Efterlysning: Har du skiftet job efter du fyldte 60?

Ingeniøren sætter fokus på, hvordan det er at skifte job i en moden alder. Derfor vil vi meget gerne høre fra dig, hvis du er ingeniør og har skiftet job efter du fyldte 60. Send en mail til journalist Lene Wessel, lw@ing.dk, med fakta om jobskiftet og gerne et telefonnummer, hvor du kan nås i dagtimerne.

I første omgang bruger vi kun dine oplysninger som baggrundsinformation. Hvis vi vælger at bringe personlige oplysninger om dig og dit jobskifte i en artikel, tager vi kontakt med dig inden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Næh, for hvis du ikke søger kan du ikke få dagpenge, ja, ikke engang få kontanthjælp.

Men hvis du er fyldt 60 og har sørget for at betale dine efterlønsbidrag, så kan du selvfølgelig gå på efterløn i stedet ...

 • 0
 • 0

Det er da den mest deprimerende udmelding jeg længe har hørt fra et veluddannet menneske.

Man lærer sålænge man lever og man kan lære fra sig lige så længe, det der bliver større med alderen er det erfaringsgrundlag man kan bruge som en hjælp til at få arbejdet til at glide bedre. Ulempen er selvfølgelig at man er nødt til at være åben overfor andre menneskers ideer og tanker og det kan vel knibe lidt når man når en højere alder og tror man ved alt.

 • 0
 • 0

kunne deltage i slaget om Berlin og bekæmpe russiske kampvogne med Panzerfaust antitankvåben - så kan de den undehuleme også passe et arbejde - og skifte arbejde. I 2011 har en 60 årig det sikkert statistisk helbredsmæssigt som en 50 årig i 45, så meget destro mere må det være en resource. Seniorene skal dog ikke arbejde for lønnens eller os andres skyld - men ene og alene for deres egen egoistiske fornøjelses skyld.

Det er vel ikke lovpligtigt at sætte sig i lænestolen og vente på bedemanden bare fordi man evt. er fyldt 67 ?

Hvis man bare har lidt passion i sit virke - så vil man slet ikke ønske at stoppe. Hvad med istedet at starte noget nyt ? Hvis man ikke har passion - så gør det ikke den store forskel om man er levende, og aktiv - eller død og inaktiv.

Hvis det er arbejdsmarkedet der udelukker seniorerne - så skulle de ha klø. På en eller anden måde. Den mængde viden og erfaring og sund fornuft der gemmer sig i de 60 plus årige ingeniører er ganske stor. Skal den resource bortøsles ?

Passivitet er meget farligt. Hvis passionen er rejser eller bøger eller noget anden - så er det der man skal bruge sin tid. Men er projekterne ikke færdige når man er 60, er der inden grund til at stoppe der.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Hvis mænd på tres kunne deltage i slaget om Berlin og bekæmpe russiske kampvogne med Panzerfaust antitankvåben - så kan de den undehuleme også passe et arbejde - og skifte arbejde.

Uden at virke så dramatisk som dit eksempel så tror jeg at vi er mange omkring de 60 som dagligt udkæmper tabte slag og kunne føle trang til at flygte.

 • Hvis man tvinges til at skifte skyldes det som regel at det går skidt på ens arbejdsplads eller ligefrem at den er lukket, og det kan således være en lang kamp der blev tabt.
 • Nogle af os mærker at de ikke fysisk er helt på toppen mere, har svært ved at følge med yngre kolleger, og er måske ikke meget bevendt efter arbejdsdagen?
 • Endelig kan man måske have svært ved at følge med og engagere sig hvis omgivelserne er grebet af nutidens forandringspanik hvor en ældre måske kan blive præsenteret for løsninger som han har set fejle før?

Jeg tror sagtens at det kan gå hen og blive et projekt i sig selv at holde modet oppe i de sidste år af ens arbejdsliv!

 • 0
 • 0

Hvis det er arbejdsmarkedet der udelukker seniorerne - så skulle de ha klø. På en eller anden måde. Den mængde viden og erfaring og sund fornuft der gemmer sig i de 60 plus årige ingeniører er ganske stor. Skal den resource bortøsles ? Peter Madsen

Det er i høj grad arbejdsmarkedet der udelukker seniorerne, og det er skam ingenlunde ualmindeligt at ufaglærte, der har arbejdet på samme arbejdsplads i 35 år, siden de gik ud af 10. klasse eller 3. real, modtager en fyreseddel et halvt års tid inden de fylder 53. Med et halvt års varsel og tre måneders ekstra løn. Så vil de kunne nå at fylder 55 inden de ryger ud af dagpengesystemet og hvis de har betalt efterløns-bidrag være omfattet af seniorjob-ordningen indtil de fylder 60 og kan derefter overgå til efterløn.

Har de ikke betalt efterløns-bidrag ryger de ud af dagpengesystemet efter nu to år, og har de i tiltro til at de ville kunne fortsætte i deres faste job indtil de når pensionsalderen ikke været medlem af a-kasse, kan de naturligvis slet ikke få dagpenge. Så skal eventuel rørlig formue først bruges, derefter skal eventuel pensionsopsparing hæves til forbrug, og eventuel ejerbolig belånes maksimalt, også til forbrug, inden de kan få kontanthjælp på for enlige 60% af dagpenge-max, indtil de pensionsalderen. Da de naturligvis ikke kan betale de lånte penge tilbage ryger hjemmet på tvangsauktion, og vedkommende kan flytte til en køjeseng på Mændenes Hjem, med et styk privat kommode. Indtil kommunen måtte finde en tilstrækkelig billig lejlighed i det sociale boligbyggeri, som Mjølnerparken, Tingbjerg, Voldsmosen eller Gellerupparken.

Er de gift er der gensidig forsørgelsespligt, og selv om de bor sammen med en anden har det konsekvenser for ydelsen.

Reelt står arbejdsmarkedet nemlig ikke til rådighed for seniorer, og det gælder helt ned til 52-53 års alderen, i hvert fald ikke hvis de pågældende er lavt uddannede.

Selv er jeg dog akademiker, cand.scient. i datalogi og engelsk, lige som jeg har sørget for at være medlem af a-kasse med ret til efterløn ved det fyldte 60 år, men det er jo ikke alle der har været lige forudseende.

 • 0
 • 0

Aha - og det er så den velfærdsstat som koster de fleste i arbejde rundt halvdelen af deres løn. Det er måske ikke det bedste tilbud i verden. Indlægget herover overraskede mig meget. Jeg var faktisk ikke klar over fakta.

Jeg anbefaler ingen at være lavtuddannede lønmodtagere, og anbefaler alle at være højtuddannede selvstændige. Faktisk vil jeg ikke anbefale nogen at være lønmodtagere.

Det er måske ikke så yndigt et land.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Da min mentor blev min chef var han over 60 og var lige stoppet i jobbet som NASA's Chief Pilot ved Dryden. Det forhindrede ham ikke i at flyve Eurofighter og Gripen men jeg arbejdede for ham. Da han forlod os blev han instruktør ved en testpilotskole i Californien, hvor han både fløj helikoptere og småfly - der er fomodentlig nogle læsere, der kender ham i den rolle. I mens arbejdede han - og arbejder stadig - her i Europa som konsulent på mange sjove projekter. Nu er han pænt over 70 og flyver Predators, som er et ubemandet fly.

I min branche er der masser af disse modne mennesker med en kolosal energi, lyst til formidling og en viden, som vi ikke kan undvære. Hvorfor? Fordi flyudvikling mest er evolutionær - heldigvis med nogle herlige revolutionære bursts nu og da - og det velvalgte råd en sådan herre kan give har jeg ret ofte erfaret var det der førte til succes i stedet for fiasko. Det sidste vil vi ikke, fordi så kommer vi på forsiden af aviserne og risikere at slå en kollega ihjel. Det pres mangler muligvis i andre brancher, hvor den manglende overlevering af viden "højst" fører til røde tal på bundlinjen.

Men det ændrer stadig ikke på, at det er tragisk at al den viden går tabt for eftertiden.

 • 0
 • 0

I et vist omfang synes problemet at bunde i at chefer ikke bryder sig om at have underordnede der kunne være deres far, eller endda deres farfar ... så hellere få dem ud af vagten.

Men på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet kan professorerne nu sagtens fortsætte efter at de er blevet tvunget pensioneret på deres 70 års fødselsdag (er den regel i øvrigt ikke for få år siden blevet afskaffet?). Således kan Peter Naur, der er midt i 80erne, og hans gamle elev Jakob Krarup, der er i begyndelsen af 70erne, i dag dele et kontor på DIKU, begge som »professor emeritus«. De arbejder stadig og udgiver jævnligt forskningsresultater i artikel- og bogform.

 • 0
 • 0

En meget relevant og aktuel efterlysning. Trods de udmærkede kommentarer er der åbenbart ikke nogen over 60 som har skiftet job?

 • 0
 • 0

Men hvis du er fyldt 60 og har sørget for at betale dine efterlønsbidrag, så kan du selvfølgelig gå på efterløn i stedet ...

Du vil nok opdage, at du i praksis skal være fyldt 62 år, hvis ikke det hele skal gå op i modregning i efterlønnen.

Lars :)

PS! Men det er vel det helt centrale krav til en verden uden efterløn - at alle over 50, der kan og vil arbejde, også med rimelig sikkerhed vil kunne få et arbejde. Det er mere end usikkert, som det er nu - både privat og i det offentlige.

 • 0
 • 0

[quote]Men hvis du er fyldt 60 og har sørget for at betale dine efterlønsbidrag, så kan du selvfølgelig gå på efterløn i stedet ...

Du vil nok opdage, at du i praksis skal være fyldt 62 år, hvis ikke det hele skal gå op i modregning i efterlønnen.

Lars :) [/quote]

Det kommer nu helt an på hvor meget der er sparet op til pension. I øvrigt er udgangspunktet i høj grad en person der mister jobbet i 53-års alderen, eller senere, og simpelthen ikke kan finde et nyt job.

Er han fyldt 60 men ikke 62 har vedkommende stort set ikke andet valg end at gå på efterløn, når han falder for den 2-årige dagpengeperiode, uanset eventuel modregning af optjent pension. Og er han stadig i 50'erne vil han i alderen 55-59 år kunne komme i seniorjob-ordningen, hvis han når han fylder 60 vil kunne få efterløn. På sin 60 års fødselsdag må han så gå på netop efterløn.

Jeg må dog indrømme at jeg ikke har fuldt ud overblik over reglerne for modregning - kan den komme på 100% af efterlønnen?

 • 0
 • 0

Det er nok væsentligt mere relevant og vil utvivlsomt også give flere svar om efterlysningen gik på:

Gik du på efterløn da du blev 60 år og hvorfor? Frivilligt?? eller mobbet ud?? eller fordelagtig aftrædelsesordning?? eller bare fyret??

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten