"For elektronikken i serverne ser ud til at klare sig bedre i lufttætte rum uden besøg af teknikere." Det kan sætte mange tanker igang.
Algerne hænger tæt på ydersiden af den 12 meter cylinderformede container, der indkapsler 864 servere. Inde i røret ligger et datacenter, som Microsoft har haft liggende 35 meter under havets overflade ud for Orkney-øerne nordøst for Skotland.
Ideen har været at teste, om det overhovedet er praktisk muligt at drive et datacenter under vand, og om det faktisk gav de forventede energibesparelser, ved at lade havet køle serverne i stedet for at anvende energikrævende køleteknologier.
Nu er datacenteret så hentet tilbage på land, så et ingeniørhold hos Microsoft kan undersøge serverne. De første resultater er ret opsigtsvækkende og positive. Serverne ser umiddelbart ud til at have klaret sig bedre end et identiske datacenter, som Microsoft har kørt på land i samme to-årige periode.
Datacenteret består af 864 servere fordelt på 12 racks. Efter to år i drift på havets bund var en håndfuld servere gået i stykker og skal nu undersøges nærmere. Men antallet er dog markant lavere, end hvad man kunne forvente af et lignende setup på land.
»Fejlraten i vand er en ottendedel af hvad vi ser på land,« siger Ben Cutler, projektleder for Microsofts Project Natick, som det undersøiske datacenter kaldes, i et blogindlæg hos Microsoft
Det er endnu for tidligt at udpege de konkrete årsager til fejl og nedbrud i udstyret, men Microsoft har indtil videre to forklaringer på, hvorfor datacenteret under vand har klaret sig så godt.
For det første har containeren været tømt for ilt og er i stedet blevet fyldt op med kvælstof, som ikke belaster metalkomponenter med korrosion. Faktisk fungerer computerhardware ikke særlig godt i almindelige kontormiljøer, hvor luften oxiderer elektronikken, ligesom udsving i temperatur og fugtighed alt efter årstiden også tærer på elektronikken.
For det andet tror Microsoft, at de manglende teknikerbesøg – ingen har tilset datacenteret i to år – også har en positiv betydning på antallet af fejl på serverne. Ingen er stødt ind i serverrackene på havets bund, ligesom der ikke er blevet til- og frakoblet kabler undervejs.
Læs også: Så meget energi sluger dit dataforbrug
Den viden kan både bruges til næste generation af datacentre under vand, men også til at forbedre de eksisterende datacentre på land. For måske skal fremtidens datacentre designes og udvikles til færre servicebesøg, der i stedet fungerer som lukkede enheder, hvor fejlramte servere automatisk kobles fra, og så skiftes hele datacenteret ud hvert femte år.
Men inden vi kommer så vidt, skal Microsoft først undersøge, hvordan de gasser, der normalt frigives fra kabler og andet udstyr, har påvirket elektronikken i datacenteret.
Project Natick er søsat ud for Orkney-øerne, fordi energinettet her er 100 procent drevet af vind og sol, ligesom der eksperimenteres med andre grønne energiteknologier ved European Marine Energy Centre, der ligger i nærheden.
»Vi har været i stand til at køre rigtigt godt på det, som de fleste landbaserede datacentre vil betragte som et upålideligt grid. Vi håber, at vi kan bruge vores resultaterne til at vise, at vi måske ikke behøver at fokusere så meget på infrastruktur omkring energi og pålidelighed,« siger Spencer Fowers, tekniker på Project Natrick.
En ny ide er at koble et lignende undervandsdatacenter direkte på en offshore-vindmøllepark, for selv med begrænset vind vil man kunne drive datacenteret, og i værste fald vil man kunne koble et strømkabel på de fiberoptiske kabler, der skal transportere data til kysten.
Undervandsdatacentre kan på den måde løse den udfordring, som en række forskere understregede i en videnskabelig artikel i Science tidligere i år. Energiforbruget i datacentre er ved at løbe løbsk, og det kan have store klimamæssige konsekvenser i form at øgede CO2-udledninger.
Vi er stadig langt fra at se offshore-datacentre under vand, men Microsoft påpeger, at deres undervandsdatacenter spiller godt sammen med den generelle tendens mod edge computing, hvor cloud-tjenester bliver samlet i mindre datacentre, som er placeret tættere på brugerne.
»I takt med at vi bevæger os fra generisk cloudcomputing til cloud- og edge computing, ser vi et større behov for mindre datacentre, som er placeret tættere på kundernes i stedet for de store varehus-datacenter, ude hvor kragerne vender,« siger Spencer Fowers.
"For elektronikken i serverne ser ud til at klare sig bedre i lufttætte rum uden besøg af teknikere." Det kan sætte mange tanker igang.
Det skyldes nok den iltfrie miljø. (Ingen korrosion/oxidering) Og den stabile kølige omgivelses temperatur (mindre termisk udvidelse af elektronik komponenter)
Det lyder til at være lige til højrebenet at lave et hermetisk lukket rackskab.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard