Efter rådgiverne blev fyret: Italienere skal bygge supersygehus i Køge

Illustration: Region Sjælland

De italienske entreprenørfirmaer Itinera og CMB skal stå for byggeriet af det nye supersygehus i Køge, skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Opgaven lyder på 110.000 m2 senge- og behandlingsbygninger, blandt andet 789 enestuer og 89 intensivpladser, til en pris på ca. to milliarder kroner.

»Jeg er glad for, at vi nu står med en klar vinder ud fra en samlet vurdering af organisering, samarbejdsmodel, arkitektoniske og konstruktive valg og fordeling af udgifter mellem byggeri og styring,« siger projektdirektør Helle Gaub i pressemeddelelsen.

Læs også: Italienske entreprenører vinder milliardentreprise på fynsk supersygehus

Ifølge hende har regionen modtaget flere kvalificerede bud på opgaven, som de kunne vælge mellem.

Itinera er også en del af det italienske entreprenørkonsortium, der skal bygge Storstrømsbroen, og de har også vundet entreprisen for Odense Universitetshospital.

Ifølge 3F løber de tre kontrakter på offentligt byggeri op i et samlet beløb på 6,9 mia. kroner.

Tidligere rådgivergruppe blev fyret

I sin tid vandt C.F. Møller, Rambøll og Alectia opgaven som totalrådgiverkonsortium med rådgivergruppen USK, der vandt arkitektkonkurrencen for byggeriet af Sjælland Universitetshospital i Køge i 2013.

Men i januar 2017 besluttede Regionsrådet at stoppe samarbejdet, da det viste sig, at byggeriets budget ville blive op til 350 mio. kroner dyrere.

Årsagen til fordyrelsen var, at rådgiverne alligevel ikke kunne realisere en række innovative løsninger for blandt andet decentral varmeforsyning og robotbetjente lagertårne, som var en del af vinderforslaget.

Læs også: Rambøll, Alectia og CF Møller fyret efter budgetskred på supersygehus

»Projektet fremstår derfor nu mindre arealeffektivt og det samlede bruttoareal inkl. det eksisterende byggeri, er vokset med næsten 23.000 m2 svarende til en ca. 13 % forøgelse end hvad der var forudsat i byggeprogrammet,« står der i en dagsorden for et møde i regionsrådet den 3. januar 2017.

Samme fejlslagne forhåbninger om en decentral løsning for varmeforsyning og varmt vand måtte man erkende i byggeriet af Odense Universitetshospital, hvor idéen oprindeligt blev lanceret.

Totalentreprenør overtager opgave

I stedet for at udpege en ny totalrådgiver, valgte regionen at udbyde opgaven til en totalentreprenør, der kan færdiggøre opgaven inden for budgetrammen.

Læs også: Sådan skal de nye sygehuse i Køge og Hvidovre se ud

Det engelske rådgivningsfirma Core Five har været involveret og udført en ekstern granskning af projektet, mens den oprindelige rådgivergruppe har stået for at redesigne og reducere byggeriet.

Supersygehuset forventes at stå færdigt i 2024.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Al dansk infrastruktur er snart udliciteret til italienerne, som stort set ikke har leveret andet end dårligt håndværk, tidsplaner som ikke overholdes og kæmpe ekstraregninger. Alt imens de folk vi alle betaler for at skulle sørge for at vi får mest for pengene, fortsætter med gensidige gyldne håndtryk, og en fortsat tro på at de er deres mange penge værd.

Milliarder kastes i skraldespanden, alt imens vore politikere dunker menigmand i hovedet om at de sandelig skal holde for, at lønstigninger er utopi og den velfærdsstat vi alle sætter pris på, langsomt køres i sænk.

Suk.

 • 0
 • 0

Al dansk infrastruktur er snart udliciteret til italienerne, som stort set ikke har leveret andet end dårligt håndværk

Måske hvis vi i Danmark kunne finde nogle kvalificerede rådgivende ingeniører til at styre processerne, så ville det gå lidt bedre? Det er svært ikke at bemærke, at i dette projekt blev Rambøll fyret, fordi de havde lovet over evne. Er der nogen som vil give et gæt på, hvilket dansk rådgivende ingeniørfirma, der indtil videre har hævet over 1mia DKK for at stå for (den manglende) afvikling af Banedanmarks Signalprogram? Det er ikke kun Italienerne, der leverer dårligt håndværk.

 • 0
 • 0

Itinera er kendt for at være ejet af mafiaen. Måske lidt mere end ejet. De er ikke nogen man bare smider på porten igen.

 • 0
 • 0

Vi får nu en totalentreprenør, der selvfølgelig nøje overvåger sin egen kvalitetsstyring - sikrer at tidsplaner overholdes med underentreprenører og undlader at sende ekstraregninger for "uforudsete" besværligheder i grunden, vejret, etc. "Glæder" mig til at følge udviklingen.

 • 0
 • 0

Skatteyderne i DK, der i disse år mishandles mere end nogen sinde, vil foretrække at et projekt til 2+ mia. DKK udføres af en entreprenør med de bedste referencer indenfor store projekter. Ingen tvinger bygherren til atter at vælge billigste tilbud, som man udmærket ved bliver fulgt op af ekstraregninger. Beslutningstagere (læs: "teorister" med manglende erfaringer!), der fx fravælger særdeles kvalificerede og velrenommerede (danske) entreprenører burde selv fravælges pr omgående - men hvad bliver der så tilbage?

 • 0
 • 0

Hvorfor dog sætte gang i alle de projekter samtidigt - broer, supersygehuse, metro, signalprogram, oa., som der åbenbart slet ikke er dansk arbejdskraft til. Burde man ikke hellere søsætte de store offentlige projekter i et tempo som gav en løbende høj beskæftigelse for danske arbejdere eller er vi forpligtigede til at holde hånden under polsk og italiensk entreprenørindustri? Jeg gætter i øvrigt på at alle projekterne er lånefinancierede!?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten