Efter Niels Bohr-byggeskandale: Statens bygherre er færdig med naiv tiltro

Plus11. oktober 2018 kl. 05:185
Efter Niels Bohr-byggeskandale: Statens bygherre er færdig med naiv tiltro
Illustration: MI grafik.
Efter det milliardstore budgetskred på Niels Bohr Bygningen skal stærkere kvalitetssikring, risikostyring og større entrepriser få budgetterne til at holde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
13. oktober 2018 kl. 19:01

Ingen privat bygherre, som ikke har megen tid og stor faglig ekspertise, binder an med fagentrepriser - de bruger naturligvis hovedentreprise-modellen.

Statens sygelige fokus på "laveste bud", herunder overdrevent EU-regel-fortolkning, har medført denne praksis. Det er klart, at der er grunde til hele udbudsprocessen og valg mellem konkurrerende tilbud.

Lad os håbe hoved- (eller total-)entreprisen kan vinde indpas.

Hvorfor så iøvrigt ikke overbyde og hyre den dygtigste, private, projektdirektør som kan opdrives ? De konstaterede tab er størrelsesordner større end selv den mest astronomiske løn + bonus. Hvad får en bankdirektør for sit papirarbejde - som det jo bare er ?

4
11. oktober 2018 kl. 10:25

Der var engang en styrelse der hed Undervisningsministeriet Byggedirektorat. Den tog sig ikke bare af byggerier inden for undervisningssektoren, men også af mange andre statslige byggesager. Den havde en direktør der hed Preben Larsen. Da han en dag af en journalist fik stukket i næsen at der altid skete budgetoverskridelser på statslige byggerier, svarede han."Det sker ikke på de byggesager, som jeg har ansvaret for." Som ansat i et rådgivende ingeniørfirma havde jeg i mange år et tæt samarbejde med Preben Larsen. Der var berettiget gensidig tillid. Sagerne forløb gnidningsløst og det var aldrig nødvendigt at bede om flere penge. Preben Larsen blev sendt på pension i 1994 efter 46 års tjeneste, deraf de 20 som direktør for Byggedirektoratet. Siden da har ansvaret for de statslige byggerier haft en omtumlet skæbne. Preben Larsens succes skyldes ikke nogen tilfældighed. Jeg ser frem til en analyse af, hvorfor det dengang gik godt og nu går så skidt. Andre statslige styrelser som for eksempel DSB og Banedanmark kunne også godt lære heraf. Nu er det meste jo samlet under Ole Birk Olesen. Så en analyse kan blive til fælles glæde

2
11. oktober 2018 kl. 09:32

Flere møder, flere konsulenter, flere normer og standarder ?

eller to kompetente medarbejdere der får lov at gøre hvad der skal gøres og beslutte hvad der skal besluttes ?

1
11. oktober 2018 kl. 08:50

Statslige virksomheders inkompetence stikker dybere end som så. Allerede den gang jeg studerede blev en statslig virksomhed betragtet som det sidste sted man ville søge arbejde. Strukturen hvor al initiativ og kreativ bliver taget fra virksomheden at politiske hensyn er umulig at styre og deprimerende at arbejde for.

Tilsyneladende lærer man ikke noget af gentagne katastrofer, som DSB og mange andre. Jeg grinede godt da det for nyligt blev foreslået at danskebank måske skulle have en politiker i bestyrelsen. Det har jo været prøvet før. Samme politiker sad i stålværket bestyrelse og sørgede for at banken lånte flere penge til stålværket end det var lovligt for banken at udlåne til en enkelt virksomhed.