En norsk fagverksbro, heder på dansk en gitterbro.
Buebro er det samme på dansk og norsk.
Tretten Bro, der kollapsede i morgentrafikken den 15. august, er ikke den eneste af Norges træbroer med konstruktionsproblemer.
Det har en undersøgelse af broer med lignende design afsløret.
Dagen efter Tretten Bro brast sammen i morgentrafikken, blev 14 andre træbroer af samme type lukket.
Frem til nu er der fundet fejl i projekteringen af to af disse.
»Indtil videre har vi i vores undersøgelser fundet mulige fejl og mangler i projekteringen af E16 Norsenga bro og fylkesvei 206 Flisa bro, fra dengang de blev bygget. Det kan gælde flere af de andre lukkede broer, men det ved vi ikke med sikkerhed endnu,« siger Gunnar Eiterjord, sektionschef i Statens Vegvesen, i en pressemeddelelse.
Den norske vejstyrelse giver ikke mange detaljer om problemerne, udover at broerne er underdimensioneret i samlinger.
Netop svage samlinger er udpeget som en mulig årsag til, at Tretten Bro styrtede sammen, mens en personbil og lastbil passerede broen.
Til fagbladet Teknisk Ukeblad afviser Statens Vegvesen at svare på, om der er paralleller mellem den nyfundne projekteringsfejl på broerne Norsenga og Flisa, og hvad man vurderer kan være årsag til Tretten-kollapset.
Af de 14 broer, der blev lukket efter ulykken, er tre åbnet for trafik igen. Det gælder blandt andet for Norsengabroen, der vurderes at være sikker med begrænset trafik.
Den norske havarikommission undersøger fortsat de mulige årsager til brokollapset i Tretten.
Indtil videre er bolte i samlingerne blevet frikendt. Heller ikke fund af korrosion i det cortenstål, der er brugt i bærende konstruktionselementer, vurderes at være af en karaktér, der kan have forårsaget ulykken.
Tidligere chefingeniør for Statens Vegvesen, Tormod Dyken, har en teori om, at træbroen styrtede i vandet, fordi der ikke er taget tilstrækkelig hensyn i beregninger til, at stål udvides mere end træ ved øgede temperaturer.
Det skulle have fået mindst en af samlingerne til at svigte.
Havarikommissionen har ikke forholdt sig til teorien endnu, men det er et af de elementer, der bliver undersøgt.
En norsk fagverksbro, heder på dansk en gitterbro.
Buebro er det samme på dansk og norsk.
Tak! Fejlen er nu rettet. Vh skribenten.
Building Integrity på YouTube giver sit bud på årsagen: Limtræet spalter på langs med fibrene: https://www.youtube.com/watch?v=FSPI0xkTifI
Den link der henvises til i #3, giver en rigtig god beskrivelse af problemet. Nu er jeg elektro ingeniør, og ikke bygnings ingeniør, men som jeg ser det, så har vi et stort problem med "limtræsbjælker" ; vores beregninger/ modeller på selve bjælken er OK, og ligeldes hvordan den kan reagerer ovefor tryk-belastninger, men tilsyneladenden er der en markant forskel mellem beregninger/simuleringer og virkeligheden, når det kommer til Træk-belastninger i knudepunkter. Han henviser også til Siemens-Arena problemet, som jo også var et problem med træk-last af limtræs bjælker. Det kan være at vi skulle bruge vores store viden indenfor limtræ til at forske i hvordan man skal kontruere "knudepunkter" i limtræ, så at de kan tåle store træk-laster i knudepunkterne. Indtil vi har en model/beregning der svarer til virkeligheden, så vil vi forsætte med at få "uforklarlige" fejl på alle avancerede limtræ's konstruktioner Jeg er overbevist om at at et PHD-projekt der beskriver hvordan man skal konstruere for at klare træk-belastninger i knudepunkter ville gavne den fremtidige bruge af limtræ. Det er tilsynaldende ikke lykkedes hverken med Siemens Arena eller Tretten-broen. Det kan være at brugen af bolte/dyvler skal baseres på Asterix's princip. . ."Adspredt uorden"
Det lyder meget fornuftigt Jan - jeg tilslutter med "Adspredt uorden" når det drejer sig om overførsel af store kræfter til limtræ.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard