Efter kæmpe maveplasker: Hanstholm Havn sætter gang i udvidelse til 477 millioner
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Efter kæmpe maveplasker: Hanstholm Havn sætter gang i udvidelse til 477 millioner

I 2013 måtte Hanstholm Havn droppe en ambitiøs udvidelsesplan, fordi den viste sig at være 400 mio. kr. dyrere, end rådgiverne fra Grontmij/Sweco havde beregnet. Nu er havnen klar til at sende en ny og mindre, men stadig teknisk udfordrende udvidelse i udbud. Det fortæller havnens bestyrelse i en pressemeddelelse.

Læs også: Rådgiver skød halv milliard forkert på havneprojekt

»Jeg er meget glad for at vi nu er nået til endnu en milepæl i processen frem mod en udvidelse af Hanstholm Havn, og er overbevist om, at der vil være stor interesse fra såvel danske som udenlandske entreprenører for at byde på opgaven, og ser frem til at modtage nogle meget attraktive tilbud, der imødekommer vore krav til pris, kvalitet og funktionalitet for havneudvidelsen, og efterfølgende forhandling af indkomne tilbud,« siger bestyrelsesformand Martin Vestergaard i pressemeddelelsen.

Oprindeligt ville Hanstholm Havn lave en kæmpe udvidelse, men efter at entreprenørernes tilbud i 2013 lå cirka 400 mio. kr. højere, end rådgiverne havde budgetteret med, har havnen nedskaleret projektet til 'kun' at omfatte en ny ydermole (C1) og et nyt havnearealområde (C2). Illustration: Hanstholm Havn

Skød 400 mio. kr. forkert

Grontmij havde gennem hele forløbet anslået investeringsbehovet i havneudvidelsen til 500 mio. kr. I stedet viste det sig, at etablering af ydermolen ville koste omkring 875 mio. kr. og dermed blive næsten 400 mio. kr. dyrere. Rådgiveren påtog sig dengang det fulde ansvar for den urealistiske vurdering.

Læs også: Grontmij beklager: Vi regnede 80 millioner kroner forkert

Det var alt for mange penge for havnen. Derfor gik man tilbage til tegnebrættet, undersøgte, hvem der egentlig var interesserede i at benytte havnen, og fik hyret en ny rådgiver til at tegne et nyt projekt.

Dropper offshore – fastholder fisk

Resultatet er, at havnen har droppet ambitionerne om at tiltrække offshore-sektoren. I stedet vil man koncentrere sig om at servicere den nuværende kerneforretning – fiskerierhvervet, som står for 75 procent af havnens indtægter – og supplerer med gods, vedvarende energi og akvakultur samt udlejning af arealer til disse aktiviteter.

Læs også: Udvidelse af Hanstholm Havn risikerer at blive droppet efter fejlskud

Kravene til udvidelsen er, at indsejlingsbredden skal udvides til 170 meter mod 140 i den eksisterende havn, indsejlingen skal minimum være 10 meter dyb, og vanddybden i de nye bassiner minimum være 9 meter. Desuden skal der være plads til ca. 100.000 kvadratmeter nye baglandsarealer. Nogle af de vigtigste punkter var desuden, at udvidelsen skulle mindske bølgeuroen i de eksisterende bassiner og være acceptabel ift. designskibene i de nye bassiner. Derudover skulle sedimentation mindskes mest muligt. Det fremgår af en præsentation fra Rambøll, som vandt rådgivningsudbuddet.

En ny ydermole og en udvidelse af havnen mod nordøst til 477 mio. kr. er nu sat i gang i Hanstholm Havn – hvis entreprenørernes priser ellers ligger tættere på budgettet, end de gjorde, da havnen sidst forsøgte sig med et stort udbud. Illustration: Rambøll

Vejrlig og kalk kan blive dyrt

Blandt udfordringer i projektet er, at der er stor usikkerhed om, hvor mange dage der egentlig kan bygges moler. Vejret betyder nemlig, at man må påregne relativt mange spilddage. Desuden er det dyrt at uddybe havnebassinerne, fordi havnen er anlagt oven på en kridtfyldt undergrund. For at håndtere risikoen er der derfor reserveret 69 mio. kr. (2016-priser) til at håndtere vejrlig og uforudsete hændelser.

Læs også: Hanstholm Havn fyrer endegyldigt Grontmij efter gigant-fejlskud

Den samlede investering løber ifølge dagsordenen for et møde i Thisted Kommunens kommunalbestyrelse 1. november sidste år op i 477 mio. kr. (2016-priser).

Denne beregning er udført af en medarbejder med 20 års erfaring fra entreprenørbranchen og tjekket med entreprenører, der er specialiseret i vandbyggeri.

Havnen regner med at kunne sende udbudsmaterialet ud 1. februar. Der vil ifølge Rambølls præsentation sandsynligvis blive tale om et totalentrepriseudbud med forhandling eller konkurrencepræget dialog. Ifølge pressemeddelelsen regner havnen med at have udpeget en vinder i september, hvorefter byggeriet kan gå i gang i 2018 og stå færdigt i slutningen af 2020 eller begyndelsen af 2021.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten