Efter månelandingen: Skal vi længere ud i rummet?

11. august 2018 kl. 14:0012
Efter månelandingen: Skal vi længere ud i rummet?
Illustration: Nasa/Ingeniørernes Kulturarv.
Begejstringen over den vellykkede Apollo 11-mission i sommeren 1969 fik Ingeniørens rumfartsmedarbejder til at forudse en bemandet udforskning af Mars inden udgangen af årtusindet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Link Illustration: Ingeniørernes Kulturarv.

Ingeniørens tidsmaskine

Link Illustration: MI Grafik.

Siden 1892 har Ingeniøren forsynet de danske ingeniører med nyheder inden for teknikkens verden. Mange af dem er et gensyn værd, og i Ingeniørens tidsmaskine dykker vi ned i de gamle årgange og linker til nogle af de vigtige, interessante, sjove eller bare læseværdige artikler. Find selv flere her i Ingeniørernes Kulturarv.


Klik på billedet for at læse artiklen fra 25. december 1969

Læs også: Byg dit eget fly – det er ikke så svært endda

Læs også: SAS: Vi vil ikke forhaste os med de supersoniske fly

Læs også: Otto von Lilienthals flyveforsøg endte galt

Læs også: 40-års-jubilar: Turbinen var det store problem i de første F-16-fly

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
13. august 2018 kl. 09:24

Det er og et besynderligt udsagn, at jorden er den bedste planet vi kan finde.</p>
<p>Vi kender jo ikke alle de andre planeter i de omgivende galakser endnu. Kun dem i vores eget solsystem.

Jeg tror der er mange der har svært ved at forestille sig noget smukkere og mere fantastisk end jorden. Og finder vi det vi leder efter, så lur mig om ikke vi blot laver en kopi af jorden. Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvad det er du leder efter!

Man kan jo godt nu forstå frygten for angreb fra Mars i 50´rne. Forestil jer lige at bo på den super kedelige planet Mars og kiggede ned på Jorden. Det kunne godt være man måtte ty til yderligheder for at få fat i sådan en herlighed.

10
13. august 2018 kl. 06:13

JM: Det er og et besynderligt udsagn, at jorden er den bedste planet vi kan finde.

Vi kender jo ikke alle de andre planeter i de omgivende galakser endnu. Kun dem i vores eget solsystem.

Rumfart, bemandet og ubemandet, vil være en udfordring der tages op fremover. Der vil være politiske og videnskabelige incitamenter plus den store nysgerrighed der altid har været menneskets drivkraft. Der vil altid findes mennesker der ønsker at se hvad der er udenfor horisonten.

Jan

7
12. august 2018 kl. 18:11

Hvis vi en gang tager til Mars, så opdager vi, at vi stort set intet får ud af turen videnskabeligt,

Pt. vil den fleksibilitet i udforskning vi ville få ud af at sende mennesker til Mars være adskillige størrelseordner større end den fleksibilitet som robotter giver os. Så med dagens robotteknologi ville vi få en klar naturvidenskabelig gevinst af at sende mennesker.

Med ubemandet rumfart, er ikke usandsynlig

Bemandet rumfart afhænger helt af hvilken teknologi, man politisk er villig til at acceptere. Havde man f.eks. ikke nedlagt projekt Orion, så havde meget idag set anderledes ud.

Bemandet rumfart er også noget man gør at samme grund som man bestiger bjerge. Så rumturisme vil også være en stærk drivkraft. Og på længere sigt nok også minedrift.

Så jo, der vil helt bestemt komme bemandet rumfart.

6
12. august 2018 kl. 16:24

Ikke før end vi har lært at rejse i rummet på en måde som kan få os til vores gallakses modsatte side indenfor et menneskes livstid.

Ja, kolonisering af verdensrummet er for så vidt vores eneste redning.

Selv om vi undgår at udrydde os selv, og vi finde en metode til at opføre os bæredygtigt 100%, vil solens endeligt gøre det definitivt af med alt liv på Jorden om fem milliarder år, sikkert flere milliarder år før da.

Men man skal nok være meget optimistisk for at regne med at menneskeheden består bare én million år ud i fremtiden...!

5
12. august 2018 kl. 13:32

rumfart er en død sild bliver aldrig til noget

Ja, i hvert fald hvis vi ser på bemandet rumfart.

Vi har været på vores egen måne. Og det er muligt, vi når til den nærmeste planet - Mars. Så er det slut.

Længere ud, tror jeg ikke det bliver til nogensinde. Det vil være spild af tid. Hvis vi en gang tager til Mars, så opdager vi, at vi stort set intet får ud af turen videnskabeligt, fra et astronomisk synspunkt. Og interessen for bemandet rumfart lægger sig. Måske kommer astronauterne ikke engang helskinnet hjem.

Derimod ubemandet rumfart - det giver os mulighed for viden, om planeter langt længere ude i vores solsystem - og også planeter, inde mod solen. Det bliver helt sikkert ubemandet rumfart, som bliver den største kilde til astronomisk viden i fremtiden. Med ubemandet rumfart, er ikke usandsynligt, at vi kan besøge alle planeterne længere ude i vores solsystem, og måske også deres måner.

4
12. august 2018 kl. 11:14

rumfart er en død sild bliver aldrig til noget.

3
12. august 2018 kl. 11:00

Ikke før end vi har lært at rejse i rummet på en måde som kan få os til vores gallakses modsatte side indenfor et menneskes livstid.