Efter russisk olieudslip: Vil tjekke alle installationer på permafrost

Putin er rasende, og chefen for firmaet Norilsk Nickel er anholdt, efter at en tank på et sibirisk anlæg kollapsede og sendte 20.000 ton olie ud i den arktiske natur.

Olieudslippet er det næststørste i moderne russisk historie og det største nogensinde i den arktiske region, hvor biologer frygter for dyre- og plantelivet.

Årsagen til udslippet er, at smeltende permafrost forårsagede sætningsskader, der fik en olietank til at kollapse, og det har nu fået de russiske myndigheder til at beordre en gennemgang af ‘særligt farlige installationer’, der befinder sig i ‘områder udsat for smeltning af permafrost’, lyder meldingen fra den russiske chef-anklager Igor Krasnov ifølge flere internationale medier, herunder bbc.

Is udgør typisk 50 procent af permafrosten, og når den smelter, er det velkendt, at fundamentet under bygninger, lufthavne og veje vakler. Og smelte, ja det gør permafrosten. Flere undersøgelser viser dette, blandt andet viste målinger sidste år fra en international forskergruppe med deltagelse af forskere fra DTU Byg, at temperaturen i permafrostlaget i årtiet 2007-2016 steg med næsten en halv grad.

Læs også: Fundamentet vakler under Arktis: Permafrosten er vågnet

I år har en varmebølge i Sibirien dog medført ekstraordinære høje temperaturer på 10 grader celcius over normalen i maj, viser en raport fra Copernicus Climate Change Service, ifølge miljøorganisationen Bellona.

Putin: Hvorfor skal jeg høre om dette på sociale medier?

Norilsk Nickel er verdens største producent af nikkel og palladium, og det uheldsramte anlæg befinder sig i det nordlige Sibirien, hvor udslippet er sket til floden Ambarnaya, der er farvet helt rød af olien.

Udslippet set fra den europæiske Kopernikus Sentinel-2 satellit

am1.gif

Læs også: Når permafrosten mister grebet mærker Arktis konsekvenserne

Olien menes, ifølge statsmedier, at være drevet 12 kilometer væk fra anlægget, og den forurener nu et område på 350 kvadratkilometer.

Ifølge Norilsk Nickel er det lykkedes at opsamle 340 ton olie og sætte spærrebomme op for at indæmme olien og forhindre den i at bevæge sig ud i tilstødende floder. Men præsident Putin er ifølge New York Times rasende. Især er han rasende over, at han først fik besked om olieudslippet, to dage efter at det var begyndt.

»Kan det være rigtigt, at vi skal høre om de her nødsituationer gennem sociale medier,« lød det fra Putin ifølge New York Times.

Norilsk havde også udslip i 2016

Men udslip fra Norilsk Nickel er ikke en ny ting. Vi skal kun tilbage til 2016 for at finde et andet udslip fra selskabet, hvor et anlæg i Sibirien lækkede så store mængder svovldioxid, der er en kendt årsag til syreregn, at store dele af naturen omkring anlægget nu er omgivet af døde zoner af mudder.

Norilsk Nickel har meldt ud, at de forventer, at det vil koste firmaet tæt på en milliard kroner at rydde op efter udslippet, og at det vil tage mellem fem og ti år.

Ifølge bbc har ministeren for naturressourcer, Dmitry Kobylkin, advaret mod at brænde så store mængder olie af og opfordret til i stedet at forsøge at opløse olien med kemikalier.