

- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ingen privat bygherre, som ikke har megen tid og stor faglig ekspertise, binder an med fagentrepriser - de bruger naturligvis hovedentreprise-modellen.
Statens sygelige fokus på "laveste bud", herunder overdrevent EU-regel-fortolkning, har medført denne praksis. Det er klart, at der er grunde til hele udbudsprocessen og valg mellem konkurrerende tilbud.
Lad os håbe hoved- (eller total-)entreprisen kan vinde indpas.
Hvorfor så iøvrigt ikke overbyde og hyre den dygtigste, private, projektdirektør som kan opdrives ? De konstaterede tab er størrelsesordner større end selv den mest astronomiske løn + bonus. Hvad får en bankdirektør for sit papirarbejde - som det jo bare er ?
Der var engang en styrelse der hed Undervisningsministeriet Byggedirektorat. Den tog sig ikke bare af byggerier inden for undervisningssektoren, men også af mange andre statslige byggesager. Den havde en direktør der hed Preben Larsen. Da han en dag af en journalist fik stukket i næsen at der altid skete budgetoverskridelser på statslige byggerier, svarede han."Det sker ikke på de byggesager, som jeg har ansvaret for." Som ansat i et rådgivende ingeniørfirma havde jeg i mange år et tæt samarbejde med Preben Larsen. Der var berettiget gensidig tillid. Sagerne forløb gnidningsløst og det var aldrig nødvendigt at bede om flere penge. Preben Larsen blev sendt på pension i 1994 efter 46 års tjeneste, deraf de 20 som direktør for Byggedirektoratet. Siden da har ansvaret for de statslige byggerier haft en omtumlet skæbne. Preben Larsens succes skyldes ikke nogen tilfældighed. Jeg ser frem til en analyse af, hvorfor det dengang gik godt og nu går så skidt. Andre statslige styrelser som for eksempel DSB og Banedanmark kunne også godt lære heraf. Nu er det meste jo samlet under Ole Birk Olesen. Så en analyse kan blive til fælles glæde
Det har jeg ikke umidelbart svaret på.
Men vil dog tro at deres tiltag omkring performancetest bliver en del af det. se. https://www.bygst.dk/godt-byggeri/performancetest/
Flere møder, flere konsulenter, flere normer og standarder ?
eller to kompetente medarbejdere der får lov at gøre hvad der skal gøres og beslutte hvad der skal besluttes ?
Statslige virksomheders inkompetence stikker dybere end som så. Allerede den gang jeg studerede blev en statslig virksomhed betragtet som det sidste sted man ville søge arbejde. Strukturen hvor al initiativ og kreativ bliver taget fra virksomheden at politiske hensyn er umulig at styre og deprimerende at arbejde for.
Tilsyneladende lærer man ikke noget af gentagne katastrofer, som DSB og mange andre. Jeg grinede godt da det for nyligt blev foreslået at danskebank måske skulle have en politiker i bestyrelsen. Det har jo været prøvet før. Samme politiker sad i stålværket bestyrelse og sørgede for at banken lånte flere penge til stålværket end det var lovligt for banken at udlåne til en enkelt virksomhed.