Efter Fukushima: Kina sikrer a-kraft-værker for 72 mia. kr.

Fukushima-katastrofen har ikke kun sat gang i sikkerhedsanalyser i Europa. Også i Kina, der om nogen står for den nukleare renæssance ved at have over 25 atomkraftværker under opførelse, vil nu øge sikkerheden på landet kraftværker.

Ifølge nyhedstjenesten Nucnet vil kineserne i en ny plan, der kigger frem mod 2020, afsætte 72 milliarder kroner til at forbedre sikkerheden i lyset af Fukushima. Det skal bringe samtlige kinesiske atomkraftværker op på allerhøjeste internationale standard.

Rapporten ligger på Miljøministeriets hjemmeside og er kun udgivet på kinesisk. Men planen lægger blandt andet op til en tidligere udfasning af ældre reaktorer, mere og bedre forskning i nuklear sikkerhed, adgang til information og håndtering af atomaffald.

Ifølge en meddelelse på ministeriets hjemmeside har 300 eksperter fra forskellige kinesiske myndigheder gennemgået i alt 41 nukleare installationer for risici forårsaget af ekstreme naturkatastrofer som ramte Fukushima.

Det inkluderer eksempelvis risiko ved oversvømmelse og jordskælv og både for eksisterende og kommende kraftværker, hedder det.

Kina har i dag 15 reaktorer i drift. De ældste blev sat i drift i 1994, mens det store flertal kom i drift efter årtusindeskiftet. Internationalt set er der altså tale om nye og moderne kraftværker i hvert fald sammenlignet med USA og Vesteuropa, hvor de fleste reaktorer kom til i 1970'erne.

Ifølge ministeriet er de kinesiske atomkraftværker bygget, så de lever op til internationale erfaringer og bedst mulig praksis fra årtiers drift i andre lande.

Kina har i dag mere end 25 under opførelse. Tager man alt med, som er foreslået og mere eller mindre planlagt er der lagt op til 81 nye reaktorer, ifølge de seneste tal fra World Nuclear Association.

Byggeriet blev midlertidigt stoppet efter Fukushima, men kineserne er ifølge WNA og Nucnet tæt på at fortsætte konstruktionen.

Dokumentation

Meddelelse fra Miljøministeriet
World Nuclear om Kina