Efterlysning: Hvem har en jetmotor til en Me262?

4. februar 2018 kl. 16:0022
Efterlysning: Hvem har en jetmotor til en Me262?
Grafik: Lars Refn Illustration: MI grafik.
Ugens flyteknikhistoriske
Artiklen er ældre end 30 dage

Mange af vore (tilsammen) alvidende læsere vil erindre, at teknikumingeniørernes daværende forening, Ingeniør-Sammenslutningen, indtil fusionen med Dansk Ingeniørforening residerede i en historisk bygning i København. Den var beliggende lige over for Christiansborg på adressen Ved Stranden 18, dengang kaldet ‘Domus Technica’.

Men kan nogen af jer også erindre noget om en flymotor i kælderetagen og hvad der blev af den, spørger vor læser på Frederiksberg:

MESSERSCHMITT Me 262 var et af verdens første jetdrevne fly. Illustration: Wolfgang Falch.

HUSKER I, at en sådan en Jumo 004 turbojet motor til Messerschmitt Me 262 stod udstillet i I-S’ underetage? Foto: Smithsonian Illustration: Smithsonian.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hej Lynch.

Er der plads til en lille efterlysning på Bagsiden? Det drejer sig om, at der angiveligt skulle have været udstillet en motor i underetagen i det tidligere Domus Technica.

Motoren skulle stamme fra et tysk Messerschmitt Me 262, et af verden første jetdrevne fly, som styrtede i havet ud for Handermelle ca. 10 km fra Nysted på Lolland den 9. marts 1945.

Min interesse i sagen er en generel livslang interesse i flyhistorie og i den forbindelse er jeg med i et netværk, hvor vi hjælper hinanden med diverse oplysninger. Jeg arbejder også som frivillig i gruppen for flydokumentation på Danmarks Tekniske Museum, hvor vi ofte får henvendelser om diverse fly-relaterede spørgsmål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet her er stillet af en østrigsk flyentusiast, Wolfgang Falch, som har genopbygget en Me 262. Han har tidlgiere været i Danmark og har, med tilladelse, bjærget dele fra nedstyrtede fly ud for Vestkysten. Messerschmitt Me 262 er et relativt ikonisk fly, og i et sådant arbejde mangler tit originale dele, som man enten må købe, hvis de findes, eller man bytter med andre.

Hvis historien er sand, hvordan er motoren så havnet hos Ingeniør-Sammenslutningen? Og hvorfor var den udstillet? Var det fordi, det var en af de første jetmotorer? Hvad skete der med motoren, efter at Domus Technica blev solgt?

Ingeniørens bagside

Illustration: MI Grafik.

Bagsiden er avisens mangeårige skæve tilgang til teknologiens verden. Skriv til Lynch om sære og uforklarlige ting fra teknikkens overdrev. Og følg Lynch på Ingeniørens Backsite på Facebook, hvor der er livlig debat.

Jeg har søgt på de sædvanlige kilder, som vi bruger, men uden held, ud over at have fået bekræftet, at piloten ligger begravet på Vestre Kirkegård.

Og det er her, Bagsiden måske kan hjælpe, eventuelt gennem ingeniører, som havde deres daglige gang i Domus Technica eller var involveret i flytningen.

Læsere med relevante oplysninger er velkomne til at kontakte mig på mail: mogejens@mail.dk – eller telefon: 2674 1517.

Med venlig hilsen

Mogens Jensen

– – –

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det her er godt nok et ret langt skud i tågen, men det skal blive interessant at se, om der er gevinst.

For at hjælpe på erindringen har jeg på Smithsonians website fundet et billede af Me 262’s jetmotor, som var en Jumo 004 fra Junkers. Var det sådan en, I husker, I har set i Domus Technica?

Ja, hagekorset på haleroret herover vækker ubehagelige følelser hos især ældre læsere – også hos mig. Dog er teknikken i flyet jo i sig selv neutral ...

/Lynch

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
6. februar 2018 kl. 17:27

......var det værd at kontakte Messerschmitt-Bölkow-Blohm der absoberede Junkers hvorefter navnet forsvandt. Det kunne være at de måske vidste hvor der var en at finde.

20
6. februar 2018 kl. 14:00

Her kan man se, hvad de andre mener:

"Hvor stammer hagekorset fra?

De fleste associerer Hitler og nazismens grusomheder når de ser et hagekors, eller swastika, som det også benævnes. Og de fleste tror, at det derfor er af nyere dato.

Men swastikaet daterer sig flere tusinde år tilbage! Oprindeligt blev det altid forbundet med noget positivt, f.x. tegn for den livgivende sol.

De første eksempler på anvendelsen af swastikaet er blevet fundet i Pakistan og stammer fra 3000 år før Kristi fødsel.

Swastikaet blev også, før Kristi fødsel, brugt i Kina (hvor tegnet betød evigheden), Indien, Japan og Middelhavslandene. I middelalderens Japan var det et tegn for enormt held og beskyttelse mod alt ondt.

I Norden fremkom swastikaet først efter Kr. og kun på enkelte runestene. Den kendte Thors Hammer menes faktisk at være en afledning af hagekorset.

Hitlers hagekors er altså kun en parentes (om end grufuld) i swastikaets særdeles lange historie."

16
5. februar 2018 kl. 22:50

Maciej Szeliga

Nu skrev jeg også:

Hvad så med at bygge den selv? Der er nok af tegninger til det [...]

Det kommer an på hvilken tilgang man har til det. Hvis det er et fly, der skal i luften og man samtidigt skal måde på jetmotoren, hvor meget den bruger, så er det i orden med at bruge nogen nye materialer til, at bygge en ældre motor.

15
5. februar 2018 kl. 18:31

Findes på siderne af elefanterne i Carlsbergs elefantport og på siderne af tårnet til Jesuskirken i Valby begge bygget af brygger Carl Jacobsen. Kirken og tårnet er bygget henholdsvis 2 og 6 år efter Hitlers fødsel, så Carl Jacobsen kan ikke klandres for anvende soltegnet i sine varemærker og bygninger.

14
5. februar 2018 kl. 14:20

Jo, det er skam et hagekors, men det blev utydelig i gengivelsen i avisen.

13
5. februar 2018 kl. 11:02

forståeligt nok...hvis det altså var et hagekors!

Hvis det er et museums eksemplar så er det af helt naturlige årsager et hagekors, som i øvrig - før Hitler shanghajede det - var et ganske udbredt symbol.

Er det derimod replikaen så optræder den med forsk. bemaling af haleror afh. hvor den er.

12
5. februar 2018 kl. 10:18

...jf. Wikipedia skete fusionen pr. 1. januar 1995 - var motoren der på det tidspunkt (det er ikke så længe siden og den er ikke sådan at overse) ?

10
4. februar 2018 kl. 22:37

Hvad så med at bygge den selv? Der er nok af tegninger til det og metallerne er langt stærkere nu end dengang.

9
4. februar 2018 kl. 21:19

En af mine venner bekræfter at have set en jetmotor i Domus Technica, men han mener ikke den lignede en der havde været i vandet. Motoren fra kælderen på DTU, hvis den er den samme som jeg så i Maskinelementer, var givetvis en Allison J35, som nok har siddet i en af flyvevåbnets F-84 Thunderjet.

6
4. februar 2018 kl. 20:34

Ser nymalet ud ,så er hage korset ægte?

5
4. februar 2018 kl. 18:55

HHH puds dine briller og kig på halen - der er et sort hagekors der er let sløret af camouflagen. ;-)

M

4
4. februar 2018 kl. 18:26

Der var sør'me et billede af jetmotoren fra DtH i et gammelt fotoalbum og hukommelsen har svigtet mig. Hvis ellers debatsystemet makker ret, så skulle billedet kunne ses her, via Facebook. Det er en aksial kompressor, men jeg har ikke lige kunne finde et match - heller ikke Jumo 004 eller BMW 003.

2
4. februar 2018 kl. 17:45

I Afdelingen for Maskinelementer, tror jeg det hed, stod der ganske vist en jetmotor, dengang jeg startede på DtH i 1988. Men det var en centrifugal-kompressor-model (Whittle-design) og helt sikkert ikke en Jumo, som jo er aksial. Jeg erindrer dog ikke om det var en britisk eller en licensfremstillet amerikansk. Motoren kan have været fra en Gloster Meteor eller en T-33, som begge har været brugt af Flyvevåbnet. Der var andre interessante motorer for flyentusiaster - blandt andet en Jumo 205 dieselflymotor og en stjernemotor. I dag kan jeg kun ærgre mig over, at jeg ikke fik kigget nærmere på det hele, men Jumo'en, med dens 6 cylindre, 2 krumtappe og 12 stempler med parvis fælles forbrændingskammer, fik vi lov til at adskille i hoveddele og samle igen, så den glemmer jeg ikke. Jeg har også en del billeder (og dias) fra den tid. En tilsvarende motor findes på Teknisk Museum og på Egeskov Slots Veteranmuseum. Det ville unægteligt være lidt af et scoop, hvis der findes en Jumo 004 på dansk jord - den gad jeg overordentligt gerne at se :-) Der var adskillige Arado Ar 234 i Danmark ved befrielsen, så det er ikke utænkeligt, at der også har været et lager af Jumo 004-motorer.

Mvh. /Uffe

1
4. februar 2018 kl. 16:08

Jeg har et svagt minde om at være blevet vist en Jetmotor fra krigens tid i en af de underjordiske gange på DTU engang i sluthalvfemserne. Kunne det have været den? Andre der kan af eller bekræfte?