Efter testproblemer på Odense Letbane: Derfor fravalgte vi Aarhus-løsningen

Plus30. december 2021 kl. 11:0211
Efter testproblemer på Odense Letbane: Derfor fravalgte vi Aarhus-løsningen
Illustration: Lasse Olsson / Odense Letbane.
Efter ufrivillig pause på flere måneder kan Odense Letbane nu gennemføre testkørsler på hele strækningen. Vi har talt med teknisk direktør i Odense Letbane, efter selskabet har fået kritik af Banedanmark for at vælge uprøvet metode.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lige nu sidder der personer langs Odense Letbane og holder øje med, om køreledninger knækker.

Det er betingelsen for, at Banedanmark har givet tilladelse til, at der for første gang kan gennemføres testkørsler på hele den 14,5 kilometer lange strækning fra Tarup til Hjallese.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
2. januar 2022 kl. 12:37

Kan en fejlspænding i Banedanmarks sikringsanlæg virkelig give kollision, eller er det en uimodsagt påstand fra Banedanmark, der har sovet i timen?

I de gode gamle dage, hvor der sad folk med solid jernbanefaglig viden og uddannelse i "jernbanetilsynet", kunne man nok få en faglig (sikkerheds)vurdering. Idag, hvor Banedanmark og Trafikstyrelsen er bemandet med unge ingeniøruddannede med et par kurser i jernbaneteknik på DTU (hvis de findes?) og jurister hersker der en "cover my ass" attitude, hvor man istedet for at foretage en reel vurdering, siger noget der formodentlig er vrøvl men i hvert fald er på den sikre side. Hvis signalerne slukker skal lokomotivføreren stoppe som om signalet viser rødt. Jeg ved ikke hvordan ATC virker, som er relevant både ved banegården og Hjallelse, men umiddelbart vil jeg forvente at ATC stopper toget hvis det ikke får de forventede signaler fra de stationære anlæg (baliser). Tilbage er så om fejlstrømmene kan bringe systemet til at tro at et besat spor er frit og skifte et rødt signal til grønt. Traditionelt registreres besat spor ved at et isoleret skinnestykke kortsluttes til den anden skinne (ligesom på Märklin :-) ). Her kunne en fejlstrøm måske lave ulykker, men mange steder er det akseltællere der registrerer at sporet er besat og de er nok mere robuste. Her må jeg nok melde pas - at jeg ikke har dybere kendskab, men som Jan er inde på - der er altså ret høj grad af sikkerhed bygget ind, så hvis den mindste tvivl vises der "STOP".

10
2. januar 2022 kl. 10:39

@Jan Heisteeberg, du sætter fingeren et ømt sted for Ingeniøren's faglige niveau. Denne og andre ingeniørtekniske artikler er ofte skrevet af journalistuddannede, der for eksemplel kan have læst humaniora som mellemøstlige studier.
Ingeniøren burde ansætte flere skrivende ingeniører, der kan støtte de dygtige klassisk uddannede journalister og få stukket spaden det stik dybere i kernen af de teknisk relaterede samfundsproblemer. Hvorfor er der ikke også immuniseret mod jævnstrøm med en lavere spænding når der er immuniseret mod vekselstrøm med en meget højere spænding?

Odense Letbane kører med 750 V jævnstrøm, men fjernbanen, der tre steder langs linjeføringen har sikringsanlæg tæt på letbanen (Odense Banegård, ved Middelfartsvej og Hjallese St.), kører på 25.000 V vekselstrøm og er kun beskyttet mod vekselstrøm gennem immunisering.

Kan en fejlspænding i Banedanmarks sikringsanlæg virkelig give kollision, eller er det en uimodsagt påstand fra Banedanmark, der har sovet i timen?

9
2. januar 2022 kl. 09:45

Tak Jan, jeg troede også, jeg havde læst stærkstrøm :-)

8
31. december 2021 kl. 13:28

Tak.

Men, med respekt for din faglighed, så er det vel egentlig ikke læserne som skal "gætte" - artiklens formål er vel at forklare ? For eksempel i et antal use-cases.... Det er fint nok med uddybninger fra den "alvidende læserskare", men det her er lidt mere.

PS: Almindelige forbrugere, som opsætter ladeboks til biler, kan læse, at den skal sikres med et HPFI type B. Med den viden er det ikke lettere at forstå problematikken om "DC fejlstrømme" som nævnes.

7
31. december 2021 kl. 13:23

Det er ikke umiddelbart indlysende hvad f.eks. "og er kun beskyttet mod vekselstrøm gennem immunisering." mon betyder ?

jeg havde også problemer med at forstå dette, samt kommentaren omkring krybestrøm, og en kortslutnings test.

Jeg tror jeg har forstået problematikken.

Som jeg ser der 10kA korslutnings testen et best-case senario hvor kørestrømmen falder ned på letbanens egen jord/returleder. I det tilfælde er strømmen så mange højere end nominel at jeg vil forvente udkobling sker inden for 50ms (kortslutnings udløser, eller strømovervågning i effektelektronikken ). Det giver selvfølgelig et transient magnet felt der udstråles fra loop-arealet, men det burde bane DKs signal anlæg kunne klare.

Et mere alvorligt problem er hvis køreledningerne fra letbane, rammer dele af bane DKs anlæg. Da de to anlæg sansynligvis ikke er potential udlignet sammen, vil fejlstrømmen blive meget mindre, og vil muligvis ikke blive udkoblet. En stående strøm på 500-1000A vil give en DC strøm i banedamarks jord/returledere, og hvilket vil give en DC spændings forskel mellem jordforbindelsen mellem signal skabene. Hvis relæ signalerne benytter DC spændinger i samme størrelses orden kan jeg godt se problemerne.

Hvis letbane og bane DKs systemer potiential udlignes sammen, så vil udkobling af fejl på letbanen ske hurtigere. Men der vil til gengæld opstå mindre vagabonderende DC strømme i bane DKs systemer under normal drift.

På de bane DK strækninger der er elektrificeret vil der også opstå spændinges forskel hen over strækningen, men det er 50Hz ac. Signalanlæget kan være designet således at det kan håndtere ac spændinger, men ikke dc spændinger "vekselstrøms immunisering".

Det kan selvfølgelig løses ved at anvende computer baserede systemer, forbundet med optisk fiber, således at der ikke er nogen galvanisk kobling mellem signal skabene ud over jord/returleder. Men det vil koste penge, og kræve folk med uddandelse til at kvalitet sikre disse.

6
31. december 2021 kl. 11:55

Det er sjældent jeg læser artikler, hvor der indgår mange begreber som jeg ikke forstår eller let kan læse op på. Konkret er jeg ret velbevandret på det stærkstrømstekniske.

Denne artikel indeholder usædvanligt mange begreber og ord som ikke er forklaret. Gad vist om journalisten blot citerer, eller faktisk har en dyb, personlig, viden ?

Det er ikke umiddelbart indlysende hvad f.eks. "og er kun beskyttet mod vekselstrøm gennem immunisering." mon betyder ?

Og så er der omtalen af togkollisioner ..... Jeg troede sikringsanlægget var fail-safe = ingen signal, så ingen kørsel. Beskrivelsen lyder nærmest som slukkede trafiksignaler for biler giver sammenstød - i modsætning til total trafikstop.

Der er vist behov for en ny gennemskrevet, underbygget, artikel om emnet.

5
31. december 2021 kl. 11:53

Startstrøm=effekt x 4-10 x sikkerhedsfaktor 2-7= 10kA

3
30. december 2021 kl. 22:43

Frygten er, at strøm fra letbanen løber over i Banedanmarks anlæg.
»Hvis det sker, betyder det i værste fald, at Banedanmarks sikringsanlæg slår fra, så togene ikke modtager de rigtige signaler til kørsel, og så er der risiko for kollision.

Jeg havde forventet at sikrings anlæg fejlede sikkert, selv i tilfælde af fremmede overspændinger.

Men jeg kan godt se at hvis systemet er baseret på relæ signaler der trækkes flere km langs banen, så er der i princippet mulighed for at en lækstrøm kan trække det/de relæ(er) der giver tilladelse til at køre.

Det undgår man med computer baserede systemer hvor forbindelsen er baseret på protokoller, men så kræves der selvfølgelig IEC61508 og den tilsvarende rail standard.

2
30. december 2021 kl. 22:28

Jeg vil tro at det er kortslutnings strømmen inden udkobling, når en køreledning falder ned på en jernbane skinne (jordleder). 10kA er ikke nogen specielt høj prospectiv kortslutnings strøm i effekt tavler.

Hvis du kigger på en automat sikring i en normal hus installation, så er der opgivet en værdi kaldet Ikmax som typisk ligger mellem 5-10kA. Ikmax er den højeste kortslutnings strøm som afbryderen kan klare, hvis kortslutnings nivauet er højere kan man risikere at bryderen brænder sammen, og kortslutter inden den afbryder. Det kan meget nemt føre til eksplotion eller brand.

Faktisk er et for lavt kortslutnings nivau også et problem, f.eks. hvis man har en meget lang 0.75¤ forlængerledning på en 13A bryder.

1
30. december 2021 kl. 19:56

Titusinde Ampere. Kan det virkelig passe?