Efterbehandling af vindmøllevinger gav syge medarbejdere

Over de seneste ti år har Arbejdsskadestyrelsen i 64 sager afgjort, at medarbejdere hos Siemens Wind Power er blevet syge med eksem, astma og bylder, efter at have arbejdet med farlige kemikalier i forbindelse med produktion af vindmøllevinger.

Ud af de 64 kronisk syge medarbejdere hos Siemens Wind Power var langt over halvdelen beskæftiget med at efterbehandle vindmøllevinger.

Af en opgørelse, som dr.dk står bag, fremgår det, at det var arbejdsprocesser som reparation, slibning og spartling af de færdige møller, der betød, at medarbejderne kom i kontakt med de miljøfarlige stoffer epoxy, der kan give en voldsom eksem. Seks af medarbejderne har også fået anerkendt en arbejdsskade i forbindelse med brugen af isocyanat.

Læs også: LM Windpower halverer mængden af styren i produktionen

Tim Kristensen, der er en af de personer, hvis sag bliver refereret med navn, sleb på møllevingerne og kom dermed i kontakt med uhærdet epoxy og slibestøv.

I 2008, altså i den periode flere af sagerne stammer fra, var Ingeniøren på besøg på vingefabrikken i Aalborg. Her blev der fortalt om, hvordan Siemens, i modsætning til de øvrige vingefabrikanter, støbte vinger i ét stykke og i en lukket proces.

Uhærdet epoxy i vingen

Processen går ud på, at glasfibervæv lægges i bunden af en vingeform, og ind imellem vævet lægges tynde balsa-træplader. Oven på disse lag lægges en kerne af skum indpakket i plastic. Oven på denne kerne lægges igen træ og glasfibervæv med en vingeform oven på. De to forme spændes godt sammen, og luften pumpes ud i en proces, hvor epoxy suges ind.

Søren Kringelholt Nielsen, der på det tidspunkt var chef for vingeproduktionen, forklarede, at en af de store udfordringer ved processen var at sikre, at epoxyen når helt ud i alle dele af vingen.

Læs også: Ny styren-advarsel ændrer ikke LM Wind Powers produktion

Efter støbningen af vingen skal den slibes og males.

I flere af de sager, som dr.dk har undersøgt, bliver det beskrevet, at eksem og allergi er fremkommet, efter at vedkommende har arbejdet med flydende epoxy eller været i kontakt med uhærdet epoxy.

Siemens har i forbindelse med DR-indslaget 'Syg af Siemens' erkendt, at produktionen af vindmøllevinger i perioden 2003-2011 foregik uden den korrekte dispensation fra Arbejdstilsynet i forbindelse med isocyanat. Ifølge en udtalelse fra Siemens var man ikke klar over, at arbejdet krævede en dispensation.

LM Wind Power med for meget styren

Det er ikke første gang, en vingeproducent får kritik for arbejdsmiljøet. I 2011 var det LM Wind Power, som var udsat for en hård kritik på grund af for høje koncentrationer af stoffet styren i produktionen.

Styren er mistænkt for at skade hjernen, give lungesygdomme samt øge risikoen for kræft. I perioden 1995-2010 fik virksomheden 37 påbud fra Arbejdstilsynet vedrørende styren.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

1995-2010 fik virksomheden 37 påbud fra Arbejdstilsynet vedrørende styren. Det lyder som om Siemens bevist har undladt at få de fornødne dispensationer / rettet sig efter Arbejdstilsynet påbud. Det er meget overraskende at Tyske Siemens overtræder gældende lov her i DK. Bliver det fælleskassen der kommer til at betale direkte og indirekte omkostninger for alle de der er blevet syge af epoxy og styren ? Hvis man ikke allerede kan sende regningen videre Siemens bør loven laves om efter min mening ?

 • 1
 • 3

Sagerne om giftigt arbejdsmiljø og glasfiber i det hele taget går langt tilbage.

Erfaringen er at det er nødvendigt med god faglig organisering også på de lidt mindre produktionssteder, fordi det ellers er vanskeligt at opbygge den lokale sikkerhedsorganisation. Man skal ikke overlade sin sikkerhed i hænderne på direktionen alene.

lidt flere link http://www.avisen.dk/forgiftede-ansatte-ha...

https://ing.dk/artikel/vestas-kvittede-gif...

http://www.i-bar.dk/media/2827546/allergiv...

http://www.co2action.dk/doks/CO2action_Spo...

 • 2
 • 0

Hvordan mener du da, at 37 påbud til LM vedrørende styren skal forpligte Siemens i deres brug af epoxy?

Ups min fejl . Jeg havde overset at det var LM den nederste afsnit handle om. Har dog tænkt om Vestas / Vestas leverandør har samme problem. Det har de så :o(

Det her kan jo ødelægge vindmølleindustriens renomme hvis de ikke får styr på det her i fart. Det er jo helt uholdbart at have en produktionsform som skader medarbejderene !

 • 5
 • 0

Det lyder ikke som om de ansatte har haft de lovpligtige Epoxy kurser samt den hvor der er helbredsmæssige krav, for at deltage i kurset.

Der er ellers kurser og uddannelser nok, for ansatte i vindmølleindustrien! Ca. 40 uger får jeg hurtigt talt op.

 • 0
 • 1

at det ikke er arbejdere på et A-kraftværk, der er blevet syge, for så havde vi da haft balladen - - -

 • sagde han så - og løb i flyverskjul (igen) ;o)

mvh Flemming

 • 2
 • 9

Ups min fejl . Jeg havde overset at det var LM den nederste afsnit handle om. Har dog tænkt om Vestas / Vestas leverandør har samme problem. Det har de så :o(

Hvordan når du til den konklusion? Mig bekendt laver Vestas deres vinger selv og Vestas bruger en fuldstændig anderledes process ift. i hvert fald Siemens. Vestas vinger kommer ud af formen med den endelige hvide overflade, mens Siemens er rå glasfiber som senere efterbehandles/males (man møder ofte de umalende Siemensvinger på e45).

Uanset. Træls situation for de ramte.

 • 4
 • 0

"Grøn energi" har da helt klart også sine ulemper.

Men måske er det mere acceptabelt at komme til skade på en grøn måde, forstå det hvem der kan.

 • 3
 • 4

det har åbenbart været Arbejdstilsynets rationale(?), da man først (2010) negligerede, at firmaet løj vedr. en ikke-eksisterende dispensation, for efterfølgende at ile med at levere en sådan samt rutinemæssigt forlængede den,

"Siemens Wind Power har nemlig i fire år haft en kronesmiley. Den har de fået af andre certificerede private virksomheder, som vurderer, de har gjort en ekstraordinær indsats for at sikre et godt arbejdsmiljø. Kronesmileyen betyder samtidig, at Arbejdstilsynet kun i særlige tilfælde fører tilsyn med virksomheden." http://www.dr.dk/nyheder/indland/siemens-f...

 • 2
 • 0

@ Bjørn

"Jeg konstaterer blot, at LM i samme periode havde problemer med styren - som (og det kunne jeg naturligvis godt have tilføjet) bliver brugt når man arbejder med polyester som LM gør det.

Jeg reagerede på henvisningen til styren.......selv om der var tale om skader forvoldt af epoxy og isocyanat hos Siemens og ikke hos LM.

 • 1
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten