Efter renovering af udskældt klapbro: Nu kan den ikke tåle solskin

Plus22. maj kl. 15:3010
Efter renovering af udskældt klapbro: Nu kan den ikke tåle solskin
Renoveringen af den knap 90-årige gamle Kronprins Frederiks Bro ved Frederikssund skulle forlænge dens levetid med 30 til 35 år, men solskinsvejr bøjer de nye brokomponenter. Illustration: Nils Jepsen/Wikimedia Commons.
En seks ugers renovering af Kronprins Frederiks Bro skulle forlænge broens levetid, men har endt med at gøre broens konstruktion dårligere i solrigt vejr.

Det var meningen, at en seks ugers renovering af den nordvestsjællandske Kronprins Frederiks Bro ved Frederikssund skulle forlænge den knap 90 år gamle klapbros levetid.

Den tiltrængte udskiftning af klapbroens tusindvis af dele samt en ny brobelægning skulle ifølge Vejdirektoratets projektleder på broen, Jens Præst Nielsen, forlænge levetiden med ‘i hvert fald 30 til 35 år,’ sagde han til Ingeniøren i januar.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
23. maj kl. 14:14

"Feder og not samlinger er traditionel forskydningslåssamlinger"

Menes der "Fer og not", eller er det noget helt andet der er tale om?

10
25. maj kl. 15:28

Feder og not

Det er det samme, bare stavet anderledes. Fjeder og not findes også. Fra ODS: 4) (efter ty. feder; især tøm.) kam, som er udpløjet i randen af et bræt og kan føjes ind i en fordybning, noten, paa et andet bræt; ogs. om en løs liste, som indlægges i to noter og saaledes danner en sammenføjning af to brædder. Wagn.Tekn.498. Gnudtzm.Husb.125. Haandv.173.

9
23. maj kl. 21:38

mon ikke de tænker på notgang, som så er erstattet af klembøsninger, som så er notorisk kendt for at skride hvis alt ikke sidder perfekt,,,,nem løsning der ikke kræver bearbejdning, men som også kan være afsindigt irreterende og svære at få til at holde...

5
23. maj kl. 00:28

Ak ja, solen får skyld for meget, men uden den gik det slet ikke.

3
22. maj kl. 23:14

Talrige eksempler har vist at bygningshåndværket i de seneste mange år er blevet ringere og ringere. Kan det tænkes at fagligheden indenfor maskinindustrien nu også begynder at følge denne faldende trend? Noget kunne tyde på at de var dygtigere for 90 år siden end vi er i dag.

6
23. maj kl. 12:26

Talrige eksempler har vist at bygningshåndværket i de seneste mange år er blevet ringere og ringere. Kan det tænkes at fagligheden indenfor maskinindustrien nu også begynder at følge denne faldende trend? Noget kunne tyde på at de var dygtigere for 90 år siden end vi er i dag.

Eller også havde bygningerne dengang også ind i mellem fejl, som man så udbedrede og så har de virket lige siden ;-)

8
23. maj kl. 15:18

Eller også havde bygningerne dengang også ind i mellem fejl, som man så udbedrede og så har de virket lige siden.

I gamle dage brugte man det som hedder Erfaring, når man skulle bygge noget som var langtidsholdbart. I dag er bygningskonstruktioner ofte lavet som Fuld-skala Eksperimenter, med nye og billigere materialer, som der ikke er erfaringer med. Alt sammen med den begrundelse at få den laveste tilbudspris, for at kunne slå de øvrige tilbudsgivere på Pris-parameteren. Det triste resultat af den fremgangsmetode, kan vi læse om i Ingeniørens spalter.

4
22. maj kl. 23:35

Ægypterne var også bedre til at udføre store projekter end os. Har jeg hørt.

(De havde så et par mislykkede pyramider, men de lærte af det.)

2
22. maj kl. 19:18

Det er da ogsaa for galt at solen er begyndt at skinne i Frederikssund.

Derudover kan jeg ikke lade vaere med at taenke paa om der er nogen der har taenkt at det der 90 aar gamle teknik har virket alt for godt. Nu maa det vaere paa tide at "nedfinde" en ny loesning der kan give os arbejde fremover.

1
22. maj kl. 17:22

Kan I huske den kyssende cykel og fodgængerbro fra Nyhavn over Københavns Havn? Den kunne heller ikke tåle temperaturforskellen på over- og undersiden og måtte laves om ad flere omgange.