Efter togulykke antænder brandvæsen giftig vinylklorid: 'Det er pest eller kolera'

Plus13. februar kl. 12:5413
Efter togulykke antænder brandvæsen giftig vinylklorid: 'Det er pest eller kolera'
Afbrændingen af vinylklorid medførte store, sorte skyer, som spredte sig over East Palestine. Illustration: Gene J. Puskar/AP/Ritzau Scanpix.
Der er ingen ubetinget god løsning, når et tog med giftige kemikalier forulykker, som det er sket i Ohio.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er ikke noget nemt svar, når man står med et kemikalieudslip af det omfang, som myndighederne i East Palestine i Ohio har oplevet.

Her blev et fragttog med 20 vogne fyldt med giftstoffer afsporet, og kemikaliet vinyklorid begyndte at lække fra flere af tankvognene.

Det lokale beredskab skulle derfor vurdere, om de ville lade det stærkt kræftfremkaldende stof blive til en potentiel jord- og grundvandsforurening, eller om de ville nedbryde det ved at antænde lækagen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
15. februar kl. 21:32

Og?

Nu er det så andre lande som tager skraldet for at producere billige plastic dimser til os.

12
14. februar kl. 14:01

Vinylklorid er en gas som kan opbevares på væskeform under tryk. Når den slipper ud, bliver den altså til gas. Grundvandsforurening er ikke den umiddelbart største bekymring. Gassen er tung, giftig og carcinogen, hvilket er en uheldig kombination, da der er dårlig opblanding med den omgivende luft, så gasskyen bliver ved jorden, der hvor mennesker befinder sig, og kan drive langt, før den er fortyndet.

Det er derfor hensigtsmæssigt at antænde den og brænde den af. Ved forbrændingen dannes godt nok hydrogenklorid (HCl) i røgen, som hvis den møder fugt opløses i vandfasen og bliver til saltsyre. Hvis hydrogenklorid indåndes, danner den saltsyre, når den møder en slimhinde. Det er selvfølgelig ikke godt. Men det ses tydeligt på foto, at der er et kæmpe termisk løft på røgfanen, så deroppe er den ikke akut farlig. Det er absolut at foretrække, at få krabaten højt til vejrs. Senere falder den ned over et stort område som sur regn.

Vinylklorid bruges til fremstilling af PVC plast, det findes i et utal af nyttige produkter, og alle har det inden for arms rækkevidde. Som #7 skriver, er det ikke smart at brænde PVC af i brændeovnen. Klor i produktet omdannes til HCl gas. I det varme brændkammer gør det ikke så meget, men når HCl-gassen kommer op i den køligere skorsten, vil vandet i røggassen begynde at kondensere på indersiden af skorstenen (teknisk: dugpunktet), HCl opløses i vandet, så får man saltsyre og korrosion i skorstenen. Syren sidder altså ikke i asken. Aske er basisk, ikke sur. Af samme grund er det heller ikke smart at smide køkkensalt i brændeovnen, den danner også HCl. Køkkensalt (eller PVC) hører derfor heller ikke hjemme i dagrenovationen. Godt nok bliver HCl fjernet af røggasrensningen på forbrændingsanlægget, men de er ikke glade for det.

Så er der de andre stoffer, som klart har farlige navne.

  • butyl acrylate – en antændelig væske (som diesel), den er ikke god af få øjnene, og der er andre arbejdsmiljøproblemer
  • ethylhexyl acrylate – også en antændelig væske, men den kan polymerisere ukontrolleret og eksplosivt, hvis den opvarmes, f.eks. hvis tanken omspændes af flammer
  • ethylene glycol monobutyl ether – det er en væske, som er giftig at indtage, heller ikke god at få på huden, men næppe en stor bekymring for indsatspersonalet, måske bortset fra grundvandsforurening
  • isobutylene – det er en yderst letantændelig tung gas der opbevares på væskeform under tryk, svarer stort set til butan (flaskegas) og er temmelig problematisk at håndtere for indsatspersonalet

Af disse er de tryksatte gasser den største bekymring. Hvis der kommer hul på tanken, blæser gassen ud. Hvis der kommer hul på tanke med væske, siver det langsomt ud, fordi de opbevares trykløst. Tunge gasser er værre end lette gasser, fordi de bliver ved terræn og fortyndes langsomt.

Giftige gasser er værre end brandfarlige gasser, fordi de skal fortyndes måske 100 gange mere, før de ikke længere er farlige.

9
14. februar kl. 10:44

Jeg lærte blot at det blev til brintioner og klorioner. Som når køkkensalt opløses bliver det til natriumioner og klorioner. Jeg kan stadig ikke se noget ilt i regnskabet.

Det er også det der vil ske, eller rettere der vil dannes Cl- og H3O+

Saltsyre er da også farligt og man skal nok ikke være i nærheden under afbrændingen, men det jo ikke specielt problematisk når bare det fortyndes (og neutraliseres/buffres af andre forbindelser) .

Jeg ville være mere bekymret for en ukomplet forbrænding, der vil kunne efterlade vinylklorid og måske dioxin.

8
13. februar kl. 22:08

Ilten kommer fra vandet, når syren dissocieres?

Jeg lærte blot at det blev til brintioner og klorioner. Som når køkkensalt opløses bliver det til natriumioner og klorioner. Jeg kan stadig ikke se noget ilt i regnskabet.

Det er da ingeniøren jeg er på ikke? Måske der er en der har hørt at syre på svensk ofte betyder ilt.

7
13. februar kl. 20:16

Billedet og situationen er som taget ud af plottet for den netop lancerede katastrofefilm "White Noise", som jeg slet ikke kunne lade være at tænke på.

Jeg har desværre ikke studere kemi længe nok på uni til at vide særligt meget om vinylklorid og PVC, andet end at man ikke skal smide plastik på bålet eller i brændeovnen, fordi det skaber saltsyre og en potentielt meget syrligt aske efterfølgende.

Men meget godt info fandt jeg da her på CDCs hjemmeside:https://wwwn.cdc.gov/TSP/MMG/MMGDetails.aspx?mmgid=278&toxid=51

Eksempelvis, at vinylklorid reagerer meget kraftigt med sig selv (polymeriserer) ved kontakt med oxygen og visse katalysatorer, eksempelvis jern og stål... Som man må sige der er nok af på en jernbane.

Som jeg forstår det, så forårsager afbrændingen egentlig, at der skabes saltsyre-gas, som derefter reagerer med fugten i luften, hvorefter det så bliver til saltsyre-væske? Begge dele er lige forfærdeligt at indånde.

Derudover er smeltepunktet/kogepunktet af vinylklorid meget lavt, hvilket vil sige det ekspanderer eksplosivt, når det udledes i normal atmosfæres tryk, og er derudover tungere end luft.

Dermed er gassen ikke kun kræftfremkaldende, men også kvælende ved sin blotte tilstedeværelse, hvis man er i nærheden - og den skulle efter sigende være lugtfri selv ved dødelige koncentrationer. Ved antændelse skabes saltsyre, kulilte, mv.

Kort sagt er vinylklorid hårde sager, som ikke hører til i nærheden af natur, og ethvert af de valg, de har haft i Ohio, har været valget mellem de bedste dårlige løsninger.

2
13. februar kl. 13:37

På den anden side kan en antænding lede til dannelsen af hydrogenklorid, som, når det kommer i kontakt med ilt, skaber saltsyre.

Jeg troede da at saltsyre er hydrogenklorid opløst i vand - men det er jo også mere end 40 år siden jeg sidst havde med kemi at gøre - sådan fagligt.

I hverdagen har vi alle i en alle anden udstrækning med kemi (og saltsyre) at gøre...

1
13. februar kl. 13:24

Tilbage i 1970-80 var der planer om en PVC fabrik på Stigsnæs.