Efter den mystiske 'rum-cigar': Nyt interstellart objekt overrasker ved ikke at være overraskende

En kunstnerisk illustration af kometen 2I/Borisov ud fra de allerførste observationer. De kommende observationer kan måske ændre opfattelsen en smulel, men næppe meget. Illustration: NASA/JPL

Den 30. august opdagede amatørastronomen Gennady Borisov et objekt på himlen, som har sin oprindelse uden for Solsystemet. Det er kun anden gang, dette er sket.

Det første objekt var den lange cigarformede 'Oumuamua, der var på kortvarigt besøg i Solsystemet i 2017 - og som på alle måder emmede af mystik.

Læs også: Ny teori: Var cigarformet objekt i solsystemet en gravsten fra en død stjerne?

Nu foreligger den første detaljerede observationer af Borisovs objekt, som har fået det officielle navnj 2I/Borisov. 2I betyder det andet instellare objekt, 'Oumuamua har betegnelsen 1I.

Hvor 2I/Borisov kan være så normal, at den næsten er kedelig, er 1I/'Oumuamua meget speciel. Illustration: Privatfoto

Piotr Guzik og Michal Drahus fra Uniwersytet Jagielloński i Krakow i Polen har sammen med fire kolleger på rekordtid lavet de første detaljerede observationer, der viser, at der tale om en interstellar komet, fået dem skrevet sammen i en videnskabelig artikel, som på mindre end tre uger siden susede gennem den redaktionelle peer-review proces - det er hurtigt, meget hurtigt.

Den videnskabelige artikel kan nu læses online hos Nature Astronomy.

Observationer med 4,2 meter-teleskopet William Herschel Telescope på La Palma (en af Kanarieøerne) og 8,2 meter-teleskopet Gemini North Telescope på Maunakea (Hawaii) har slået fast, at 2I/Borisov på stort set alle måder minder om kometerne i Solsystemet.

De polske astronomer vurderer, at 2I/Borisov har en størrelse på ca. 1 km.

Under fortsat observation

Den er stadig på vej mod Solen, som den vil komme nærmest den 8. december i en afstand af ca. 300 mio. km. – det dobbelte af afstanden mellem Solen og Jorden.

De næste måneder vil der derfor være rig lejlighed til at få flere og bedre observationer af det kun det andet instellare objekt, vi har en form for detailkendskab til.

Hvis de kommende observationer af 2I/Borisov bekræfter, at hvad, der er normalt i Solsystemet, også er almindeligt eller ligefrem normalt i resten af Mælkevejen, gør det kun 'Oumuamua endnu mere speciel. Og så kan vi kun vente på opdagelsen af 3I.

Vurderingen blandt astronomer er for tiden, at man i gennemsnit burde kunne observere et nyt interstellart objekt om året.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 • at få oplyst, hvordan det konstateres at være et interstellart objekt. Abstract i linket til Nature Astronomy taler om en hyperbolsk bane med den teoretisk forudset hastighed. Men dette aspekt, i modsætning til baner i vores eget solsystem, var det spændende at kunne læse lidt mere om. Fakta-boks:
 • baner for objekter i solsystemet vil alle være periodiske og ellipse-formede
 • baner for interstellare objekter vil ...... Eller hvad ?
 • 2
 • 0

Jeg kunne sagtens have skrevet mere, men nogle gange har vi ikke tid til at gå i alle detaljer. Der er jo også andre artikler, der skal skrives.

Men du fik da et lnk til IAU, der beskrev, hvorfor det var et instellart objekt.

 • 2
 • 1

Forstået, men jeg kan kun se Abstract. Hvis du kendte svaret, så kan du måske let finde bare et link ? Det er du faktisk normalt bedre til end mange andre, så det her var en undtagelse.

Jeg kender faktisk ikke svaret. I min kommentar gætter jeg ud fra generel viden om, at baner for himmellegemer er keglesnit. Måske ER svaret, at interstellare objekter altid vil følge hyperbler - og at det modsatte også gælder. Altså konstateres en hyperbel-bane, så er objektet interstellart.

Og således "provokeret" fandt jeg efter et antal forsøg et relevant opslag på Wikipedia, nemlig (og bagefter lyder det meget simpelt): "interstellar object". Dette link tilføjer den oplysning, at "excess velocity" er det andet kendetegn.

 • 1
 • 0

Der må i løbet af den tid solsystemets planeter, måner, o.s.v. har eksisteret have forekommet mange nedslag, som man måske med tiden kan finde spor af (f.eks. nedslagskratere). Hvordan vil sådanne nedslag adskille sig fra de mere kendte nedslag af kometer og asteroider? Sker nedslagene typisk ved meget større hastigheder? Da kan skal man måske tænke på at konsekvenserne af nedslag af selv mindre "interstellare" legemer kan blive meget større end man umiddelbart ville regne med. Hvilke overgrænser vil man kunne sætte for hastigheden?

 • 0
 • 0

Comet Borisov/C2019-Q4 , vil decelerere / uforventet meget og markant, (men knap så meget som oumuamua accelererede), sånart den nu ganske snart forsvinder under eliptika. Kommer meget snart tilage hvorfor, skal lige have en artikkel ud, hvor det er med.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten