Efter kinesisk landing på Mars: Nu skal rover jagte permafrost

Kina er nu det eneste land - sammen med USA - der er lykkedes med at lande en rover på Mars og opretholde kontakten. Illustration: CNSA

Kina har igen cementeret sin position som en af stormagterne i rummet med landingen af Tianwen-1-landeren på Mars d.14. maj. Og nu gør det kinesiske rumagentur CNSA klar til, at roveren Zhurong skal rulle ned ad to slisker fra sin placering oven på landeren.

Zhurong er udstyret med seks hjul, og den er nogenlunde på størrelse med de tidligere Nasa-rovere Spirit og Opportunity. Zhurong måler 1,85 meter i højden og vejer 240 kilogram. Planen er nu, at den skal lede efter permafrost i området kaldet Utopis Planitia, hvor også Viking 2 landede tilbage i 1976.

Området er kendt for at gemme mængder af is under overfladen, og derfor medbringer Zhurong også radarudstyr, der kan kigge 100 meter ned under overfladen, skriver det statslige nyhedsbureau CGTN.

Med sig har Zhurong også en lang række instrumenter, der minder om Nasas Perseverance-rover, herunder et instrument kaldet Mars Surface Compound Detector (MSCD), der i stil med Perseverances SuperCam omfatter en laser til at skyde mod sten for at analysere dem med infrarød spektroskopi.

Zhurong medbringer også instrumenter til at analysere magnetfeltet på Mars samt overvåge vejret. Ifølge CGNT har kineserne også gjort meget ud af at ruste sig til støvstorm på Mars, og Zhurong er i stand til at sætte gang i vibrationer, så den kan ryste støv af sig efter en støvstorm.

Zhurong skal nu køre ned ad landerens to slisker for at begynde sin mission, der er sat til at vare 90 marsdage, hvilket svarer til 92 dage på Jorden. Illustration: CNSA

Planer om at bringe marssten hjem i 2028

Kineserne er som altid meget sparsomme med detaljer om missionen, og endnu er der ingen videoer af selve landingen. De officielle optagelser fra jublen i kontrolcentret ser godt nok ud til at vise landingen på en storskærm, men der er tale om en animation af landingen, som er blevet kommenteret med lykønskninger fra blandt andre Nasa, der er lykkedes med hele ni landinger på Mars siden 1976.

Kinesernes landing på Mars er også en markant milepæl for landet rumambitioner - og med Tianwen-1 er Kina det kun andet land i verden, der er lykkedes med en succesfuld landing. ESA har forsøgt to gange uden held. Og Rusland lykkedes næsten med Mars 3-missionen, der dog holdt op med at virke efter få minutter.

Foruden Mars-missionen har Kina for nylig landet på Månen. Igen. Og har hjembragt sten derfra. Det kinesiske måneprogram CLEP omfatter mindst tre yderligere månelandinger i hhv. 2023, 2024 og 2027, som vil hjemsende flere prøver, undersøge mulighederne for at lave minedrift og forberede strukturen til en månebase.

Læs også: Svær mission bringer Kina op i rumfartens superliga

For nylig sendte CNSA også det første modul til en ny rumstation i kredsløb, og kineserne er i gang med at forberede en ny mission til Mars i 2028, der skal hjembringe prøver, som Zhurong indsamler - præcis som planerne for Perseverance.