Efter Scarlett Johansson-robot - hvor går grænsen?

Sofistikeret teknologi og brugervenlig it gør det det stadigt nemmere for ingeniører og andre teknologisk interesserede at sysle med robotbyggeri i fritiden. På hobbyhjemmesider bliver ideer og fif udvekslet mellem amatør-robotbyggere over hele verden, hvilket gør det muligt for robotentusiaster at optimere deres nyeste elektroniske påhit.

I sidste uge præsenterede den selvlærte robotbygger Ricky Ma fra Hong Kong sin nyeste kreation: en livagtig kvinderobot, der har en slående lighed med den amerikanske skuespiller Scarlett Johansson. Det skriver Berlingske Tidende. Ifølge avisen har det fået alverdens medier til at diskutere, hvor grænsen går for robotbyggeri.

Hold øje med de nyeste stillinger inden for elektronik - tjek Jobfinder.

Berlingske Tidende henviser til aktivisten April Glaser, der i Wired spørger: »Hvis en mand ikke kan vinde den kvinde, som han er forelsket i, kan han så i stedet bygge en robot, som ligner hende? Er der noget, som kan stoppe en eller anden fra at bygge en Scar-bot, en Beyoncé-bot eller en bot af dig?«

Hun spørger flere eksperter, der forklarer, at det er afgørende at vurdere formålet med robotten. Hvis en virksomhed bygger en robot, som ligner og agerer som Scarlett Johansson, og sælger den som sådan, kræver det samtykke fra Scarlett Johansson. Hvis virksomheden derimod bygger en 'nær ved og næsten' og sælger den som Roberta, eller hvis en privat bygger robotten til eget brug, er der juridisk ikke meget at komme efter.

Filosoffen Blay Whitby opfordrer i The Telegraph til en generel diskussion om de overordnede spilleregler:

»Vi glider hen mod robotsamfundet, og teknologisk er vi meget tæt på at være der. Men vi taler bare ikke om det.«

Hans frygt er, at vi vil bruge robotter på en måde, som forstærker kønsfordomme, hvilket ifølge Berlingske Tidende bakkes op af juraprofessor Margot Kaminski fra Ohio State University. Til Wired udtaler hun, at det ikke er et tilfælde, at Apples ‘Siri’ og Microsofts ‘Cortana’ er kvinder.

»Hvis robotter eksisterer for at gøre manuelt arbejde eller udføre personlig assistance, er der en forbistret god chance for, at de er kvinder,« siger hun.

Ifølge Wired har det taget Ricky Ma 18 måneder og kostet ham over 300.000 kroner at kreere den omdiskuterede robot, der blandt andet er bygget ved hjælp af 3D-print.