Efter sommerskole: B&O tager patent på glat terning

Bang & Olufsen har søgt patent på en fjernbetjening uden knapper og touchscreen, som studerende har fået ideen til. De studerendes tanke er, at den kan styre alt fra TV og stereoanlæg til lys og varme i hjemmet.

»Den fjernbetjening, som de studerende lavede, ligner en terning med glatte overflader, bare lidt større end en almindelig terning. Når man ser den tænker man, at den er sjov og at den vil jeg godt tage op og kigge på og røre ved,« siger forskningschef hos Bang & Olufsen, Søren Bech til Ing.dk og fortsætter:

»Men man skal mere tænke på det som et koncept. Det er en fjernbetjening uden knapper. Man kan i stedet dreje den rundt, tappe oven på den, bevæge den og så videre. Hvis det bliver til et produkt, bliver det måske ikke i form af en terning.«

De studerende på sommerskolen som ses her kom op med en så god ide, at B&O har søgt patent på den. Foto: Henrik Olsen Illustration: Henrik Olsen

Han fortæller, at princippet lidt er det samme som med en iPod, som man også kan bevæge til siden for at skifte nummer. Men denne ide adskiller sig altså så meget, at B&O nu har søgt patent.

Sommerskole som grobund

Ideen kom frem på sommerskolen, Innovation Camp 2010, som arrangeres af Ingeniørhøjskolen i Århus i samarbejde med Bang & Olufsen. De 40 deltagere er nøje udvalgt fra universiteter i Polen, England, Portugal, Tjekkiet, Holland og fra Ingeniørhøjskolen i Århus.

»Vi har afholdt disse sommerskoler de sidste fire år og vi har fået nye ideer frem hvert år. Men det er første gang vi er gået videre og har søgt patent på en af ideerne,« siger Søren Bech til Ing.dk.

Peter Gorm Larsen fra Ingeniørhøjskolen i Århus er initiativtager til sommerskolen og han er ikke overrasket over, at Bang & Olufsen nu vælger at tage patent på et studenterprojekt.

»Vi har udviklet en sommerskolemodel, der stimulerer de studerendes evne til at opfinde nye, kreative produkter i samarbejde med industrien. De studerende bliver i tre uger en del af Bang & Olufsens udviklingsmiljø, og det er netop den cocktail af talent, kreativitet og coaching, der har båret frugt,« siger han.

Fik ideen fra følelser

En af de studerende, som var med til at udvikle patentkonceptet er Michal Kuplik, der er ingeniørstuderende fra Tjekkiet. Han fortæller, at idéen udsprang af et intensivt arbejde med målgruppeforståelse.

»Vi forsøgte at koble vores tekniske viden sammen med følelser. Vi har brugt meget tid på at forstå vores målgruppe. Jeg tror, at det er ved at forstå mennesket og brugskonteksten, at de gode idéer opstår,« forklarer han.

De studerende kom blandt andet også op med ideer til et fint, lille armbånd, der fungerer som en personlig minicomputer samt et køkkenbord med fuldt integreret touch screen, hvor familiemedlemmerne for eksempel kan tjekke mail eller se TV, mens de snitter grøntsager til salaten.

Bang & Olufsen og Ingeniørhøjskolen i Århus har modtaget en bevilling fra Oticon Fonden, der sikrer tre år mere med sommerskole for de bedst kvalificerede studerende i Europa.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"samt et køkkenbord med fuldt integreret touch screen, hvor familiemedlemmerne for eksempel kan tjekke mail"

Har kun én ting at sige: Suk...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten