Er der nogen der har stødt hovedet?

Det er fuldstændig vanvittigt at vandalisere Eiffeltårnet på den måde. Jeg er fuldstændig ligeglad hvor meget energi, varm luft eller fikse ideer der involveret. Eiffeltårnet er perfekt som det er og står som monumentet over fransk ingeniørkunst.

Der er vel heller ingen der kunne foreslå at Mona Lisa skal iføres dynejakke for energimæssigt at være med på moden.

5
26. oktober 2011 kl. 15:29

Lige så længe den bliver vedligehold?

Det er jo en fantastisk konstruktion, som er så let, at det næsten ikke er til at tro, og man kan regne nogle sjove tal ud omkring tårnet:

En 1 meter høj model af Eiffeltårnet ville veje 230g.

Hvis man puttede Eiffeltårnet ned i en cylinder, så ville luften i cylinderen veje mere end Eiffeltårnet.

Hvis man tog alt jernet fra Eiffeltårnet og lavede til en plade med samme grundareal som Eiffeltårnet, så ville pladen være 6cm tyk.

Det er mærkeligt det ikke blæser væk :-)

/Kristian

4
26. oktober 2011 kl. 13:30

[quote]Vi diskuterer holdbarheden af vore broer men hvor længe holder Eifeltaarnet egentlig?

Lige så længe den bliver vedligehold?[/quote]

For at sikre tårnet, males det jævnligt (hvert 5-7år, så vit jeg husker). Tårnet holder så længe der er penge til at vedligeholde det. - altås, så længe der er turister, der betaler billet for at komme op i toppen...Mon ikke det holder i mange år endnu.

3
26. oktober 2011 kl. 12:33

Lige så længe den bliver vedligehold?

Nae, det aeldres med ynde nu.

2
26. oktober 2011 kl. 10:18

Vi diskuterer holdbarheden af vore broer men hvor længe holder Eifeltaarnet egentlig?

Lige så længe den bliver vedligehold?

1
26. oktober 2011 kl. 09:27

Vi diskuterer holdbarheden af vore broer men hvor længe holder Eifeltaarnet egentlig?