Efter kollision: Hollandske forskere har tre bud på beskyttelse af havvindmøller
Sikkerhed på havet og udbygning af stadigt større havvindmølleparker skal være forenelige.
Sådan lyder budskabet i et nyt projekt fra det hollandske maritime forskningsinstitut MARIN, der har til formål at sikre sikkerhed til søs og bærdygtig brug af vind på havet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg kan ikke se det fremgår, noget sted, i hvilket omfang vindmølleparken (platformen såvel som fundamentet) tog skade.
Man kan selvfølgelig forsøge at forhindre den slags uheld for enhver pris, men det naturlige ville vel være at lade tiden vise hvor udsatte vindmølleparkerne reelt er for sådanne uheld, og så lade forsikringspræmien afgøre om sådanne "crash barriers" overhovedet er pengene værd.
Det er mit indtryk at kollisioner mod rev og stengrunde, statistisk medfører betydeligt større omfang af skader, både på omgiverlserne og de skibe, der er involveret, men det har dog mig bekendt aldrig resulteret i forslag om crash barriers omkring rev og stengrunde.
Det minder mig forresten om at jeg snart skal have repareret skaden på min køl efter mødet med Kalkgrund ud for Grenå Havn i sommers, og ja, som navnet antyder, består den minsandten af hård klak og ikke sand. ?
Nu er vindmøller normalt ubemandede, så det er udelukkende et spøgsmål om materiel skade, en "forsikringssag".
Derimod kan det være relevant at beskytte trafoplatforme, da de kan være bemandede, og samle produktionen fra en hel havvindmøllepark i GW- størelsen.
Inden for olie/gas, hvor de fleste platforme er bemandede og rummer en risiko for betydelige udslip, sikre man sig normalt med afviserfartøjer, med et passende pæletræk !