Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Efterårets løvfald giver Odense Letbane glatte skinner og driftsproblemer

PLUS.
Efteråret giver Odense Letbane problemer med forsinkelser og aflyste toge, da nedfaldne blade gør skinnerne glatte. Illustration: Odense Letbane

Odense Letbane kører ind i sit første efterår, hvor nye udfordringer venter i form af nedfaldne blade på skinner.

Skinnerne bliver for glatte.

»Når blade falder af trænerne og lægger sig i letbanesporet, bliver skinnerne glatte, og toget får sværere ved at bremse og accelerere,« siger Odense Letbanes drifts- og vedligeholdelseschef, Søren Thrane i en pressemeddelelse.

Bremse- og accelerationsproblemerne giver flere forsinkelser og aflyste tog. Søren Thrane siger, at i visse tilfælde bryder toget ned og må tages ud af drift.

Driftsproblemerne går ud over passagererne i form af længere ventetid, og letbanen har også svært ved at informere selve passagererne om forsinkelserne.

»Stationernes højtalersystemer fungerer endnu ikke optimalt. Derfor har vi ikke altid mulighed for at oplyse ventende passagerer om driftsforstyrrelser – hvilket naturligvis er ekstra uheldigt,« siger Søren Thrane.

Odense Letbane har allerede taget forskellige tiltag i brug, som blandt andet er at rense skinnerne systematisk for blade og sprøjte sand på skinnerne for at give hjulene bedre greb.

»Sand på skinner er en dårlig idé«

I oktober skrev Ingeniøren også om letbanens problemer med glatte skinner.

Dengang var årsagen en oversmøring af letbanens kurve, der skulle reducere hvinende lyde, når toget skal køre gennem skarpe sving også kendt som ‘kurveskrig’.

Odense Letbane har siden begyndelsen bakset med alt for høje støjniveauer på grund af kurveskrig og brummen fra ujævnheder på skinner og hjul. Derfor får det også ekspert i jernbaner og togmateriel, Kristian Madsen, til at tvivle på, om sand på skinnerne er god løsning mod løvfald.

»Man skal huske på, at man bremser de samme steder hver eneste gang, hvilket får trykket sandkorn ned i skinnerne, som er i stand til at lave mærker på skinnerne,« siger han, som tidligere har arbejdet med jernbaneinfrastruktur hos DSB og Banedanmark.

»Jeg synes, det er en dårlig ide, når man i forvejen slås med naboen. Så skal man ikke bruge et produkt, som kan forværre ting.«

Kristian Madsen siger, at sandet virker på togenes bremse- og accelerationsproblemer, men det vil ikke hjælpe på letbanens støjproblemer, hvilket fynboer, der bor tæt på banen, klager over.

Derfor mener han, at det er mere en ‘her og nu’-løsning på et tilbagevendende problem.

Søren Thrane fra Odense Letbane forklarer i pressemeddelelsen, at letbanen stadig befinder sig i en indkøringsfase, og der er en række tekniske forhold, som de endnu mangler at finde den rette løsning på.

Løvfald påvirker også Aarhus Letbane, som har brugt en særlig geléblanding og en rensemaskine med stålbørster og støvsuger, som skal fjerne bladene.

Emner : Letbane
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det kun mig der sidder med en fornemmelse af, at Odense Letbane ikke spørger Aarhus Letbane om gode råd til driften? Det er såden lidt som om, de insisterer på selv at genopfinde den dybe tallerken. Hvis der skulle komme en tilsvarende letbane som næste ring i København, så bør det skrives ind i aftalen - at man forventer de spørger de andre om råd. Det går efterhånden ret godt med driften i Aarhus ....

  • 12
  • 0

Altså når det kommer til rengøring er husmorrådet at det er lettere at holde rent end at gøre rent. Der kører tog på skinnerne hele tiden - kunne man ikke montere børster eller lignende som hele tiden fejer lidt blade til siden på selve toget? Det kunne være en udskiftelig del som monteres i løvfaldssæson.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten