IDA-valg Spillet om magten er i gang
Af Lene Wessel
lw@ing.dk
Får den nuværende IDA-formand, Thomas Damkjær Petersen, lov til at fortsætte på sin post? Det er et spørgsmål, de politiske lister i IDA er meget optaget af i disse dage.
Som sagerne står nu, tyder alt på, at svaret bliver ja. Men den endelige afgørelse falder måske noget senere, end der var lagt op til, da listeførerne samledes tirsdag aften i denne uge.
Inden mødet havde de 13 lister, der er valgt til repræsentantskabet, modtaget en konstitueringsaftale, som syv lister med tilsammen 38 medlemmer står bag. Dermed var det nødvendige flertal på mindst 33 sikret. Men i stedet for at diskutere flertallets aftale havde mindretallet taget sit eget udkast med.
Mindretallet består af valgets helt store vinder, listen Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse, som sikrede sig ni mandater, samt Senioringeniørlisten, Lederlisten, Private Ingeniører – pi, Familielisten og Selvstændige Ingeniørers Liste. De har tilsammen 27 mandater.
Hensigten med udkastet var ifølge Juliane Marie Neiiendam, listefører for Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse, at sikre, at listerne får den indflydelse i IDA, som deres mandater berettiger til:
»Alle vores medlemmer skal repræsenteres, og dem, der har stemt på vores lister, skal også have indflydelse i IDA. Det gælder om at bringe alle kompetencer i spil. Den aftale, Fagforeningslisten kom med, havde ikke tænkte alle medlemmer med, og det, synes vi, er vigtigt.«
Ny aftale forberedes
Knap så begejstret for tirsdagens møde er Søren Vang Fischer, listefører for Yngrelisten:
»Det gik meget skidt. Jeg havde håbet på, at vi kunne lave en bred konstituering bag vores forslag. Det var et færdigt udkast, hvor vi havde fundet et flertal. Men derfra og til at sige, at vi har udelukket andre; det er lidt voldsomt.«
Søren Vang Fischer er i dag næstformand i IDA og flertallets kandidat til at fortsætte på posten. Selvom det ærgrer ham gevaldigt, at aftalen ikke faldt på plads tirsdag, har han dog påtaget sig opgaven med at skrue en konstitueringsaftale på plads, der bygger på input fra begge fløje.
Konstitueringsaftalen udstikker IDAs politiske retning for de kommende tre år og kan være mere eller mindre detaljeret. Derudover indeholder dokumentet en oversigt over, hvem der skal sidde i forretningsudvalg, hovedbestyrelse, være formand for Ansattes Råd og have plads i de politiske udvalg.
Formandskabet hersker der dog ingen tvivl om nu, understreger Søren Vang Fischer:
»Hvis ikke Thomas og jeg fortsætter, er der nogen, der hopper fra en aftale. Det er set i kommunalpolitik, men jeg håber, IDA er bedre end det.«
IDA-formand Thomas Damkjær Petersen går da også stadig væk efter at fortsætte med den nuværende næstformand.
»Vi tror stadig, det kan lade sig gøre. Der er et stort flertal, så mon ikke det lykkes. Vi holder fast i stafetten og har ikke ændret planer.«
Juliane Marie Neiiendam vil dog ikke udelukke en anden konstellation:
»Vi har forskellige muligheder i spil. Det er et spørgsmål om, hvordan puslespillet går op.«
Vil undgå blokpolitik
De 38 mandater bag det nuværende formandskab, og dermed flertallet, består ud over Fagforeningslisten og Yngrelisten, af Pensionistlisten, Privatansattes Liste, Dimittendlisten, STEM Students og Ingeniørlisten.
Selvom om Ingeniørlisten støtter formandskabet, glæder listefører Jørn Guldberg sig over, at mindretallet er kommet med et oplæg:
»Det er vigtigt for os at kunne etablere et bredere samarbejde.«
Når det gælder den politiske retning, ønsker han, at listerne kan stå frit de kommende tre år og være bundet af ordlyden i en konstitueringsaftale:
»Det er stadig repræsentantskabet, der skal lægge politikken, og kan vi opnå, at hver liste stemmer for det, de er gået til valg på, er vi kommet langt i demokratisk retning. Vi skal undgå, at der står to blokke på hver sin side og æder hinanden op. Det har ingen glæde af. Det er vores fritid, vi bruger til det her,« understreger Jørn Guldberg.
Senioringeniørlisten støtter mindretallets oplæg, og listefører Ellen Fænøe er godt tilfreds med, at de nu sætter andre personer i spil til hovedbestyrelse, forretningsudvalg og politiske udvalg.
»De to udkast er begge OK. Nu skal de skrives sammen, og vi skal have en ny oversigt over posterne. Når bølgerne har lagt sig, vil der formentlig falde ro over det, for når vi først sidder i hovedbestyrelsesrummet, er forskellene på listerne ikke så voldsomme.«
Sidste frist for udpegning af formand og hovedbestyrelse er IDAs repræsentantskabsmøde lørdag 11. maj. På nuværende tidspunkt lyder vurderingen fra forskelligt hold dog, at en aftale kunne falde på plads i den kommende uge.
Den nuværende IDA-formand, Thomas Damkjær Petersen, har sikret sig et flertal på 38 af de i alt 65 mandater i repræsentantskabet. Det skulle sikre ham og den nuværende næstformand, Søren Vang Fischer, et genvalg. Fotos: IDA
Juliane Marie Neiiendam står bag en alternativ konstitueringsaftale fra et mindretal på 27 mandater fordelt på seks lister. Under valgkampen meldte hun sit kandidatur til posten som IDA-formand, men den vinder hun næppe i denne omgang.
Valgresultat
Mandatfordeling i 2016 og 2019. Den nystiftede liste Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse stormede ind i repræsentantskabet med ni mandater. Fagforeningslisten gik et mandat frem og har nu også ni mandater. Dermed er de to lister de største. Listenavn ´16 ´19
Dimittendlisten 2 2 -
Fagforeningslisten 8 9 +1
Familielisten 2 2 -
Ingeniørlisten 10 7 -3
Innovation, Trivsel og Moderne Ledelse 0 9 -
Lederlisten 4 5 +1
Pensionistlisten 8 5 -3
Privatansattes Liste 6 5 -1
Private Ingeniører - pi 3 3 -
Selvstændige Ingeniørers Liste 1 1 -
Senioringeniørlisten 8 7 -1
Udviklingslisten 0 0 0
Yngrelisten 9 6 -3
Studiemedlemspladser 4 4
I alt 65. 65
Kilde: IDA 2019
