Eftertragtede ingeniører skal stadig fritages fra uddannelsesloft

Selv om revisionen af uddannelsesloftet endnu ikke tager højde for, at der er stort behov for blandt andet robotingeniører og it-uddannede, vil uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) stadig undersøge problemet.

Det bekræfter hans ministerium over for Ingeniøren. Samtidig er det dog ikke så entydigt, at alle de uddannelser, der har været en del af debatten, skal undtages, påpeger ministeriet.

‘Ministeriet er stadig ved at udbore, hvad der er op og ned, herunder om de omtalte nye uddannelser har så lav ledighed, som det kræver,’ skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en mail til Ingeniøren og fortsætter:

‘Ser man f.eks. på robotteknologi, er der indikationer på, at ledigheden er høj for nyuddannede (18 pct.). Derfor er der brug for at undersøge det her nærmere.’

Uddannelser, som er populære blandt virksomhederne, skal som udgangspunkt undtages fra regeringens begrænsning af dobbeltuddannelse. Det administrerer ministeriet ved hjælp af den såkaldte positivliste, som pt. indeholder 24 uddannelser med lav ledighed.

Læs også: Søren Pind lover kulegravning af loft over ingeniørdarlings

Uddannelser, der ikke kan fremvise ledighedstal fra de seneste tre år, kan imidlertid ikke komme på positivlisten, hvorfor eksempelvis eftertragtede nye uddannelser, ikke er undtaget fra uddannelsesloftet. Det fik i januar Søren Pind til at love, at området skulle undersøges.

'Denne sag vil jeg kigge nøjere efter i sømmene,' skrev han i en mail til Ingeniøren.

'Vi skal fjerne barrierer, ikke sætte dem op, i forhold til danske virksomheder. Fører uddannelser til nok job, skal de uddannelser også være til rådighed,' fortsatte han.

Læs også: Kun én softwareingeniør-uddannelse går fri af uddannelsesloft

Ikke med i ny aftale

Ministeren fremlagde tirsdag en ny aftale om begrænsning af dobbeltuddannelser, hvor positivlisten ikke var revideret. Det skyldes ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet, at man ser revisionen af aftalen og positivlisten som to separate emner.

Aftalen tirsdag mellem Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative betyder, at uddannelsesloftet kun begrænser én i at tage en ny uddannelse de første seks år efter, man har afsluttet sin foregående uddannelse.

Det skulle ifølge aftaleparterne give mulighed for at bruge sin uddannelse i praksis før man vælger at tage en ny, hvilket skal minimere, hvad ministeren kalder ‘uddannelsesspekulation’.

»Hvis man vitterlig mener, at man har valgt forkert, får man nu mulighed for at ændre det,« sagde ministeren på pressemødet tirsdag.

Læs også: Læge læste til ingeniør: »Jeg fik evnen til at tænke smartere«

Når det ikke er en del af aftalen. skyldes det også ministerens løfte om at undersøge problemet uden en ny aftale på området, pointerer Socialdemokraternes ordfører på området, Mette Reissmann.

»Vi har ikke diskuteret det, så jeg kender ikke til status, men jeg forventer, at der bliver set på det og taget hånd om det,« siger hun og fortsætter.

»Vi er selvfølgelig opmærksomme på problemet, men jeg har tillid til, at ministeriet tager sig af sagen, som de har lovet.«

Nogenlunde samme besked kommer fra Venstres ordfører Jakob Engel-Schmidt, der dog mener, at emnet har været diskuteret under forhandlingerne.

»Det er blevet diskuteret og vi er optagede af at løse problemet,« siger han og peger på, at arbejdet nu ligger i at finde en løsning, der kan sameksistere med de principper, parterne har lavet for positivlisten.

Ministeriet åbner dog for, at udvidelsen af positivlisten kan blive påvirket af, at uddannelsesloftet nu er ændret.

‘Vi vurderer behovet i lyset af den markante ændring af ordningen, der blev annonceret forleden, hvor alle jo nu kan tage en ny uddannelse efter 6 år, hvis de kan klare adgangskravene’ hedder det i mailen fra ministeriet.

Minister skal uddybe på samråd

Også oppositionen peger på, at positivlisten bør tilpasses. SF’s ordfører på området, Jacob Mark, har derfor bedt ministeren redegøre for sine planer på et samråd i folketingets uddannelses- og forskningsudvalg i næste uge.

Her har Jacob Mark brugt Ingeniørens artikler om emnet som afsæt til at lade ministeren fremlægge en løsning:

‘Hvordan vil ministeren sikre, at alle uddannelser med høj efterspørgsel bliver undtaget for begrænsning af dobbeltuddannelse, som det f.eks. fremgår af artiklen 'Søren Pind lover kulegravning af loft over ingeniørdarlings', Ingeniøren den 11. januar 2017?’ lyder et af hans tre spørgsmål til samrådet.

Derudover vil Jacob Mark blandt andet gerne vide, om uddannelsesloftet vil føre til mere administration på uddannelserne.

Opdateret 3/2: Det fremgik tidligere af artiklen, at Søren Pind vil løse problemet. Uddannelsesministeriet påpeger, at ministeren blot har lovet at se på problemet. Som det fremgår ovenfor forventer ordførerne for V og S dog begge, at problemet bliver løst.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Lad os antage, at en nybagt student står og skal vælge mellem to uddannelser A og B, som hun er interesseret i. A er undtaget fra loftet, men det er B ikke. Hvis hun vælger A, afskærer hun sig fra senere at tage B også, men hvis hun vælger B, kan hun senere tage A. Derfor er det logiske valg, at hun vælger B, altså den uddannelse, der ikke er undtaget.

Dermed kan undtagelserne betyde, at færre studerende tager de undtagne fag som første valg -- for det begrænser deres senere muligheder. Det er endvidere ikke logisk, at rækkefølgen i hvilken man gør noget, skal have betydning for, om det er tilladt.

Allerhelst så jeg loftet hen hvor peberet gror, men ellers er følgende alternative undtagelsesregel en mulighed: Du kan tage så mange uddannelser, du vil, og i den rækkefølge, du vil, men alle på nær en af dem skal være undtaget fra uddannelsesloftet.

Så du kan f.eks. godt starte med en af de undtagne uddannelser, og derefter tage en af dem, der er ramt af loftet, lige så vel som omvendt.

  • 1
  • 0

Allerhelst så jeg loftet hen hvor peberet gror, men ellers er følgende alternative undtagelsesregel en mulighed: Du kan tage så mange uddannelser, du vil, og i den rækkefølge, du vil, men alle på nær en af dem skal være undtaget fra uddannelsesloftet

Enig i, at loftet burde hen hvor peberet gror (*). Problemet med undtagelseslisten er, at hvis den skal give nogen form for mening, så må den være dynamisk efterhånden som muligheder og efterspørgsel ændrer sig. Hvis en uddannelse tager mellem fem og seks år, så er der en reel risiko for, at man som ungt menneske træffer et taktisk studievalg ud fra en liste, der så er ændret når man når frem, har brugt måske et par år i branchen og erkendt, at det nok ikke var et match skabt i himlen.

/Bo

(*) trods dette står jeg stadig ved, at jeg synes, at politikerne skal have (lidt) ros for trods alt at have indset, at det var noget bras - også selv om de så erstatter det af noget lidt mindre slemt bras. Som der så smukt står i Lukas-evangeliet 15,7: "Jeg siger eder: Saaledes skal der være Glæde i Himmelen over een Synder, som omvender sig, mere end over ni og halvfemsindstyve retfærdige, som ikke trænge til Omvendelse"

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten