Efter massiv kritik af slingekurs: Eksperter begynder at ane en dansk covid-19-strategi

Plus13. maj 2020 kl. 13:0918
Efter massiv kritik af slingekurs: Eksperter begynder at ane en dansk covid-19-strategi
Der skal testes langt mere i den kommende tid, hvor Danmark - tilsyneladende - bevæger sig tilbage i en inddæmningsstrategi. Illustration: Andreas Lindqvist.
RUC's Lone Simonsen understreger, at vi kun er i begyndelsen af epidemien; det kan stadig gå galt. Tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen mangler klar kommunikation om målsætning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter måneder uden klare udmeldinger om, hvad Danmark vil med sin covid-19-strategi, blev vi med gårsdagens udmeldinger om testpolitik endelig lidt klogere.

Sådan lyder det fra to eksperter og epidemiologer, RUC's Lone Simonsen og tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen Else Smith, dagen efter den politiske udmelding.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
16. maj 2020 kl. 13:33

Jens Ole Stilling. Strategien er klar. Derefter er det planer og taktik. Op og nedlukning styres efter antal indlagte. Alle beregninger er meget usikre, for virkeligheden styres af folks overholdelse af anbefalingerne.

17
16. maj 2020 kl. 11:04

Kan man nogensteder se de daglige resultater af ny corona virus målinger i vores spildevand?

Det er jo muligvis den bedste advarsel om ændringer i smitte niveauet.

16
15. maj 2020 kl. 13:35
Covid-19 alarm system!

Jeg savner mere præcise parametre for hvordan og hvornår man vil reagere, når smitten blusser op igen. New Zealand har et Covid-19 alert system med klare budskaber til befolkningen.https://covid19.govt.nz/alert-system/covid-19-alert-system/

Ifølge det er Danmark mellem level 2 og 3.

15
14. maj 2020 kl. 14:45

Det var sku simplificeret. Den overordnede strategi er ikke engang klar. Ja vi skal holde os under kapacitet grænsen. Men hvordan? Hvordan styrer vi? Skal vi holde os tæt på grænsen eller skal vi holde smitten så lav som muligt? Er der et optimalt niveau?

Som jeg forstår der får politikerne en liste over de muligheder der er og det bidrag til Ro man forventer. Men er tallene rigtige? Med sikkerhed ikke, så vi skal eftervise dem! Nogen som har tænkt på det? Måske men vi har ikke fået det at vide .

14
14. maj 2020 kl. 11:49

Smitten er i DK, og ingen kan love/forvente at smitten kan udryddes helt, men man ønsker at holde smitten under kontrol med smitteopsporing og test, mens mere og mere af samfundet åbnes op. Når der åbnes op for mere og mere må smitten ikke overstige sundhedsvæsnets kapasitet. Stiger smitten og kommer ud af kontrol, må nogle nyligt åbnede aktiviteter lukkes ned igen.

13
14. maj 2020 kl. 09:26

Når staten nu genåbnet aktiviteter så er det en indlysende aktivitet samtidigt at sikre information om hvordan de forskellige tiltag virker. Dvs at til hvert tiltag skal der svare en strategi for testning af transmissionen af virussen. Det vi bliver informeret om er at der skal testet mere og at der skal være en smitte opfølgning og evt karantæne. Der foreligger ikke noget om at testningen skal målrettes mod de strategiske områder og viden skal indsamles og smitte parameteren Ro identificeres så hurtigt og effektivt som muligt for hvert tiltag. Formålet med det er naturligvis at kunne indgribe og korrigere hurtigst muligt. Oversat til dansk betyder det at til hvert åbningsområde skal der udarbejdet en tilsvarende diagnostisk strategi som sikrer hurtig feedback og et korrektion. Dette er bedre og mere effektivt end udelukkende random testning. Det må betragtes som en selvfølge at fremkomme med en komplet strategi for hvordan man opnår maximalt udbytte af hvert tiltag. Dette er mærkværdigvis ikke blevet berørt nogen steder endnu.

12
13. maj 2020 kl. 23:46

TAK Lone og Else for denne analyse og dette opråb om åbenhed om strategien.

Kan I ikke - med jeres positioner - mobilisere et endnu større opråb om åbenhed og en klart defineret og udmeldt strategi ?

Vi er nogle der har mistet en stor del af vores tillid ved at blive talt ned til af myndighedspersoner, der samtidig taler med uld i mund, formentlig for at dække over at de tidligere har taget fejl og/eller at andre hensyn har spillet ind i det, der ellers er blevet meldt ud som rent sundhedsfaglige vurderinger.

(Selvom man på abstrakt plan kan erkende at fejl er umulige - kniber det åbenbart alligevel, når det bliver konkret. Åbenhed om fejl er afgørende for tilliden).

11
13. maj 2020 kl. 22:58

Går der 72 timer, har de jo allerede smittet videre

Så er det jo bare om at få de de prøver analyseret i en fart! Hvis problemet er at prøverne tages i Nordjylland / på Bornholm men skal analyseres i Københanvn, så brug dog Flyvevåbnet! Der er et stort antal T-17 fly på jorden lige i øjeblikket. Ligeledes er der et stort antal piloter til T-17 der "skal holde status". Brug disse fly som kurerfly og sørg samtidigt for at piloterne får den nødvendige rutine.. Stop de udførte analyser ind i bagsædet på flyet og flyv til Sjælland (Roskilde/Kastrup) med dem. Så er de fremme i løbet af 2 timer! Der er "masser" af plads på Kastrup i øjeblikket (hvis prøverne skal til Statens Serum Institut på Amager). Hvis man absolut vil have at flyene ender på en "militær" lufthavn, så er der et afspærret område i Roskilde.

9
13. maj 2020 kl. 19:46

at der gøres så mange ting på en gang at det ikke er muligt at finde ud af hvad som forårsager hvad.

Enig og nu SAS... Går den modsatte vej "I tillegg til at det blir obligatorisk for passasjerene å ha på seg ansiktsmaske,"

Kilden: SAS-passasjerer må bruke munnbind Alle SAS-passasjerer over seks år må fra 18. mai til 31. august bruke munnbind på alle selskapets flygninger.

Selskapet opplyser at luftfarten i stor grad fremdeles vil være påvirket av reiserestriksjone også i tiden framover, men at de er forberedt på at flere behøver å fly.

I tillegg til at det blir obligatorisk for passasjerene å ha på seg ansiktsmaske, fjernes løse gjenstander som tepper, puter, brett og lesestoff fra plassene, det innføres nye boardingrutiner, og om bord i flyene vil det ikke lenger bli servert mat, opplyser selskapet i en pressemelding.

De nye retningslinjene kommer etter at nyhetsbyrået Reuters meldte at EU-kommisjonen vil anbefale at det blir påbudt med munnbind på fly, men at midtsetene på flyene ikke trenger å stå tomme.

Tirsdag varslet flere andre flyselskaper, som Ryanair og Finnair, lignende tiltak. Men foreløpig har ikke flyselskapet Norwegian innført et lignende krav.

(©NTB)

7
13. maj 2020 kl. 19:31

Slingekurs

"Børn må gøre det, de plejer at gøre med deres venner: Lege ligeså meget, som de vil. MARIA KOCH AABEL, CHEFKONSULENT I SUNDHEDSSTYRELSEN"

Det betyder vel, at det bliver yderliger svaerre at opspore smitte veje. - Lone skriver "Går der 72 timer, har de jo allerede smittet videre, og det har den næste også, før man får fat i dem og testet dem,« siger hun."

6
13. maj 2020 kl. 16:35

Ja - håber flere af jer debattører her, får job i den nye styrelse

Vi har haft at gøre med ukvalificerede personer som er opdraget i statslige miljøer , dvs hovedsagelig til at bukke og skrabe for en departementschef , hvis eneste movation er at beskytte en minister mod ubehagelige sandheder.
Højdepunktet af initiativ var vel at SST ønskede flere ressourcer, som så ikke blev beviljet.

Det vi havde behov for var personer med simpel sund fornuft og hår på brystet. En som kunne fortælle Mette F...up hvad der var op og ned.

Forklaring: i følge filmen "den eneste ene " betyder fuck hej hej.

3
13. maj 2020 kl. 14:42

nogle af os andre er lige så trætte af at læse det

Sven Åge, problemet er, at jeg har ret i det, som jeg hele tiden har sagt.

Man ville ikke høre sandheden.

Man vil ikke høre på at man ikke ville høre sandheden.

På et eller andet tidspunkt, så opdager man, at det billede, som jeg viser af mig selv, tilhører det, som jeg beskriver, elendigheden, den totale mangel på rettidig omhu og faktakonsitent rationel tilgang til udfordringen.

2
13. maj 2020 kl. 14:35

Hvis du er træt af at gentage dig så hold dogop, for nogle af os andre er lige så trætte af at læse det. Kaptajnen på Titanic skulle jo også bare have sat 5 gange så mange redningsbåde ud, så var de fleste af hans passagerer kommet i land. Det eneste problem var, at han ikke havde flere, og det var vist det samme med testkapaciteten.

1
13. maj 2020 kl. 14:23

Jeg er så træt af at kunne sige: "Hvad sagde jeg". (I slut jan. sagde jeg, hvad de store tyske medier sagde, at smittede uden symptomer smittede. Selvfølgelig vidste sundhedsstyrelsen, hvad man havde erfaret med de første tilfælde i Tyskland)

I løbet af februar var man fuldstændigt klar over, at det handlede om test på test på test. Opsporing, inddæmning, stop for rejser fra de befængte steder. (Men nej nej nej, det kunne vi ikke, det ville være alt for drastisk, det var slet ikke nødvendigt, den fri bevægelse og friheden var jo det, som adskildte os fra det kinesiske diktatur og WHOs kolportering af ideologien her fra)

I midt marts gjorde man alt det, som man ikke kunne gøre, hvis den fri verden skulle bestå.

Havde man gjort, hvad WHO anbefalede fra begyndelsen, så havde det været fuldstændigt unødvendigt.

Økonomien er smadret nu, takket være svigt på svigt.

Sundheden er ikke sikret endnu. Det kunne den have været med en brøkdel af den indsats, som man gjorde for sent.

Strategien fremmadrettet er udefineret, men ligner en kapitulation over for det, som man ved at man burde have gjort fra begyndelsen.

Nu er det her forløb ikke specielt for DK. Det gælder hele den "fri" verden.

De ansvarlige stikker hovedet i busken, sigter til de pålydende værdier, sin politiske markedsværdi, dvs. agerer faktaresistent i udgangspunktet, kommunikerer med uld i mund, dvs. akademisk dynamisk tilpassende den fri meningsdannelse, hvor naturens nødvendighed bestemmer fuldstændigt kynisk og udemokratisk.

https://www.google.dk/search?sxsrf=ALeKk026ftzmJXHCigxGJ6nSsKL9YW4xVg%3A1589372444418&ei=HOa7Xp-GGcr8kwXHxqDAAg&q=steen+ole+rettidig+omhu+i+bagklogskabens+ulidelige+lys&oq=steen+ole+rettidig+omhu+i+bagklogskabens+ulidelige+lys&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIFCCEQoAEyBQghEKABMgUIIRCgAToECCMQJzoECCEQFToHCCEQChCgAVDnXFjPswFgq7wBaARwAHgAgAG-AYgB2BqSAQUxOS4xNZgBAKABAaoBB2d3cy13aXo&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwifhNzf6bDpAhVK_qQKHUcjCCgQ4dUDCAw&uact=5