Efter kritik og it-problemer: 15 kommuner får EU-millioner til gratis wifi-hotspots

13. december 2018 kl. 15:422
Efter kritik og it-problemer: 15 kommuner får EU-millioner til gratis wifi-hotspots
Illustration: Colourbox.
Fremover kan du hoppe på et gratis wifi-netværk i 15 danske kommuner, der har fået EU-støtte til at etablere gratis offentlige wifi-hotspots. Midlerne uddeles ikke uden både kritik og forsinkelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

De var hurtige på tasterne i Assens, Ringsted og Stevns Kommune, da EU-Kommissionen i november åbnede for ansøgninger til den store Wifi4EU-pulje på 900 millioner kroner. Derfor er de blandt de 15 danske kommuner, der hver især kan se frem til at modtage i omegnen af 111.000 kroner - 15.000 euro i støtte til at etablere gratis offentlige wifi-hotspots i bymiljøer.

Det har EU-Kommissionen offentliggjort torsdag.

EU-midlerne til offentlige wifi-hotspots er nemlig uddelt efter først-til-mølle princippet.

»Det glæder mig at se, at danske kommuner har taget del i WIFI4EU, så der snart bliver opsat offentlige wi-fi-hotspots i 15 kommuner, som giver borgere og turister adgang til hurtigt og gratis internet,« siger ministeren for teleområdet, energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge en pressemeddelelse fra hans ministerium.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: EU klar til at finansiere gratis wifi i 1.000 europæiske kommuner

Kommuner: Wifi har stadig en berettigelse

I alt har 23 danske kommuner ansøgt om at etablere gratis wifi-hotspots.

En af de kommuner, der kan se frem til at modtage EU-midler er Ringsted Kommune. Her er man i gang med at renovere byens torv og etablere en pavillion der skal fungere som samlingssted for byens borgere. Her vil kommunen gerne tilbyde gratis wifi til pavillonens brugere. Det er dog ikke uden overvejelse, at kommunen nu satser på wifi som trådløs teknologi.

»Vi har diskuteret, om wifi er ved at blive en forældet teknologi på grund af de hurtige mobilnetværk, men vi tror stadig, at wifi har sin berettigelse og at et hotspot vil blive benyttet,« har Michael Barsøe Hansen, projektleder i Vej- og Ejendomscenter i Ringsted Kommune tidligere fortalt til Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-støttekronerne har heller ikke vakt begejstring hos de danske teleselskaber. De mener, at projektet strider mod det grundlæggende princip i dansk telepolitik, nemlig markedsbaseret udrulning af digital infrastruktur. Hidtil har det heller ikke været lovligt for kommuner at udbyde gratis wifi-hotspots i det offentlige rum.

Faktisk er EU-støtten en forudsætning for at danske kommuner kan udbyde gratis wifi-hotspots uden at komme i karambolage med lovgivningen.

I den lovgivning, der regulerer offentlige institutioners adgang til etablering af wifi-hotspots, står der nemlig, at EU-støtten er en forudsætning for at måtte etablere gratis wifi-hotspots.

»Offentlige institutioner kan etablere wifi-hotspots for at give offentligheden gratis adgang hertil, når (...) 2) den offentlige institution opnår hel eller delvis støtte til etablering af wifi-hotspots fra EU.«

Sådan står der i loven om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester.

Læs også: Efter kaotisk forløb: Danske kommuner i kø for at etablere gratis wifi i byerne

Kaotisk og forsinket forløb

På tværs af EU er der uddelt støtte til i alt 2.800 kommuner. Selvom otte danske kommuner altså søgte uden held, så skal de ikke opgive håbet. EU-Kommissionen forventer at begynde næste ansøgningsrunde i første halvår af 2019.

Ingeniøren har tidligere beskrevet det kaotiske forløb, der har ledt til, at midlerne nu faktisk bliver delt ud. Den første ansøgningsrunde blev nemlig annulleret tilbage i maj, efter mere end 11.000 byer havde ansøgt om tilskud. Det skete efter EU-Kommissionen blev opmærksomme på flere sårbarheder i den software, der blev anvendt til ansøgningsprocessen.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. december 2018 kl. 19:34

det er sikkert smart på steder hvor mobildata ikke rækker, alle andre steder giver det bare ikke mening, jo måske for turister..