Efter kræft-advarsel: Frankrig forbyder løssalg af Roundup

15. juni 2015 kl. 12:2717
Efter kræft-advarsel: Frankrig forbyder løssalg af Roundup
Illustration: Casper Dalhoff.
Franske havecentre skal ikke længere sælge Roundup. Det har landets miljøministre besluttet, efter at WHO for nylig kædede ukrudtsmidlet sammen med kræft.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det skal være slut med at sælge Roundup i de franske havecentre. Efter at verdenssundhedsorganisationen (WHO) for nylig kædede det udbredte ukrudtsmiddel sammen med udvikling af kræft hos mennesker, har den franske miljøminister nemlig bedt centrene om at tage det af hylderne med det samme .

Det skriver den britiske avis The Independent.

WHO advarede i marts måned mod kræftfremkaldende egenskaber i aktivstoffet glyphosat, som organisationens kræftagentur IARC kædede sammen med udvikling af kræft. Organisationen undersøgte fem midler indeholdende glyphosat, og de blev alle vurderet til at være enten 'sandsynligvis kræftfremkaldende' eller 'muligvis kræftfremkaldende'.

Og nu har miljøminister Segolene Royal altså taget konsekvensen af det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Frankrig skal være i offensiven i forhold til at forbyde pesticider. Jeg har bedt havecentrene om ikke længere at sælge Roundup,« siger hun.

Ifølge IARC er Roundup det mest solgte ukrudtsmiddel i verden.

Læs også: WHO advarer: Roundup kan være kræftfremkaldende

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
16. juni 2015 kl. 16:21

Erik Bresler

Ja og der var stort ramaskrig, da bly skulle fjernes fra Benzin og ditto er der jo aktuel blokade fra Rusland i IMO imod partikelfiltre på skibe.

Industrier vil bare gerne have lov til at agere med mest mulig profit for dem selv. Det er en naturlov.

Mere pinligt er det når lande kæmper for deres forurenende virksomheder som det er tilfældet med Canada's skandaløse succes med at undgå varemørkning af Tarsand olieprodukter og USA's aktuelle forsøg på at underminere forbrugerbeskyttelse i EU til USA's niveau.

14
16. juni 2015 kl. 01:26

Det er imponerende, hvor hurtige folk er til at male fanden på væggen - både myndigheder verden over, der laver strammere regulering af glyphosat, og en del af kommentatorerne i herinde.

Man kan måske starte med at tage fat i, hvad WHOs udmelding rent faktisk betyder: For det første har IARC (der udarbejder rapporten på vegne af WHO) klassificeret glyphosat i kategorien 2A "sandsynligvis kræftfremkaldende i mennesker". Det har der været lidt kontroverser om, og WHO har fået kritik fra den forskningsgruppe, der på vegne af EU har undersøgt glyphosat, for at have udeladt store kohortundersøgelser og undersøgelser finansieret af industrien. For det andet er IARCs opgave udelukkende at finde ud af hvilke stoffer, der er kræftfremkaldende. Og det er der mange stoffer der er, det er oftest et spørgsmål om, hvor store mængder et menneske indtager. Det at glyphosat er på en liste over stoffer, der er "sandsynligvis kræftfremkaldende i mennesker", skal man altså lige tage med et gran salt. Acrylamid, der er en forbindelse ofte fundet i chips, pommes frittes og brød, er også i 2A kategorien, men mængden af det i disse fødevarer er så relativt lille, at man med et normalt indtag ikke får kræft ind ad en kant ved at spise dem.

Så er der noget snak om, at Roundup ender lige lukt nede i grundvandet. Det er standardargumentet imod alle sprøjtemidler. Heldigvis siger meget forskning fra fx Aarhus Universitet og rapporter fra de offentlige styrelser, at Roundup ikke nedsiver i grundvandet, og at de tilfælde, hvor det er fundet i grundvandet, har været forårsaget af gødning tæt ved ved borerør, der ikke har været ordentligt forsejlet.

13
16. juni 2015 kl. 01:21

Der går nok et par år før de har snakket sig til rette inde på borgen og laver et påbud mod dette middel.

Det er jo selveste Monsanto som har skabt dette djævelske middel, og vi har jo dyrebare handelskontrakter med USA, folk inde i senatet har direkte interesse i Monsanto.

12
16. juni 2015 kl. 01:11

"Noget du vil uddybe, eller vil du bare lave larm?"

Det er et litterært citat som - i et vist omfang - er gået ind i sproget som udtryk for kapitalismens amoralske forfølgelse af profit for enhver pris. Her er en kort uddybning:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Milo_Minderbinder

11
16. juni 2015 kl. 00:47

Det var da en dejlig nyhed, til efterfølgelse i DK. Så kan man vel også snart få foden under Monsanto/RoundUp og den uhellige alliance til GMO-afgrøder. Monsanto er efterhånden mere en fødevare/korn producent end et kemikalieforetagende. Men kemikalielobbyen skal nok vide at slå fra sig igen!

9
15. juni 2015 kl. 23:02

Hvad der er godt for Monsanto er godt for os alle

6
15. juni 2015 kl. 20:45

Jeg tror 95 procent af befolkningen er klar til at tage de de økonomiske konsekvenser, som et forbud måtte afstedkomme..!!

Den evindelige floskel om, at "forbrugerne vil have billigere vare" er en omgang vrøvl.. Forbrugeren køber måske den billigste vare .. Men de ønsker ikke at spise gift, for at spare 10 procent..!

5
15. juni 2015 kl. 20:14

Er midlet forbudt i Frankrig, eller har man bare fjernet det efter opfordring fra miljøministeren..!??

Som jeg kender det EU, er de for meget i lommen på kemiindustrien til at de vil tillade et land at nedlægge et forbud..! ??

Så vidt jeg ved, har da før i Danmark måttet opgive forbud mod kemiske stoffer på grund af EU..!

Hvordan forholder det sig ?

3
15. juni 2015 kl. 17:34

Ret mig venligst, hvis jeg er forkert på den, men tvangsmodner konventionelle landmænd ikke korn i Danmark ved at sprøjte det med Roundup. Det er da betryggende!

2
15. juni 2015 kl. 17:32

Der er andet end sprog og størrelse til forskel.

Så kan man bagefter filosofere over den optimale proces, EU og andet godt.

1
15. juni 2015 kl. 14:00

dejlig nyhed.

enhver kan jo regne ud at det er giftigt og det på et tidspunkt ender i vores dyrebare grundvand.

forbyd det helt!

vh nh