Opdateret kl. 04:42
Transportminister Benny Engelbrecht (S) trækker sig, efter Ingeniørens afsløring af, at ministeren tilbageholdt oplysninger om CO2-udledningen fra anlæg af de infrastrukturprojekter, Folketinget sidste år forhandlede om.
»Jeg har gjort mit bedste for at belyse den her sag. Jeg har også beklaget forløbet, og jeg er selvfølgelig både ked af og ærgerlig over, at Enhedslisten har valgt at sige, at de ikke har tillid til mig – og på den baggrund har jeg valgt at trække mig som minister,« siger han i en kommentar til Ritzau ifølge Jyllands-Posten og tilføjer, at »det bliver svært at navigere som minister« i en situation, hvor et støtteparti rejser mistillid.
Ministeren trækker sig efter, at 89 medlemmer af Folketinget, ifølge TV2s optælling, udtrykker mistillid mod ministeren. Dermed manglede der ifølge mediet blot ét mandat for at være et flertal i Folketinget imod Engelbrechts fortsatte virke som transportminister. I aftes var 4 medlemmer endnu uafklarede.
Partierne bag mistilliden baserer sig på stemmer fra Enhedslisten, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, samt fra partiet Frie Grønne og Alternativet.
SF og De Radikale har derimod udtrykt, at de ikke har mistillid til ministeren, men alene vil give ministeren en påtale - en såkaldt næse.
EL: Ministeren sagde vildledende ting
Enhedslisten politiske ordfører Mai Villadsen meldte deres mistillid ud tidligere i går efter et gruppemøde.
»Konklusionen fra vores gruppemøde er klar: Vi har ikke længere tillid til Benny Engelbrecht som transportminister. Han har tilbageholdt tal og dermed givet vildledende oplysninger til Folketinget,« sagde hun på et pressemøde.
Sagen tager afsæt i, at ordførerne under forhandlingerne om infrastrukturaftalen ville have tal for CO2-udledningerne fra dens mange anlægsbyggerier. Alligevel fortalte transportministeren ordførerne - ifølge partierne selv - at tallene ikke fandtes.
Siden har Ingeniøren afsløret, at det var forkert. Tal for klimaeffekten havde faktisk været under udarbejdelse i trekvart år på det tidspunkt, men de blev slettet fra materialet til forligspartierne, lige før forhandlingerne begyndte.
»Vi ved nu med sikkerhed, at de her klimatal faktisk eksisterede, at ministeren kendte dem og ministeren så dem flere gange,« sagde Mai Villadsen.
»Vi ved, at ministeren ifølge flere ordførere fra V, SF og Enhedslisten i forhandlingerne sagde, at de her tal ikke fandtes, og at der ikke kunne beregnes sådanne tal, og at ministeren på intet tidspunkt udleverede dem eller anerkendte eksistensen af dem. Selv om vi efterspurgte dem mundligt og skriftligt,« sagde Mai Villadsen og tilføjede, at ministeren vidste, at tallene blev fjernet.
»Derfor er det vores helt klare vurdering, at ministeren har tilbageholdt afgørende klimatal,« sagde Maj Villadsen, og understreger, at der er tale om vigtige tal for forhandlingerne - og i sidste ende også for klimaet.
»Det vigtigste i et demokrati er, at vi i Folketinget kan stole på de informationer, vi får,« lød det fra Enhedslistens politiske leder.
Læs også: Leder: Politikere larmer over ministers fortielser - men deler de selv en del af ansvaret?
'Ikke tilstrækkeligt konsoliderede'
Ministeren har tidligere til Ingeniøren forsvaret beslutningen om at fjerne tallene med, at »tallene ikke var klar til at blive brugt som grundlag for forhandlingerne.«
»Beregningerne af CO2 fra anlæg var, som jeg tidligere har sagt, ikke tilstrækkeligt konsoliderede og dermed ikke robuste nok til blandet andet at være sammenlignelige på tværs af projekter. Derfor blev de heller ikke brugt i forhandlingerne med Folketingets partier,« skrev han til Ingeniøren.
Men, det som flere af forligspartierne er utilfredse med, er, at de, når de spurgte efter tallene, fik at vide, at de ikke eksisterede. Hemmeligholdelsen har Benny Engelbrecht undskyldt.
»Jeg skulle have fortalt mere tydeligt om det arbejde, der var, og hvorfor Transportministeriet vurderede, at der ikke var tilstrækkelig sikkerhed for, at tallene var retvisende. Det beklager jeg,« lød det fra ministeren.
Den undskyldning er dog ikke nok for Enhedslisten, som på pressemødet også lagde vægt på, at Benny Engelbrecht på samrådet erkendte, at han var vidende om, at tallene for CO2-udledningen var blevet fjernet fra det materiale, som de øvrige partier havde fået udleveret.
»Derfor er det vores helt klare vurdering, at ministeren har tilbageholdt afgørende klimatal,« sagde Mai Villadsen og understregede, at oplysningerne om CO2-udledningerne ville have spillet en afgørende rolle i forhandlingerne.
»Det er både trist og meget alvorligt, men vi mener at folkestyret ikke kan fungere, hvis afgørende informationer holdes tilbage og en minister siger vildledende ting til helt centrale ordførere.«
Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen sagde tidligere torsdag til TV2, at de gerne hjælper med at vælte transportministeren, hvis støttepartierne leder an.
»Det er regeringens støttepartier, der bestemmer farten i sådan en situation her,« sagde han til tv-stationen, før udmeldingen fra Enhedslisten.
De Radikale meldte ud at de vil give ministeren en påtale, en såkaldt næse, i Folketingets transportudvalg, men de har ikke mistillid til ham.
»Der er ikke sket noget skade. Der er ikke begyndt gravearbejde og det arbejde, der er sat i gang, er at vi får et system, som sikrer at det foregår så CO2-skånsomt som muligt,« siger Rasmus Helveg, der er transportordfører hos De Radikale.
SF vil også alene give ministeren en næse.
»I det her tilfælde - når jeg kigger notaterne igennem - kan jeg ikke se, at transportministeren har sagt direkte, at der ikke eksisterede nogen former for tal. Han han bare sagt, at der var usikkerhed forbundet med dem,« siger transportordfører Anne Valentina Berthelsen, SF, til TV2 News. Hun fastslår, at sagen alligevel er "meget alvorlig" for SF.
»Han (ministeren, red.) skulle dog have kommunikeret meget klarere, og det er derfor han skal have en næse, men ikke trækkes væk.«
TV2 News oplyste i går under et hektisk politisk drama i aftentimerne på Christiansborg, at der var flertal imod ministen, hvilket vi refererede. Senere på aftenen i går, torsdag, fastslog mediet dog, at der med 89 mandater bag en mistillid til ministeren, 85 imod, 4 uafklarede og en erklæret neutral manglede ét mandat for at være et erklæret flertal. Benny Engelbrecht trak sig dog selv, inden sagen endte med at komme til afstemning i Folketingssalen.
Hør mere i ugens podcast
