Efter lufthavnssag: Chikanesager mod ingeniører er sjældne

Arkivfoto: Medarbejderen på billedet har stillet op til PR-foto for SAS og har ikke relation til den verserende sag. Illustration: SAS

Sagen om ingeniøren, der arbejder hos SAS Ground Handling, og er blevet truet af tillidsfolk fra fagforeningen 3F, til at melde sig ud af IDA og ind i 3F, hører til sjældenhederne, fortæller IDA-formand Thomas Damkjær Petersen.

Han har haft fingeren på pulsen siden 2001, hvor han begyndte som AC-forhandler på det offentlige område, og mindes ingen tidligere sager i denne kategori.

Artikel fra Berlingske Tidende med lydfil af samtalen

Det er nu heller ikke særlig almindeligt, at IDA-medlemmer tager arbejde i en virksomhed, hvor der ikke er andre AC’ere, fortæller han.

»Inden for AC har vi fælles overenskomster på det offentlige område. På de fleste private arbejdspladser har vi ingen overenskomst, men hvis der er private overenskomster, samarbejder vi typisk med de andre AC-grupper,« siger han og fortsætter:

»I gamle dage sagde vi til LO, at når vores medlemmer midlertidigt tager et job uden for ingeniørområdet, fordi de ikke kan få job som ingeniør, så er de i deres gode ret til at gøre det – og forsat være medlem af IDA. Det har aldrig før givet problemer.«

Rystet over sag

Sagen fra Kastrup Lufthavn har da også rystet Thomas Damkjær Petersen:

»Det er over 13 år siden, der faldt dom ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og det burde derfor stå klart for enhver, at der er frihed til at vælge den fagforening, man har lyst til, og at der ikke længere er eksklusivaftaler på det danske arbejdsmarked,« siger han ifølge en pressemeddelelse fra IDA.

Siden 2006 har der således ikke eksisteret eksklusivaftaler på det danske arbejdsmarked. En eksklusivaftale forpligtede en arbejdsgiver til udelukkende eller fortrinsvis at ansætte medarbejdere fra en bestemt fagforening.

Derfor mener Thomas Damkjær Petersen også, at sagen fra Kastrup Lufthavn er kørt helt af sporet:

»Uanset hvilken arbejdsplads, der er tale om, er det i strid med både foreningsfrihedsloven og almindelig god opførsel at lægge den mindste form for pres på en kollega for at få hende eller ham til at vælge en bestemt fagforening. Kommer det til decideret chikane, er det helt uhørt.«

Ude af trit med loven

Allerede i går tog Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, som organiserer bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling, meget klar afstand fra de trusler, IDA-medlemmet var blevet udsat for.

»Det er absolut ikke i orden at udsætte kolleger for trusler, som det desværre er sket. Det er ikke 3F’s måde at arbejde på,« sagde han ifølge en pressemeddelelse, som Fagbladet 3F citerer.

Thomas Damkjær Petersen glæder sig over reaktionen fra 3F:

»Vi er glade for, at 3F officielt tager afstand fra den mobning og chikane, vores medlem har været udsat for. Han er medlem af en anden fagforening, som han fortsat ønsker at være medlem af. Det er helt ude af trit med landets lovgivning i 2019 at presse ham til at skifte. Dialog er vejen frem, og loven siger, man har ret til at organisere sig, hvor man vil, og det skal 3F overholde. Det er jeg glad for, at de vedkender sig.

Forskel på vikariat og lang ansættelse

Man kunne indvende, at det giver bedst mening at være organiseret hos det fagforbund, der har indgået overenskomst med arbejdsgiveren?

»Det bliver et langt svar, hvis jeg skal svare på det, for der er forskel på konkrete situationer, som f.eks. denne, hvor en ingeniør får et vikariat på fire måneder, mens han venter på et ingeniørjob, og så det principielle, hvor du kan få en høflig opfordring til at blive medlem af den fagforening, der har overenskomsten, hvis du har arbejdet fast på den samme arbejdsplads i flere år.«

Af hensyn til det berørte IDA-medlem ønsker Thomas Damkjær Petersen ikke at udtale sig om de nærmere omstændigheder ved vikariatet:

»Der er altid individuelle årsager til at tage job uden for sit fag, f.eks. at man er mellem job. Jeg synes, det er meget positivt at tage et arbejde frem for at gå på understøttelse eller kontanthjælp.«

Hvad foretager IDA sig nu?

»Vi støtter vores medlem på den måde, at vores jurister og andre medarbejdere taler med ham om det, han har brug for.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De få gange jeg har oplevet at arbejde i grupper sammen med andre er det meget klart at der er aftaler om hvor hurtig ting må gå.

Det bliver meget problematisk når man ikke retter ind.

 • 16
 • 8

Det kan man vel godt forstå. Der er en hel del forskel for livs-situtionen for sådan en som mig der måske bliver sendt ud af A-kassen og som reelt 'kun skal arbejde her i 4 måneder' og de faste, som risikerer at de skal arbejde med at släbe tunge ting til de enten bliver pensioneret (hvis de er heldige nok) eller får förtids/invalidepension.

 • 12
 • 7

Så burde de da være glade for lidt sommer-aflastning i spidslastperioder. Hvis 3F havde lidt forretningstalent tilbød de et medlemskontingent "light" med fællesarrangement-tilbud. Måske fik de bedre ideer på bordet hvis 3F behandlede deres HK-ansatte bedre.

 • 8
 • 4

Det bliver meget problematisk når man ikke retter ind

- er der måske nogle gamle 'kinesere' fra de glade dage i Postterminalen, der har fået nyt job?? :)

De ansatte på postterminalen var en broget forsamling, og der var et markant indslag af evighedsstudenter, kunstnertyper og uspecificeret boheme. Fælles for dem alle var, at de ligesom jeg havde vendt ryggen til deres fortid i håb om, at den så ville forsvinde; resten var drømme, vidtløftige partiturer for luftguitar. Der var også en hård kerne af maoister, der opfattede sig selv som en femte kolonne og med postvæsenet som base var i gang med at planlægge arbejderklassens overtagelse af produktionsmidlerne…

(Citatet er fra 'Jernporten' af Jens Chr. Grøndahl).

 • 10
 • 5

Det bliver meget problematisk når man ikke retter ind

Den tror jeg, at har du næsten fanget lige på kornet, men mangler nok en krølle.

Både dem fra Postterminalen samt andre højborge bliver færre, da nogle mister "den rene tro", samt resterne med alderen er mindre agile. Så nogle fortabte fra fortiden praktiserer åbenbart i en krog af SAS.

Samt det fortsat lave niveau er sør'm ikke ukendt hos 3F, og de har vel hvert år fremvist manglende etik samt dermed produceret dårligt håndværk[1]..

..folk med fysiske eller mentale "tæskehold" samt rå voldsomheder bliver sjældent klogere :(

Kammerateri ..https://www.fyens.dk/erhverv/3F-og-Falck-b... Urent trav sammen med Falck overfor Bios ..https://fagbladet3f.dk/artikel/bios-vil-ha... Urent trav hos Fynbus ..https://www.fyens.dk/fyn/Mistanke-om-urent... Cikane ifm. Vejlegården ..https://ekstrabladet.dk/112/article4223294...

 • 6
 • 4

Jeg har været medlem af IDA gennem snart 40 år, og igennem alle årene har jeg været en del af "fagforeningsdelen" af IDA, oprindelig kaldet PFU. Jeg har har også været i IDA's forhandlerteam igennem nogle år på en stor ingeniør arbejdsplads. Min erfaring er at hvis der er noget der giver respekt i forhandlinger så er det opbakning fra kollegerne, især hvis kollegerne er en del af de organisationer som har forhandlingsretten på arbejdspladsen. Så jeg forstår derfor godt 3F ønsker at få så mange af kollegerne til at bakke op om de organisationer som sikre løn og arbejdsforhold på en arbejdsplads. Metoderne som nogle i 3F anvender er jo MEGET beklagelige. Men vi som også har været på byggepladser/maskinværkster mfl. kender jo også til at man der taler til hinanden på en mere direkte måde end på et kontor med ingeniører og andre akademikere.

 • 5
 • 5

Hans medlemsskab af IDA er fuldstændig irrelevant. Det kan han beholde, hvis han har lyst.

Til gengæld er det fuldt forståeligt, at kollegerne i det fag, han rent faktisk er ansat i ikke ønsker at samarbejde med en skruebrækker.

De eneste der har gavn af at splitte kollegernes fællesskab er arbejdsgiverne. Uden et stærkt fællesskab går det kun én vej - nedad.

Ligesom han har fuld ret til at undlade at være organiseret og dermed at være en usympatisk egotripper har kollegerne al ret til at udstøde ham af fællesskabet. Det kan man kun have respekt for.

 • 3
 • 24

Respekt for ulovligheder ?

- er samfundet forresten ikke p.t. voldsomt fokuseret på indsats mod psykisk vold?? Grov chikanering af kollerger må vel anses som et skoleeksempel på sådan vold(?). Så i påkommende fald må det være arbejdsgiverens opgave at påtale forholdet. Udebliver virkningen heraf, må de implicerede misdædere finde anden beskæftigelse!!

 • 1
 • 2

Hvorfor kan man ikke bare være medlem af to fagforeninger?

Jeg troede at det var en menneskerettighed frit at kunne vælge forening.

Så kan man jo som ingeniør også støtte den fagforening, der har forhandlingsretten på virksomheden. På netop det punkte er IDA jo ikke specielt effektive på det private arbejdsmarked.

 • 1
 • 2

Udebliver virkningen heraf, må de implicerede misdædere finde anden beskæftigelse!!

- nå, det ser ud til, at arbejdsgiveren har nået samme konklusion:

Da SAS-ledelsen blev bekendt med lydfilen, der blev optaget 23. juli i år, indledte selskabet en afskedigelsessag mod en af de to kollegaer, der truede vikaren. Mandag 19. august modtog 3F derfor en mail, hvori det fremgik, at SAS ville gå efter at opsige den ene af de to medarbejdere, fordi han havde truet en kollega...

https://www.berlingske.dk/business/3f-top-...

Sådan! :)

 • 5
 • 1

Ligesom han har fuld ret til at undlade at være organiseret og dermed at være en usympatisk egotripper har kollegerne al ret til at udstøde ham af fællesskabet. Det kan man kun have respekt for.

Fuld disclosure jeg er ejer og direktør for en virksomhed der beskæftiger mange 3F medlemmer.

Vi har ikke noget udestående med 3F men set fra sidelinjen kan jeg kun undre mig. 3F gider ikke samarbejde med os om noget som helst. De er enormt dårlige til at sælge medlemskab til de ansatte. Det hele er sådan noget betonkommunisme hvor verden er sort/hvid. Der er de gode (dem der er medlem) og de onde (arbejdsgiveren og dem der ikke er medlem). Samarbejde med arbejdsgiveren kan man ikke fordi de er fjenden. De onde skruebrækkere skal ikke overtales ved at fortælle om fordele eller ved at arrangere rekrutterings møder. I stedet skal de mobbes og udelukkes fra skurvognen etc. Hvad er det for et selskab der opererer med slige metoder?

PS: Jeg anbefaler de ansatte at melde sig ind i 3F men jeg tror det måske kun er en fjerdedel der faktisk er det. Alle har naturligvis overenskomst alligevel.

 • 12
 • 1

Thjaa, bum, bum, vi støtter vores medlem i hans svære tid....

"Cikanesager er sjældne" så lad os bare feje dem diskret til side...

Ligesom Michael Bæks svar et helt ubegribeligt, er det helt ubegribeligt at IDA ikke særdeles klart og tydeligt giver sit medlem (og rigtig manges ingeniørkollaga) særdeles klar og tydelig opbakning omkring en fagforenings respektløse omgang med gælende lovgivning.

 • 7
 • 0

Optagelserne er taget ud af en kontekst. Jeg vil sige at de bedste steder jeg har været, er steder hvor tingene bliver sagt med det samme og direkte. Dagen efter er alt normaltvis "glemt". Jeg har til gengæld også siddet ved skrivebordet og vidst at jeg ikke ville være den første der tog afsted efter kl 17. fordi alle kollegaerne med "savklinger" på albuerne, ville gå fuldstændig i selvsving bag min ryg. Samt sidde smilende næste morgen, som om intet var hændt mens jeg havde været fraværende.

Jeg tror problemet er, at "Ground handling" bliver bombarderet af østeuropæiske vikarer og folk som bliver sendt ud via Jobcentrene. 99 % af dem er ikke medlem af en fagforening, eller også har de kun råd til at være med i en "gul", fordi de er der på lånt tid. Og hvis ikke "man" er opmærksom, og på vagt overfor dét, ender man med benhård konkurrence fra unge romænske drenge, der presser lønniveuet ned til 18000 kr om måneden før skat (ca. 12000 efter skat).

I dette tilfælde var vedkommende var med i IDA (og han ville nok bibeholde lidt af sin faglige stolthed), som jo er med til at udforme overenskomster. Der burde de ikke have hidset sig sådan op, da det er et andet forbund af samme "støbning". Jeg undre mig dog lidt over det ramaskrig der har været, jeg har oplevet væsentlig værre ting på egen krop mindst 10 gange i mit arbejdsliv (ubegrundede fyringer mm.).

 • 2
 • 1

Nu har bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling jo altid været de lokale bøller fra Amager, så at de har opført sig så "eksemplarisk" som her, undre jo ikke nogen.

Jeg synes godt nok at 3F og den lokale "klub" optræder yderst skuffende.

En uddannet Ingeniør som tager et andet job mens han søger et Ingeniør job. Ja føj for en nasser, som flere kalder han i debatten, han valgte jobbet frem for understøttelse!

Kan 3F tilbyde de relevante kurser for en arbejdssøgende Ingeniør? Har 3F kompetencer til at hjælpe en arbejdsløs ngeniør? Kan 3F overhovedet hjælpe manden med at få et job indenfor Ingeniør faget? Nej, nej og nej.

3F har ingen relevans for denne mand og alligevel mener 3F at han skal betale for en 3 måneders vikar ansættelse.

Mon ikke Jens Ole Stilling er inden på noget af det rigtige her?

 • 5
 • 0

Der er ikke oplyst noget om, hvorfor SAS ansætter en højt kvalificeret tekniker (må man formode, da han er optaget i IDA) til et arbejdsmandsjob? Det kan næppe være arbejdslederen, men måske HR-funktionen? Eller er IDA-medlemmet blevet truet af arbejdsløskassen til at tage et job, som han er overkvalificeret til. Det er vel ikke meningen at IDA skal ligge i grænsestridigheder med 3f.? eller at IDA-medlemmer skal til at søge job i rengøringsbranchen eller servicesektoren, hvis man er ledig. Det forekommer mig, at vi ikke har fået oplyst alle aspekter af denne sag.

 • 0
 • 3

Der er ikke oplyst noget om, hvorfor SAS ansætter en højt kvalificeret tekniker (må man formode, da han er optaget i IDA) til et arbejdsmandsjob? Det kan næppe være arbejdslederen, men måske HR-funktionen? Eller er IDA-medlemmet blevet truet af arbejdsløskassen til at tage et job, som han er overkvalificeret til. Det er vel ikke meningen at IDA skal ligge i grænsestridigheder med 3f.? eller at IDA-medlemmer skal til at søge job i rengøringsbranchen eller servicesektoren, hvis man er ledig. Det forekommer mig, at vi ikke har fået oplyst alle aspekter af denne sag.

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten